Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία – Τέλη Μαΐου η σύνδεση του συνόλου των ΑΕΙ με το gov.gr

Πτυχίο, βεβαίωση σπουδών και παράρτημα διπλώματος με ένα κλικ. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης προχωράει με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από τα Πανεπιστήμια και στον σχεδιασμό του είναι η σύνδεση όλων των Πανεπιστημίων στο gov.gr μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Η πλατφόρμα ptyxia.gov.gr παρέχει ήδη 500.0000 πιστοποιητικά σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά)

από 18 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε αποφοίτους.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται σταδιακά η ένταξη και των υπόλοιπων πέντε Πανεπιστημίων της χώρας και ο εμπλουτισμός των ψηφιακών υπηρεσιών με βεβαίωση σπουδών και diploma supplement (παράρτημα διπλώματος).

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Με πάνω από 45.000 πτυχία να έχουν εκδοθεί σε διάστημα μερικών μηνών, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εντάξει το σύνολο των πανεπιστημίων στο Κέντρο Διαλειτουργίας.

Μέχρι στιγμής είναι 18 Πανεπιστήμια που έχουν συνδεθεί, τα οποία όμως παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες σε διαφορετικές ταχύτητες.

Ενδεικτικά το ΕΚΠΑ, το δεύτερο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας παρέχει μόνο τους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) παρέχει τους τίτλους σπουδών που έχουν εκδοθεί από το 2000 και μετά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο τους τίτλους σπουδών που έχουν εκδοθεί από το 2010 και μετά.

Αντίστοιχα, κάποια Πανεπιστήμια δεν παρέχουν υπηρεσίες στο σύνολο των πτυχίων που αποδίδουν αλλά σε μέρος αυτών, όπως μεταξύ άλλων το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Εκτός της διασύνδεσής τους με το gov.gr παραμένουν ακόμα πέντε Πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν λύσει τεχνικής φύσεως ζητήματα, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται εν μέρει και το ΕΚΠΑ, το οποίο δεν παρέχει ψηφιακά πτυχία σε αποφοίτους προπτυχιακών σπουδών.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας είναι εντός του επόμενου μήνα να διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα όλων των ΑΕΙ με το Κέντρο Διαλειτουργίας (gov.gr) και η επέκταση των παροχών με τη βεβαίωση σπουδών και το παράρτημα διπλώματος.

Τα οφέλη είναι η άμεση έκδοση πιστοποιητικών, το τέλος της σημερινής διαδικασίας επαλήθευσης εγγράφων αλλά η επισημείωση eApostille, για τη χρήση των εγγράφων που προορίζονται για το εξωτερικό, όπως το πτυχίο και το παράρτημα διπλώματος.

Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και εργαζόμενοι θα εκδίδουν ηλεκτρονικά το κάθε δικαιολογητικό.

Η θυρίδα gov.gr

Σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) θα λειτουργήσουν θυρίδες gov.gr, ένας «ψηφιακός γκισές», στις οποίες θα καταχωρείται η αίτηση του ενδιαφερόμενου, για την περίπτωση των Ιδρυμάτων τα οποία δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την σύνδεσή τους με το Κέντρο Διαλειτουργίας.

Το αίτημα καταχωρείται σε ταυτοποιημένη θυρίδα και η γραμματεία του κάθε τμήματος αναλαμβάνει να απαντήσει ηλεκτρονικά. Η διαφορά είναι ότι για όσα πανεπιστήμια έχουν συνδεθεί με το Κέντρο, η διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από λίγα λεπτά, ενώ στην περίπτωση όσων Πανεπιστημίων δεν έχουν ολοκληρώσει τις τεχνικές διαδικασίες, ο ενδιαφερόμενος θα περιμένει την απάντηση του Ιδρύματος.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας πέραν της άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω της ψηφιοποίησης του Δημοσίου είναι και οι ταχύτερες διαδικασίες ταυτοποίησης σε όλες τις διαδικασίες στη Δημόσια Διοίκηση, όπως οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ, καθώς με τη χρήση της υποδομής του gov.gr, γίνεται άμεσα η επαλήθευση των εγγράφων.

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται η επικαιροποίηση των θυρίδων με τυχόν αλλαγές σε τμήματα ή χειριστές, η ολοκλήρωση της τεχνικής υλοποίησης στο gov.gr αλλά και η έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης σε Σύνοδο Πρυτάνεων: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια

Πιερρακάκης: Θα προστατεύσουμε το κάθε παιδί στο σχολείο

Πιερρακάκης: Θα εξετάσουμε το πλαίσιο της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία

Keywords
Αναζητήσεις
pierrakakis-to-schedio-gia-ta-psifiaka-ptychia--teli-maou-i-syndesi-tou-synolou-ton-aei-me-to-govgr.htm
Τυχαία Θέματα
Πιερρακάκης, – Τέλη Μαΐου, ΑΕΙ,pierrakakis, – teli maΐou, aei