Απελπισία στη Σανγκάη: Συγκρούσεις κατοίκων με αστυνομικούς, υγειονομικούς – Πολίτες στοιβάζονται σε κέντρα καραντίνας

Η Σανγκάη, η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, ένα μέρος που χαρακτηρίζεται από τη δική της κοσμοθεωρία και έχει έντονη την αίσθηση της ταυτότητάς της, φαίνεται να αψηφά τις άκαμπτες μεθόδους λοκντάουν του Πεκίνου που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με την εθνική πολιτική του “μηδενικού κρούσματος COVID-19”.

Την Πέμπτη, πολίτες στη γειτονιά New Pudong διαμαρτυρήθηκαν επειδή οι Αρχές της πόλης καταλαμβάνουν τα σπίτια τους με στόχο να τα μετατρέψουν σε χώρους καραντίνας, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο όπου αστυνομικοί ντυμένοι με ειδικές στολές συγκρούονται με το πλήθος

και προχωρούν σε συλλήψεις.

Άλλα βίντεο δείχνουν κατοίκους να στέκονται απέναντι από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με τις ειδικές λευκές στολές και να φωνάζουν “θέλουμε να τρώμε φθηνά λαχανικά“, σύμφωνα με το France24. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά drones περιφέρονται σε κατοικημένες περιοχές παροτρύνοντας τους ανθρώπους να αποφύγουν τον πειρασμό να σπάσουν την κατ΄οίκον καραντίνα.

Κάτοικοι της Σανγκάης αρνούνται να κρύψουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης. “Αυτό είναι χειρότερο από την Πολιτιστική Επανάσταση“, είπε ένας ηλικιωμένος σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Τα πάρκα δεν είναι ανοιχτά. Τα καταστήματα δεν είναι ανοιχτά. Δεν έχουμε βιώσει τέτοια φρίκη ακόμα και όταν ο Μάο Τσε Τουνγκ πέθανε το 1976”, συνέχισε ο άνδρας. “Τώρα δεν βγαίνω έξω και είμαι κολλημένος όλη μέρα στη φυλακή”.

Από τότε που το νέο κύμα μολύνσεων έπληξε την πόλη των περίπου 25 εκατομμυρίων κατοίκων τον περασμένο μήνα, οι αξιωματούχοι της Σανγκάης επέβαλαν προσωρινό lockdown (28 Μαρτίου), σχεδίασαν μια πολιτική που χωρίζει τα μολυσμένα παιδιά από τους γονείς τους (2 Απριλίου), παρέτειναν το lockdown επ’ αόριστον (5 Απριλίου), αλλά είδαν τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων να αγγίζει αριθμούς ρεκόρ.

Ο Πρόεδρος Xi Jinping επέμεινε ότι η Κίνα εμμένει στην πολιτική, γνωστή ως “δυναμική εκκαθάριση του COVID” και έχει υποσχεθεί σε όσους ζουν σε lockdown ότι η επιμονή θα κερδίσει στο τέλος.

Για τη Σανγκάη, η πολιτική αυτή σημαίνει μετατροπή σχολείων, πολυκατοικιών και εκθεσιακών χώρων που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα σε κέντρα καραντίνας, το μεγαλύτερο από τα οποία μπορεί να φιλοξενήσει 50.000 άτομα. Οι αρχές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν δημιουργήσει περισσότερες από 60 εγκαταστάσεις. Αλλά οι συνθήκες ποικίλλουν πολύ και έχουν προκαλέσει έντονη κριτική.

Πολίτες στοιβαγμένοι σε κέντρα καραντίνας

Ένα βίντεο που δόθηκε στο Reuters την Πέμπτη από έναν “ένοικο” εγκατάστασης που έχει μετατραπεί σε κέντρο καραντίνας, δείχνει εκατοντάδες ανθρώπους στριμωγμένους σε έναν όροφο ενός κτιρίου γραφείων, ένα από τα δεκάδες μέρη που η πόλη έχει μετατρέψει σε κέντρα καραντίνας στη μάχη της για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Χωρισμένοι σε απόσταση μικρότερη του ενός χεριού, οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί εμφανίζονται στο βίντεο να ξαπλώνουν σε σειρές από γκρίζα κρεβάτια κατασκηνώσης, με βαλίτσες και άλλα αντικείμενα σκορπισμένα δίπλα τους.

“Αυτό το κέντρο είναι τόσο γεμάτο, όλοι απέχουν λιγότερο από ένα μέτρο“, είπε η γυναίκα, ηλικίας άνω των 60 ετών, η οποία τράβηξε το βίντεο και το έδωσε στο Reuters.

Η γυναίκα, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 200 άτομα στις εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, που μοιράζονταν τέσσερις τουαλέτες. Δεν υπάρχουν ντους και πήραν απλό ψωμί για πρωινό, είπε.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε καραντίνα, αλλά η πόλη έχει καταγράψει περισσότερες από 280.000 μολύνσεις με COVID από τον Μάρτιο.

Ενώ τα κρατικά μέσα δείχνουν νοσοκομεία με μόλις δύο ή τρεις ασθενείς ανά δωμάτιο, οι άνθρωποι που στέλνονται στα κέντρα καραντίνας της Σανγκάης ζουν δίπλα-δίπλα με χιλιάδες άλλους, χωρίς διαχωριστικά ή ντους και με τα φώτα οροφής αναμμένα όλο το εικοσιτετράωρο.

Για να βγουν από την καραντίνα, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ PCR. Η γυναίκα που έδωσε το βίντεο στο Reuters είπε ότι έχει μεταφερθεί εκεί από ξενοδοχειακή εγκατάσταση με καλύτερες συνθήκες, όπου έμεινε για περίπου 20 ημέρες. Έχει βγει αρνητική μια φορά, αλλά τώρα φοβάται ότι μπορεί να μολυνθεί ξανά. “Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που είναι θετικοί, που βήχουν και έχουν πυρετό, πώς μπορείς να βάζεις μαζί τους θετικούς και τους αρνητικούς;” ρώτησε.

Η πολιτική μηδενικού COVID

Όταν η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Sun Chunlan επισκέφθηκε την πόλη στις 2 Απριλίου, τόνισε την “ακλόνητη τήρηση” της πολιτικής του Πεκίνου για μηδενικό COVID-19, ένα μέτρο ελέγχου που η Κίνα έχει θέσει σε εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα από το 2020 για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με τον Ρεν Ρουιχόνγκ, τον πρώην επικεφαλής του τμήματος ιατρικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού της Κίνας, η πιθανότητα η Κίνα να επιτύχει τον “στόχο μηδενικής μόλυνσης” είναι σχεδόν μηδενική, αν κρίνουμε από την κίνηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε στον ιστότοπό του ότι η επιμονή του Πεκίνου στα δρακόντεια μέτρα καραντίνας έχει εμποδίσει σημαντικά την πρόσβαση των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα και άλλες ανάγκες στη Σανγκάη.

“Η προσέγγιση “μηδενικού COVID” της κινεζικής κυβέρνησης στον έλεγχο της πανδημίας επιβάλλοντας αυστηρά lockdown σε όλη την πόλη είχε ως αποτέλεσμα τη συστηματική άρνηση των ιατρικών αναγκών σε άτομα με σοβαρές αλλά μη σχετιζόμενες με τον COVID ασθένειες”, δήλωσε στο Human Rights Watch ο Yaqiu Wang, ανώτερος ερευνητής στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του στο HRW, άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχασαν τελικά τη ζωή τους αφού τους αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη για τις ασθένειές τους που δεν σχετίζονται με τον COVID.

Ο Fan Shihping, καθηγητής του Normal University της Ταϊβάν, είπε στη VOA Mandarin ότι η επιβολή της νομοθεσίας από την Κίνα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους κατοίκους της Σανγκάης επειδή δεν περίμεναν ότι οι ίδιοι, ως πολίτες μιας πόλης πρώτης κατηγορίας, θα τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης -στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικού COVID-19- με κατοίκους πόλεων δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Οι πόλεις της βαθμίδας 1, όπως η Σαγκάη, το Πεκίνο, η Γκουανγκζού και η Σενζέν, είναι πιο σύγχρονες, πιο πυκνοκατοικημένες και έχουν την καλύτερη υποδομή σύμφωνα με το Investor Insights Asia. Οι πόλεις της βαθμίδας 2 είναι σχετικά οικονομικά ανεπτυγμένες, αλλά λιγότερο από τις νέες πόλεις πρώτης κατηγορίας. Οι πόλεις της βαθμίδας 3 έχουν μεγάλο πληθυσμό αλλά μικρή οικονομική ή πολιτική σημασία.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα