Συναγερμός στο Υπουργείο Οικονομικών για τη μετάλλαξη «Όμικρον» και τα ξαφνικά lockdown της Ευρώπης

Κάθε άλλο παρά εορταστικό κλίμα επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, με φόντο τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Μετά το ξαφνικό lockdown στην Ολλανδία και τις σκέψεις του Ηνωμένου Βασιλείου για επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ήρθε και η χθεσινή ανησυχία των διεθνών αγορών να επιβεβαιώσει τους φόβους γύρω από την εξέλιξη της νέας μετάλλαξης, «Όμικρον».

Μπορεί η κυβέρνηση να «ξορκίζει» κάθε σενάριο για lockdown, φαίνεται όμως ότι στο τραπέζι βρίσκεται

η επιβολή περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα «αγγίζουν» ακόμα και τους εμβολιασμένους.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε, η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σε ερώτηση για την πιθανότητα αντιμετώπισης ενός ολικού lockdown τύπου Ολλανδίας. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες κρίσεις και θα το πράξουμε για όσο χρειαστεί και για όποιο λόγο χρειαστεί και το 2022», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών, μπορεί να μην απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στο σενάριο επιβολής περιοριστικών μέτρων, ωστόσο αυτή η απάντηση δεν συνιστά και παραδοχή μιας τέτοιας σκέψης, αφού το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί συνεχώς στην κοστολόγηση κάθε σεναρίου.

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να αγγίζουν τα 40 δις ευρώ, το κράτος θεωρεί πως – εφόσον απαιτηθεί – θα μπορέσει να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ωστόσο, αυτό αποτελεί τον χειρότερο «εφιάλτη», καθώς πρόκειται για χρήματα, τα οποία έχουν αντληθεί από τις αγορές (άρα αποτελούν δανεικά), ενώ η διανομή τους θα αυξήσει εκ νέου και το έλλειμμα του 2022.

Μια επιβολή περιοριστικών μέτρων μάλιστα, θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά και τη δυναμική της ανάπτυξης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα μετακυλιστεί και στο ερχόμενο έτος (το φαινόμενο carry over). Αυτό το σενάριο μπορεί να οδηγήσει το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα από το 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Άλλωστε, ακόμα και αν υπερισχύσουν οι απόψεις στην επιτροπή των ειδικών, για επαναφορά των περιορισμών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή ακόμα και το ενδεχόμενο να κλείνουν νωρίτερα για την αποφυγή του συγχρωτισμού, θα πρέπει να οδηγήσει σε νέα μέτρα στήριξης, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις θα χάσουν σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους.

Μάλιστα, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι εφόσον προχωρήσει η σκέψη που εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για υποχρεωτικά rapid test σε όλους τις γιορτές, τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους και οι εμβολιασμένοι, αναμένεται να οδηγήσει σε μπαράζ ακυρώσεων σε προκρατήσεις, αφού το κόστος για τους πολίτες θα ανέβει ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε επίσηςΟΑΕΔ: Αύξηση 10,51% των ανέργων τον ΝοέμβριοΦοροαπαλλαγές έως και 200% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Ολόκληρο το σχέδιο του Υπουργείου ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας: Έτοιμοι για στήριξη της οικονομίας σε κάθε ενδεχόμενο

Keywords
Τυχαία Θέματα