Αμετακίνητος ο Μακρόν: Επωμίζομαι το να μην είμαι δημοφιλής – Η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις είναι αναγκαία

Δύο μέρες μετά την επεισοδιακή έγκριση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος στη Γαλλία που ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, και ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζονται για να βάλουν λουκέτο στη χώρα με την αυριανή γενική απεργία, ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε απαντήσεις.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε μέσα από το Μέγαρο Ελιζέ στους δημοσιογράφους που παρουσιάζουν τα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων στα κανάλια TF1 (με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα

στη χώρα), Μαρί Σοφί-Λακαρό, και France 2 (κρατικό) Ζουλιάν Μπιζιέ.

Για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους χαρακτηρίζοντάς την αναγκαία. Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του στην πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν.

“Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία”

“Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε μένα, θα ήθελα να μην την κάνω, αλλά για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκα να την κάνω”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν προσθέτοντας ότι θέλει την έναρξη της ισχύος της μέχρι το τέλος του έτους, “ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν. Δεν υπάρχουν 36 λύσεις”, είπε.

Όσο για το πότε θα ηρεμήσει η κατάσταση στη Γαλλία, είπε ότι “η κυβέρνηση έχει στόχο η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει το συντομότερο δυνατό”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος “να επωμισθεί την αντιδημοφιλία” που εισπράττει τώρα για να θέσει σε ισχύ την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

“Δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου, επιλέγω το συμφέρον της χώρας”

“Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου (…), αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας”, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι “αν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ”.

Αυτή ήταν η πρώτη συνέντευξη του Μακρόν μετά τη μεγάλη αναταραχή που προκλήθηκε όταν η πρωθυπουργός ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος για να εξασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου, προκαλώντας έτσι δύο προτάσεις μομφής. Ωστόσο, όπως μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του και υπουργούς είπε ότι δεν προτίθεται ούτε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ούτε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ούτε να προκηρύξει δημοψήφισμα για να καταλαγιάσει την λαϊκή διαμαρτυρί.

“Ούτε διάλυση, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα”, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη του στρατοπέδου Μακρόν.

Με νέα γενική απεργία την Πέμπτη απαντούν τα συνδικάτα

Η Γαλλία ετοιμάζεται για ακόμη μία μέρα γενικής απεργίας, αύριο 23 Μαρτίου.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα