Άλβαρο Μοράτα ο εύθραυστος χαμογελαστός ήρωας της Ατλέτικο Μαδρίτης

Σίγουρα δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία δυσκολία της ζωής του Άλβαρο Μοράτα αν και ο ίδιος παραδέχεται πως δεν τον τρόμαξαν ποτέ οι τραυματισμοί, ποτέ το άγχος της δουλειάς, ποτέ το να παίζει στο Μπερναμπέου, το Καμπ Νόου, το Γουέμπλεϊ και όποιο άλλο γήπεδο θέλετε… το μόνο πράγμα που τον τρόμαξε πραγματικά στην ζωή του ήταν όταν έκανε πρόταση γάμου στην σύζυγό του μπροστά σε 1000 θεατές στο Θέατρο Καλδερόν στην παράσταση του μάγου Αντόνιο Ντίαθ.

Το’πε το ναι.

Αποδείχτηκε

ότι ο τραυματισμός του δεν είναι κάτι σοβαρό τελικά. Τσάμπα τα δάκρυα και το άγχος. Θα μείνει εκτός δράσης για τρεις εβδομάδες και δεν θα χάσει όπως σκέφτηκε ο ίδιος το Euro 2024.

Μαζί με τον Αντούαν Γκριεζμάν έχουν χτίσει μια άψογη συνεργασία. Η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι μια από τρεις ομάδες στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης που έχουν δύο παίκτες με περισσότερα από δέκα τέρματα. Οι ροχιμπλάνκος έχουν Γκριεζμάν (11) και Μοράτα (13). Η Τότεναμ Ρισάρλισον (10) και Σον (12) και η Στουτγκάρδη Ούνταβ (14) και Γκιρασί (17).

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε είναι ο δεύτερος προπονητής στην καριέρα του που του είπε “παίζεις και δεν υπάρχει άλλος”. Ο πρώτος ήταν ο Αντόνιο Κόντε όταν τον πήρε στην Τσέλσι το 2017 για 66 εκατομμύρια Ευρώ γιατί ο Ισπανός δεν ήθελε άλλο να είναι ο δεύτερος πίσω από τον Μπενζεμά. Ο Μοράτα τον έχει ευχαριστήσει δημόσια γιατί δεν τον είχε γνωρίσει ποτέ κι όμως τον εμπιστεύθηκε.

Η παρουσία του στην Τσέλσι όμως, τον έφερε μια ανάσα από την κατάθλιψη όπως παραδέχτηκε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην El Mundo το 2021 και δεν ήταν το πρόβλημα το ότι δεν σκόραρε: “Έφτασα κοντά στην κατάθλιψη. Δε νομίζω ότι ο κόσμος δίνει την σημασία που πρέπει. Όταν δεν δουλεύει καλά το κεφάλι σου είσαι ο εχθρός του εαυτού σου. Εκείνες τις στιγμές, ότι και να κάνεις δεν έχει σημασία, παλεύεις με τον εαυτό σου. Η κατάθλιψη είναι μια αρρώστια όπως το να σπας τον αστράγαλό σου. Ακόμη και στην γενιά μου υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι δεν είναι νορμάλ να έχει συνεδρίες κάποιος με ψυχολόγο αλλά είναι αναπόφευκτο και πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό. Πρέπει να γίνει υποχρεωτικό”.

Στην καριέρα του έχει χάσει μόλις 48 ματς λόγω τραυματισμών και ποτέ δεν του έτυχε κάτι πάρα πολύ σοβαρό, φτου φτου μην τον ματιάσουμε. Κουβαλάει όμως την ταμπέλα του άτυχου. Στην πρώτη του προπόνηση με τη Γιουβέντους το 2014 χτύπησε και έμεινε δυο μήνες έξω χάνοντας όλη την προετοιμασία. Στην Τσέλσι τον είχαν χαρακτηρίσει άτυχο τόσο ο Κόντε τον Ιανουάριο του 2018 όσο και ο Σάρι τον Σεπτέμβρη που ακολούθησε. Τον Οκτώβριο του 2020 του ακυρώθηκαν τρία γκολ απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο εντός έδρας παιχνίδι της Γιούβε με του μπλαουγκράνα. Οι Ιταλοί έχασαν 2-0. Τον Ιούνιο του 2021 αποδοκιμάστηκε έντονα από τους οπαδούς της Ισπανίας στο 0-0 με την Σουηδία για τις χαμένες ευκαιρίες του αλλά η κορυφαία του στιγμή είναι απέναντι στην πρώην ομάδα του τη Ρεάλ. Αν δεν το θυμάστε, ο Μοράτα είναι ο παίκτης που γκρέμισε ο Βαλβέρδε στον τελικό του Σούπερ Καπ τον Ιανουάριο του 2020 με το σκορ στο 0-0. Ο Βαλβέρδε αποβλήθηκε. Η Ατλέτικο ηττήθηκε στα πέναλτι.

Έχει παίξει με προπονητές Ζιντάν, Αντσελότι, Μουρίνιο, Αλέγκρι, Κόντε, Ντελ Μπόσκε, Σιμεόνε : “Το μόνο που μου λείπει είναι ένας Κλοπ κι ένας Μουρίνιο” δηλώνει με ειλικρίνεια και έκπληξη για όλους τους σπουδαίους από τους οποίους πήρε συμβουλές στην καριέρα του.

Είναι δυνατός στον αέρα και σκοράρει άνετα με κεφαλιές γιατί έχει προπονηθεί – και έχει ευχαριστήσει δημόσια – τόσο τον Κριστιάνο Ρονάλντο με τον οποίο ήταν μαζί στην Ρεάλ Μαδρίτης όσο και τον Φερνάντο Γιορέντε με τον οποίο συνυπήρξε στην Γιουβέντους αλλά και τους αμυντικούς που του έκαναν τη ζωή πατίνι: “Αν σκοράρω σε κάθε παιχνίδι με το κεφάλι μου δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν με νοιάζει αν θα σκοράρω κατά λάθος με το γόνατο ή με τον πισινό μου. Το γκολ είναι γκολ. Δεν φοβάμαι κανέναν αμυντικό. Στην Ρεάλ Μαδρίτης έκανα προπόνηση με τον Πέπε και η αλήθεια είναι ότι δεν με κλωτσούσε πολύ αλλά στη Γιουβέντους με τον Κιελίνι και τον Μπονούτσι ήταν άλλη ιστορία. Οι Ιταλοί είδαν ένα ωραίο παιδί από την Ισπανία, όπου δεν είναι τόσο δυναμικά τα πράγματα και μου έδωσαν ένα σκληρό μάθημα. Το να προσπαθείς να βάλεις γκολ στον Κιελίνι είναι σαν να προσπαθείς να πάρεις το φαγητό ενός πεινασμένου γορίλλα. Τους ευχαριστώ και τους δύο.”

Οπότε μην σκέφτεστε τα δάκρυα του Μοράτα. Θα επιστρέψει, και η Ατλέτικο θα συνεχίσει την προσπάθεια της σε Ισπανία και Ευρώπη και ο ίδιος θα συνεχίσει να σκοράρει. Στο πρωτάθλημα φέτος συμμετέχει σε γκολ κάθε 98,5′ αγωνιστικά λεπτά που είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοσή του τα τελευταία επτά χρόνια (20/21 95,8′ με Γιουβέντους). Σίγουρα τον έχουν βοηθήσει οι συζητήσεις με τον ψυχολόγο του, η σύζυγός του, η ελευθερία που του δίνει ο Σιμεόνε, η συνεργασία με τον Γκριεζμάν. Πιθανότατα είναι η πιο ώριμη χρονιά Μοράτα που έχουμε δει και ευτυχώς θα επιστρέψει σύντομα.

“Όσο περισσότερο σκέφτεσαι το σκοράρισμα τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Τα γκολ έρχονται συνέχεια όταν παίζεις με χαμόγελο και δεν το σκέφτεσαι και πάρα πολύ”
Άλβαρο Μοράτα

Keywords
Τυχαία Θέματα