Απόγνωση στον θεσσαλικό κάμπο: Πλημμυρισμένα χωριά, κλειστοί δρόμοι και η Εθνική Οδός, νεκρά ζώα και ανυπόφορες μυρωδιές

Απόγνωση και καταστροφή επικρατεί στον θεσσαλικό κάμπο μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά της.

Πολλά χωριά είναι πλημμυρισμένα και αποκλεισμένα, καλλιέργειες και επιχειρήσεις έχουν εξαφανιστεί, ενώ νεκρά ζώα, σκουπίδια και επικίνδυνα υλικά στα λιμνάζοντα ύδατα συνθέτουν την υγειονομική βόμβα που απειλεί την περιοχή της Θεσσαλίας.

Την ίδια ώρα κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η Εθνική Οδός ΑθηνώνΘεσσαλονίκης

και στα Τέμπη συνεχίζεται η αγωνία των κατοίκων για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας, καθώς οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες.

Στη Θεσσαλία, από τα 21 χωριά που πλημμύρισαν, τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) δεν έχουν οδική πρόσβαση, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τα Τρίκαλα με τη Λάρισα μέσω Φαρκαδόνας.

Πολλές ζημιές έχει και η σιδηροδρομική γραμμή από τη Λάρισα προς τον Βόλο, καθώς έχουν ξηλωθεί οι γραμμές. Υπάρχουν ζητήματα και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου στο νομό Λάρισας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες της συνοικίας όπου έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη, κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.

Χωρίς ηλεκτροδότηση, έχουν μείνει τμήματα του Βόλου, μεγάλα κεντρικά τμήματα της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν και πόσιμο νερό που παρέχεται κατά διαστήματα σε κεντρικούς τομείς.

Την ίδια ώρα, αρχίζει και πιέζει πολύ η κατάσταση με τα απορρίμματα. Δεν υπάρχει πρόσβαση οδική στο ΧΥΤΑ Λάρισας, καθώς υπάρχουν νερά στους δρόμους που οδηγούν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι και η Λάρισα και η Γιάννουλη και η Αγιά πιέζονται, γιατί εκεί καταλήγουν τα απορρίμματα αυτών των περιοχών, ενώ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι βιολογικοί καθαρισμοί.

Βίντεο της Golden Movies καταγράφει τρομακτικές εικόνες από φάρμες στη Λάρισα, με νεκρά ζώα να βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα που παραμένουν -για την ώρα- ζωντανά, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν καθαρό νερό και τροφή για να επιβιώσουν.

Εκτιμάται ότι πνίγηκαν περίπου 100.000 ζώα
Οι απώλειες σε ζώα στη Θεσσαλία είναι τεράστιες, ενώ υπάρχουν φόβοι και για περισσότερους θανάτους καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα, “αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές τότε όσα ζώα επέζησαν από τη θεομηνία, θα χαθούν από ασιτία”.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Κόκουρας στο Πρακτορείο FM 104,9, ο Τύρναβος δεν είχε καταστροφές σε σπίτια από τις πλημμύρες, ενώ οι κτηνοτρόφοι κατάφεραν και έσωσαν 25.000 πρόβατα. “Ούτε ένα ζώο μας δεν χάθηκε. Όμως αυτά έχουν φύγει πλέον από τα μαντριά τα οποία καταστράφηκαν. Και πλέον έχουμε μεγάλη έλλειψη σε ζωοτροφές αλλά και σε χώρους. Πού θα μπορέσουμε να κρατήσουμε πλέον τα ζώα;” διερωτάται ο δήμαρχος, θέτοντας το σημαντικό πρόβλημα της σίτισης των ζώων που επιβίωσαν από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία.

Στον Τύρναβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καθώς πολλές μονάδες καταστράφηκαν, σε περίοδο μάλιστα που τα πρόβατα αρχίζουν να γεννούν. “Χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές και χώροι για να μεταφερθούν τα ζώα. Τα έχουν μέσα στα πάρκα και σε χώρους στον Αμπελώνα. Δεν ξέρουν που να τα πάνε. Κάποιοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν ζωοτροφές και εμείς προσπαθούμε να αγοράσουμε. Αλλά 25.000 πρόβατα είναι πάρα πολλά. Όσοι είναι οι κάτοικοι στο δήμο μας είναι και τα ζωντανά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκουρας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, αν και δεν καταστράφηκαν σπίτια στην περιοχή, οι δρόμοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές, ενώ χιλιάδες στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα. “Οι αμπελουργοί δεν μπορούν να φτάσουν στα αμπέλια τους αφού τώρα μαζεύονται τα σταφύλια. Και ο βιολογικός μας δεν πρόλαβε να λειτουργήσει, καταστράφηκε αφού το νερό φτάνει εκεί τα δύο μέτρα”.

“Όταν θα φανούν οι ελλείψεις στο καθημερινό τραπέζι θα διαπιστωθεί η ζημιά. Για αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον Έλληνα παραγωγό στον τόπο του”, σημείωσε ο δήμαρχος Τυρνάβου, ενώ επισήμανε ότι η πόλη συνεχίζει να είναι αποκλεισμένη από τη Λάρισα, με τη μοναδική διέξοδο των κατοίκων να είναι προς Ελασσόνα και Κοζάνη. Τέλος, ο δήμαρχος επισήμανε πως οι αγρότες περιμένουν πλέον τις αποζημιώσεις από την πολιτεία “για να μπορέσουν να συνεχίζουν να υπάρχουν”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα