ΥΠΠΟ: Δεν τεκμηριώνεται παράνομη διακίνηση αρχαίων στην δημοπρασία Christie’s

Δεν υπάρχουν στοιχεία, ότι τα τέσσερα αρχαία ελληνικά αγγεία, που επρόκειτο να δημοπρατηθούν από τον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης και τελικώς αποσύρθηκαν, είχαν διακινηθεί παράνομα από την Ελλάδα.

Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του, μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, ότι στη δημοπρασία του οίκου, με αντικείμενο περί τα 60 αγγεία της διάσημης συλλογής Ζίμερμαν  (Μάνφρεντ Ζίμερμαν, 1935-2011) υπήρχαν ορισμένα, τα οποία συνδέονται με τον διαβόητο  έμπορο παράνομων αρχαιοτήτων 

Τζιανφράνκο Μπεκίνα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού η  Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών μέσω του αρμοδίου τμήματός της ελέγχει με κάθε πρόσφορο τρόπο την διεθνή αγορά τέχνης και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε και στον έλεγχο της συγκεκριμένης δημοπρασίας, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε. Σύμφωνα λοιπόν, με τον έλεγχο που έγινε, δεν υπήρξαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν, ότι κάποιο από αυτά τα αρχαία είχε διακινηθεί παράνομα από τον σημερινό ελλαδικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Σύμφωνα με την αρμόδια ΔΤΠΠΑ δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια».

Πρόκειται δηλαδή για ένα κρίσιμο σημείο, αφού ειδικά τα αγγεία και μάλιστα τα αττικά της περιόδου 5ος-4ος π.Χ. αιώνας, στα οποία ειδικευόταν η συλλογή Ζίμερμαν ταξίδευαν στην αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο.

Το υπουργείο Πολιτισμού πάντως, υπενθυμίζει ακόμη, ότι οι οίκοι δημοπρασιών, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των Art Dealers, όπως έχει διαμορφωθεί από την UNESCO οφείλουν να δίνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων που δημοπρατούν.

Η αποκάλυψη

Όπως έχει γράψει το mononews την αποκάλυψη για τα αγγεία και την ένοχη διασύνδεσή τους  με τον Ιταλό αρχαιοκάπηλο Μπεκίνα –καταδικάστηκε το 2011 για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων –  έκανε στον Guardian ο έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε λεηλατημένες αρχαιότητες και στα παράνομα δίκτυα διακίνησής τους. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, ο   Christie’s  απέκρυψε το γεγονός, παρ’ ότι –πάντα κατά τον ίδιο- το γνώριζε. «Αποκλείουν σκόπιμα τη σύνδεση ενός διακινητή σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, αν και γνωρίζουν για αυτή τη σύνδεση εδώ και 45 χρόνια», όπως ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρεται σε ένα αττικό αγγείο  με παράσταση πολεμιστών και άλλων μορφών του 570-560 π.Χ. περίπου, το οποίο θα δημοπρατείτο για  15.000 έως 20.000 δολάρια,  στο πώμα μιας λεκανίδας ή κύπελλου, διακοσμημένο με σφίγγες (570-550 π.Χ. περίπου) με εκτίμηση από 8.000 έως 12.000 δολάρια, και σε μία υδρία με παράσταση Διονύσου με ένα κέρας πόσης (530-520 π.Χ. περίπου), με εκτίμηση από 7.000 έως 9.000 δολάρια.

Ένα ακόμη αγγείο επίσης, που είχε αποσυρθεί από πώληση των Christie’s παλαιότερα ήταν μία μικρή λήκυθος ή μυροδοχείο, που απεικονίζει τον ήρωα Θησέα (500-490 π.Χ.) και είχε εκτίμηση από 20.000 έως 30.000 δολάρια.

Διαβάστε επίσης

Πρόσκληση για έγκλημα: Η Άγκαθα Κρίστι και η παρέα της στο Κέιμπριτζ

Νέα στρατηγική για τη σωτηρία του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Γιώργος Μαζωνάκης: Ναός κοσμημάτων με την Ιλεάνα Μακρή

Keywords
Αναζητήσεις
yppo-den-tekmirionetai-paranomi-diakinisi-archaion-stin-dimoprasia-christies.htm
Τυχαία Θέματα
ΥΠΠΟ, Christie’s,yppo, Christie’s