Kαλτσόνα: Από πωλητής καφέ, στον πάγκο της πρωταθλήτριας Ιταλίας!

Ο τεχνικός από την Καλαβρία, γίνεται ο τρίτος κόουτς των «παρτενοπέι» στη σεζόν, έπειτα από τους Ρούντι Γκαρσία και Βάλτερ Ματσάρι.

Ο 55χρονος, αναλαμβάνει έτσι να σώσει τη σεζόν της πρωταθλήτριας Ιταλίας, που δεν έχει καταφέρει να υπερασπιστεί το θρόνο της, στη μετά – Σπαλέτι εποχή. Παράλληλα, θα διατηρήσει και το πόστο του ομοσπονδιακού της Σλοβακίας, σε μία πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά της Σέριε Α.

Το όνομά του, σίγουρα δεν είναι «λαμπερό», όμως στη Νάπολη τον ξέρουν καλά. Και στο πρόσωπό του, οι Ναπολιτάνοι, ελπίζουν ότι θα βρουν, αν όχι τον νέο Σπαλέτι,

τουλάχιστον τον νέο Μαουρίτσιο Σάρι!

Kαι με τους δύο άλλωστε, ειδικά με τον δεύτερο, ο νέος κόουτς της Νάπολι, μοιράζεται πολύχρονη προσωπική και επαγγελματική σχέση.

Ο Καλτσόνα, δεν έκανε ποτέ μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Η μεγαλύτερη στιγμή του, ήταν τρεις συμμετοχές με την Αρέτσο, στη Serie B και μία στο Κόπα Ιτάλια, τη σεζόν 1986-87.

Έτσι, έπιασε δουλειά ως εξωτερικός πωλητής εταιρείας καφέ. Ωστόσο, το μικρόβιο του ποδοσφαίρου δεν τον εγκατέλειψε ποτέ και παράλληλα, αγωνιζόταν σε ερασιτεχνικές ομάδες, στην περιοχή της Τοσκάνης.

Προς τα τελειώματα της καριέρας του, το 1999-00, μία από αυτές, η Τεγκολέτο, ήθελε να τον κάνει προπονητή. Αυτός όμως, επιθυμούσε να συνεχίσει να παίζει για λίγο ακόμα. Έτσι, πρότεινε στη διοίκηση έναν κόουτς που είχε αντιμετωπίσει ως αντίπαλο στα τοπικά και του είχε κάνει εντύπωση: τον Μαουρίτσιο Σάρι, ο οποίος είπε το «ναι» και τελικά έγινε προπονητής του Καλτσόνα!

Ο τελευταίος, συνέχισε την περιπλάνησή του, ως ποδοσφαιριστής και τελικά προπονητής, στις μικρές κατηγορίες, πριν το 2008, τον προσλάβει ο Σάρι, ως βοηθό στην Περούτζια.

Τελικά, οι δυο τους δούλεψαν μαζί σε Αλεσάντρια, Σορέντο, Έμπολι και Νάπολι, με τον Καλτσόνα να κάθεται στον πάγκο και ως πρώτος προπονητής, όταν ο Σάρι έπρεπε να εκτίσει τιμωρία!

Οι δρόμοι τους, χώρισαν όταν ο Καλτσόνα αποφάσισε το 2020, να ακολουθήσει τον Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο στην Κάλιαρι, μία συνεργασία όμως που κράτησε μόλις για 26 αγώνες.

Το 2021, είχε έρθει η ώρα της επιστροφής στη Νάπολι, όχι όμως υπό τον Σάρι, αλλά υπό τον Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2022, έγινε προπονητής της Εθνικής Σλοβακίας, στην παρθενική του δουλειά ως πρώτος προπονητής, σε επαγγελματικό επίπεδο. Εκεί, συνεργάστηκε με τον τιμ μάνατζερ και «θρύλο» της Νάπολι, Μάρεκ Χάμσικ, στην πορεία πρόκρισης στα τελικά του Euro 2024.

Πλέον, η τρίτη θητεία του στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα», θα είναι όχι ως «νο 2» κάποιου εκ των Σπαλέτι ή Σάρι, αλλά ως διάδοχός τους στον πάγκο, στη μεγαλύτερη πρόκληση μίας προπονητικής καριέρας που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, αλλά μπορεί σύντομα να εκτοξευθεί.

Πρώτη αποστολή: Τσάμπιονς Λιγκ και Μπαρτσελόνα…

Keywords
Τυχαία Θέματα