Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως… 600 ευρώ – Αναλυτικά παραδείγματα

“Στο γραφείο μας έχουμε ανοίξει… λίστα αναμονής με υποψήφιους ενοικιαστές ακινήτων καθώς η ζήτηση είναι πρωτόγνωρη ειδικά για τα μικρά επιπλωμένα ακίνητα”, τονίζει με έμφαση η μεσίτρια αναγνωρίζοντας ότι αυτά που βλέπει τους τελευταίους μήνες στην αγορά παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.

Μικρά διαμερίσματα των 50-60 τετραγωνικών που εμφανίζονται ως πλήρως ανακαινισμένα αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς φρεσκοβαμμένα, ενοικιάζονται προς 450 και 500 ευρώ μέσα σε λίγα 24ωρα. Οι ιδιοκτήτες έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι αυτή την περίοδο έναντι των ενοικιαστών κάτι που αποτυπώνεται

στις τιμές των ενοικιών οι οποίες σκαρφαλώνουν σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα.

Στα βόρεια και στα νότια προάστια του λεκανοπεδίου, η τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται πλέον κατά μέσο όρο στα 9,5 με 10 ευρώ το τετραγωνικό ενώ στο κέντρο της Αθήνας φτάνει στα 9 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει 450-500 ευρώ για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών ακόμη και αν είναι ηλικίας 30-35 ετών.

Μια ματιά και μόνο στις αγγελίες αποτυπώνει την “έκρηξη” που συντελείται:

1. Διαμέρισμα 70 τετραγωνικών στο Μαρούσι ενοικιάζεται προς 1130 ευρώ τον μήνα ή προς 16 ευρώ το τετραγωνικό ως νεόδμητο.

2. Διαμέρισμα 60 τετραγωνικών στο Πολύδροσο στο Χαλάνδρι ενοικιάζεται προς 1000 ευρώ ενώ

3. Για διαμέρισμα 50 τετραγωνικών στην περιοχή Σωρός στο Μαρούσι, ζητούνται 900 ευρώ για 50 τετραγωνικά για ένα καινούργιο επιπλωμένο διαμέρισμα.

4. Ισόγειο διαμέρισμα στην Αγία Βαρβάρα στο Χαλάνδρι ενοικιάζεται προς 750 ευρώ ή 11 ευρώ το τετραγωνικό καθώς έχει επιφάνεια 69 τετραγωνικών μέτρων.

Χρειάζεται πολύωρη αναζήτηση στο internet για να βρει κάποιος αγγελία σε βόρεια και νότια προάστια με τιμή ενοικίασης χαμηλότερη των 10 ευρώ το μέτρο. Στα Βόρεια Προάστια, με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα, βρίσκεις μόνο γκαρσονιέρες των 25-30 τετραγωνικών.

Από ένα σημείο και πέρα πάντως, οι μεσίτες που έχουν εικόνα της αγοράς αλλά και οι “έμπειροι” ιδιοκτήτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Η απότομη αύξηση της ζήτησης για ενοίκια μετά την πανδημία έχει εκτοξεύσει τις τιμές, αλλά αυτή η αύξηση δεν την παρακολουθεί η αύξηση του εισοδήματος. Έτσι, οι ιδιοκτήτες διατρέχουν τον κίνδυνο να συμφωνήσουν σε ένα πολύ υψηλό ενοίκιο το οποίο θα εκτοξεύει την απόδοση του ακινήτου, αλλά αυτό το ενοίκιο να μείνει στα… χαρτιά. Γι’ αυτό και οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες υπενθυμίζουν την βασική αρχή των εισοδηματιών: καλύτερα λίγο χαμηλότερο ενοίκιο και το εισπράττεις παρά πολύ υψηλότερο και να το… κυνηγάς στα δικαστήρια.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα