Yes We Can!

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο πρώτο από τα τρία δικά του -σχεδόν διαδοχικά- εντός έδρας ντέρμπι της κανονικής περιόδου, κοιτάχτηκε στο καθρέπτη κι αυτό που είδε δικαίως τού άρεσε. Το σύνολο του Λουτσέσκου προπορεύεται κι έπεισε τους ανταγωνιστές του πως αποτελεί σοβαρότατο διεκδικητή του πρωταθλήματος.

Πιο καλή η μοναξιά

Ο Λουτσέσκου χαρακτήρισε «τέλειο τακτικά» το παιχνίδι της ομάδας του. Το πρώτο ημίχρονο σχεδόν αναγνωριστικό απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που πήγε και πάλι σε ρίσκα. Ο βουτηγμένος στην ενέργεια Τάισον ενορχήστρωσε

δύο σπουδαίες μεταβάσεις τις οποίες τελείωσε ο ακριβής Ντεσπόντοφ. Το δεύτερο γκολ εκκινεί από κλέψιμο του δεξιού μπακ (Σάστρε), ο οποίος στο τελείωμα της φάσης κι αφού η μπάλα έχει περάσει από 4 συμπαίκτες του βρίσκεται εντός περιοχής για να αφήσει την μπάλα στον εκτελεστή. Πεδίο προβληματισμού για τον ΠΑΟΚ το γεγονός πως βάσει εικόνας από το 55’έως το 80’, έπρεπε να είχε εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες του και να τελειώσει το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Και να μην…αφήσει τον Κοτάρσκι να μπει στο κάδρο των πρωταγωνιστών. Όσοι, ελάχιστοι, δεν είχαν καταλάβει την αξία του Ιωαννίδη (εντός κι εκτός κουτιού του αντιπάλου) μάλλον θα πείστηκαν. Η προσθήκη του Μπακασέτα είναι σπουδαία κι ο χρόνος προσαρμογής του μηδενικός: είχε το κλασικό σουτ εκτός περιοχής, πήρε το πέναλτι, το έκανε γκολ, έβγαλε assist no goal κι όλα αυτά δίχως να λάμψει. Συνολικά οι επιλογές Τερίμ μπαίνουν προφανώς στο μικροσκόπιο της κριτικής, αλλά αυτό «αγοράζεις» μαζί με την αλλαγή προπονητή τον Δεκέμβριο. Ο δρόμος είναι μακρύς και οι στροφές πολλές, ωστόσο βαραίνει το «καμία νίκη στα 11 τελευταία ντέρμπι».

The Revenant

O Eσέκιελ Πόνσε δεν επέστρεψε ως Λεονάρντο Ντι Κάπριο από τον…άλλο κόσμο, αλλά προ Περιστερίου η αμφισβήτηση υπέβοσκε. Μια αμφισβήτηση που πάντα θα υπάρχει για τον επιθετικό όσο μένει μακριά από το γκολ, αν και ο Αργεντινός δεν είχε σερί λεπτά συμμετοχής. Τώρα που τα βρήκε, ξαναβρήκε και το χαμόγελό του. O 26χρονος Αργεντινός της ΑΕΚ έχει 5 γκολ στα 2 τελευταία ματς πρωταθλήματος με ΟΦΗ και Ατρόμητο (συνολικά μετράει 6 στη SuperLeague) καλύπτοντας επάξια το κενό του αρχισκόρερ Γκαρσία, που μέχρι πρότινος φάνταζε δυσαναπλήρωτο. Η μοναδική ομάδα που έχει νικήσει τους πρωταθλητές στην τρέχουσα SuperLeague, δεν μπόρεσε να απειλήσει, κι όταν το έκανε στο πρώτο 20λεπτο του δευτέρου μέρους χάρη στην είσοδο του Ριέρα, ο Στάνκοβιτς έκανε τη δουλειά του αλλά και κάτι παραπάνω με την…μισή ασίστ στο δεύτερο γκολ του Πόνσε. Στα άκρα Πήλιος και Ραντόνια αύξησαν τις επιλογές του Αλμέιδα, θυμίζοντας σε όλους πως μια ομάδα πρέπει να είναι ζωντανός οργανισμός σε εξέλιξη.

Job done

Το προαπαιτούμενο για τον Ολυμπιακό έγινε και τώρα ντέρμπι. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έβαλε πούλμαν στο Φάληρο, έδειξε βελτίωση αλλά ένας απροσδόκητος σκόρερ του χάλασε το σχέδιο που είχε να αγχώσει τους Πειραιώτες. Ο Ντόι με σουτ α λα Στολτίδη άνοιξε το θησαυροφυλάκιο και η δουλειά έγινε. Δύο ασίστ από τον αεικίνητο Μασούρα, o Nαβάρο έχει σκοράρει και στις τρεις νίκες του Ιανουαρίου, ο Γιόβετιτς βρήκε δίχτυα στο πρωτάθλημα ύστερα από 4 μήνες, Όρτα (βασικός) και Τσικίνιο πήραν λεπτά συμμετοχής, Ποντένσε/Καρβάλιο ήρθαν από τον πάγκο αλλά δεν…Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαΐδης» είναι η σκάλα στο φιδάκι των «Ερυθρόλευκων» προκειμένου να ανέβουν όροφο. Μια νίκη μπορεί να τους αλλάξει τη σεζόν. Για τους Ηπειρώτες, που έχουν στο σπίτι τους Λαμία και Άρη, είναι θετικό πως ουδείς εκ των τριών συνοδοιπόρων (Βόλος, Παναιτωλικός, Κηφισιά) νίκησε, άρα η ζωή συνεχίζεται.

Win ugly

Αυτή η αγγλική φράση ταιριάζει γάντι στο νικηφόρο πέρασμα του Άρη από την έδρα της ουραγού Κηφισιάς. Πέραν του τριπόντου χάρη στο γκολ του ορεξάτου -όσο άντεξε- Φετφατζίδη (πρώτο γκολ του στη δεύτερη θητεία του με τους Θεσσαλονικείς) ο Μάντζιος δύσκολα θα κρατήσει κάτι περισσότερο. Ο Έλληνας προπονητής γνωρίζει πως η βασική εντεκάδα του απέχει ποιοτικά από τις εφεδρείες. Ο Άρης δεν έχει την πολυτέλεια να παρατάσσει αρχικό σχήμα δίχως τους Μορόν, Νταρίντα και ταυτόχρονα ο Οντουμπάτζο να είναι σε κακή ημέρα, σκασμένος από την αδιάκοπη παρουσία. Ο λόγος βρίσκεται στο στήσιμο της ομάδας το προηγούμενο καλοκαίρι, το οποίο αποδεικνύεται τουλάχιστον ελλειμματικό. Με το εισιτήριο στον ημιτελικό του Κυπέλλου ημι-επικυρωμένο, ο Άρης καλείται να συντηρηθεί για τον μεγάλο στόχο του μέσω πρωταθλήματος, αλλά η «συντήρηση» θα έρθει με νίκες/καλές εμφανίσεις που θα τον θρέψουν μέχρι τον Μάιο. Η Κηφισιά είχε διάθεση αλλά όχι τον τρόπο, παρά την ενεργοποίηση του Ματέους Σάντος. Μέχρι να φύγει η κανονική περίοδος οι νεοφώτιστοι υποδέχονται Βόλο και Παναιτωλικό και λογικά σε αυτά τα παιχνίδια τοποθετούν την υποχρέωση της νίκης, προκειμένου να μην πάνε στα play out σε κατάσταση μη αναστρέψιμη. 

Διαόλου κάλτσα

Με τέτοιον Νίκο Καλτσά, ο Αστέρας Τρίπολης δεν είχε να φοβάται τίποτα. Οι Αρκάδες σημάδεψαν την πλευρά του Ντε Μποκ, με τον Έλληνα επιθετικό να δημιουργεί (ασίστ στον Ρεγκίς που πέτυχε 2 γκολ) βγάζοντας πλειάδα από επιτυχημένες σέντρες στο πρώτο ημίχρονο και να εκτελεί με φανταστικό τρόπο στο δεύτερο ημίχρονο για το τελικό 3-1 επί του Ατρόμητου. Η ομάδα του Ράσταβατς θεωρητικά έχει πιο εύκολο πρόγραμμα από τη Λαμία, όμως τα πάντα θα φανούν στο γρασίδι. Ο Ατρόμητος έμεινε κατ’ ουσίαν στο -7 από την εξάδα (χάνει στην ισοβαθμία από τον Αστέρα με το 0-0 του πρώτου γύρου) και στρέφει το βλέμμα του στον μεγάλο προημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια

Ο Παναιτωλικός δανείστηκε κάτι λίγο από τον ύμνο της ΑΕΚ στον αγώνα με τη Λαμία. Τρία δοκάρια (μάλιστα στην ίδια φάση είχε δύο!) με τον Πετράκη να κάνει λόγο για ατυχία, ενώ η ομάδα του ετοιμάζεται για μεγάλο δεύτερο προημιτελικό Κυπέλλου με τον ΟΦΗ, έχοντας την προίκα του 2-1 στο Ηράκλειο. Το κακό για τους Αγρινιώτες είναι πως μένουν αγκυροβολημένοι στον βυθό και δεν μπορούν να ξεφύγουν. Το παράσημο ενός ημιτελικού στο Κύπελλο θα είναι μεγάλο, ουδείς όμως θέλει να το συνδυάσει με έναν υποβιβασμό. Όσο για τη Λαμία, που επίσης είχε δοκάρι σε εκτέλεση κόρνερ του Καρλίτος, όταν ο Βόκολος μιλάει για «επαγγελματική νίκη» από μόνο του το γεγονός καταδεικνύει την σαφέστατη πρόοδο της ομάδας του. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Ο σύλλογος της Φθιώτιδας έχει 27 βαθμούς σε 20 αγώνες, ενώ πέρσι είχε 17 σε 26! Είναι τρίποντο-μήνυμα προς Αστέρα Τρίπολης και Ατρόμητο (παίζει και με τους δύο στις 6 επόμενες αγωνιστικές) πως θα τους πιέσει μέχρι τέλους για μια θέση στην εξάδα.

Μου τη σπάνε οι καθυστερήσεις…

Όχι αυτό δεν το δήλωσε ο Πάμπλο Γκαρσία μετά το τέλος του αγώνα με τον Βόλο. Ο Ουρουγουανός έβγαλε παράπονο για τη διαιτησία, αλλά εάν μετρήσει τους βαθμούς που έχει χάσει ο Πανσερραϊκός στις καθυστερήσεις θα απογοητευτεί: 2 με τον Παναιτωλικό στην Τούμπα, 2 με την Κηφισιά στην Καισαριανή, 1 με τον Άρη στην Θεσσαλονίκη, 2 με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, 2 με τον Βόλο στις Σέρρες. Το άθροισμα βγάζει 9! Σε κάθε περίπτωση οι Σερραίοι που έχουν 5 από τα 6 εναπομείναντα παιχνίδια της κανονικής περιόδου στο σπίτι τους, που δεν το έχουν χαρεί, είναι στο +10 από τις δύο τελευταίες θέσεις κι αυτό είναι που μετράει. Στα μάτια μου μετράει κι η ελληνική αμυντική τετράδα του Βόλου: κοντά στον 29χρονο Μύγα, οι Καλογερόπουλος, Κίτσος, Ασλανίδης, δηλαδή 19, 20 και 21 ετών. Παράδειγμα προς μίμηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα