Επικά τέρατα και ανθρώπινες ιστορίες στο επίκεντρο του "Godzilla: King of the Monsters"

Ο μεγάλος βασιλιάς ετοιμάζεται για τρομερές μάχες

To καλοκαίρι του 2017, μια επίσκεψη σε υποθαλάσσια μυστική βάση όπου δεκάδες άνθρωποι εργάζονταν σκληρά αποκάλυψε ένα πρόγραμμα που τρέχει η οργάνωση μελέτης τεράτων, η Monarch, και οι επιστήμονες και το προσωπικό είχαν ένα βασικό έργο: περίμεναν σημάδια από το μεγαλύτερο τέρας όλων, τον βασιλιά των τεράτων, τον Godzilla!

Στην πραγματικότητα, η βάση αυτή ήταν το πλατό όπου έχει στηθεί η Monarch, μια σειρά από διαδρόμους και αίθουσες που προσομοίωναν

την υψηλής τεχνολογίας βάση χτισμένη στο πλάι μια υποθαλάσσιας οροσειράς. Η αίθουσα ήταν γεμάτη με υπολογιστές που έδειχναν λεπτομέρειες για πιθανά ή γνώριμα τέρατα και με ένα τεράστιο παράθυρο με θέα τα βάθη της θάλασσας. Ένα πλατό που προκαλεί σίγουρα δέος.

Η Monarch, που πρωτοαποκαλύφθηκε το 2014 στο reboot του "Godzilla", βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του sequel, "Godzilla: King of the Monsters". Και η οργάνωση -αλλά και η παραγωγή απ' τις Legendary Pictures και Warner Bros. - δεν έχουν λυπηθεί τα έξοδα στην αποστολή τους για εύρεση τεράστιων τεράτων -και εσόδων box office- στο franchise αυτό.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο το τουρ στην υποθαλάσσια βάση της Monarch

Με το prequel του "Kong: Skull Island" που κυκλοφόρησε το 2017 και το "Godzilla vs. Kong" να κάνει ήδη γυρίσματα για κυκλοφορία το 2020, υπάρχει μια κινητικότητα στο αποκαλούμενο MonsterVerse. Προς το παρόν, το cast και οι συντελεστές του "King of the Monsters" έχουν επικεντρωθεί στην μάχη του Godzilla ενάντια στο τρίο των αντιπάλων του: Mothra, Rodan και King Ghidorah που παραδοσιακά απεικονίζεται ως ο μεγαλύτερος αντίπαλος του τεράστιου πλάσματος.

Με σκηνοθέτη τον Michael Dougherty ("Trick 'r Treat", "Krampus"), που επίσης συνέγγραψε το σενάριο με τον Zach Shields και με πρωταγωνιστές τους Kyle Chandler, Vera Farmiga, Millie Bobby Brown, Bradley Whitford, Sally Hawkins, Charles Dance, Thomas Middleditch, Aisha Hinds, O'Shea Jackson Jr., David Strathairn, Ken Watanabe, και Ziyi Zhang, το "Godzilla: King of the Monsters" είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για τον σκηνοθέτη, που έφτιαχνε βιντεάκια Godzilla όταν ήταν περίπου δέκα χρονών με πρωταγωνιστές την κατοικίδια χελώνα του και μερικά παιχνίδια Star Wars.

Διαβάστε παρακάτω λεπτομέρειες που προέκυψαν απ' το πλατό.

Η επιστροφή των Mothra, Rodan και King Ghidorah Ενώ η ταινία "Godzilla" του 2014 επικεντρώθηκε στο ομότιτλο τέρας καθώς αναδύθηκε για να πολεμήσει ανώνυμα MUTOs (Massive Unidentified Terrestrial Organisms), ένας απ' τους στόχους του Dougherty και του παραγωγού Alex Garcia ήταν να ψάξει τη λίστα με τα τέρατα απ' τις αρχικές ταινίες του Ιαπωνικού στούντιο Toho. Έτσι, θα δούμε τον τύπου πτεροδάκτυλο Rodan, το χνουδωτό έντομο Mothra και τον τρικέφαλο King Ghidorah (επίσης γνωστός ως Monster Zero). Οι σκηνοθέτες προσπάθησαν να δώσουν σε κάθε ένα απ' αυτά τα τέρατα τη δική του εικονογραφία κι εμβληματικές στιγμές.

"Υπάρχει μια μεγάλη σκηνή όπου ο Rodan βγαίνει από ένα ηφαίστειο, η οποία στην πραγματικότητα θα γυριστεί στο Μεξικό" εξήγησε ο παραγωγός.

Τα γεγονότα της ταινίας υποκινούνται από μια ομάδα μισθοφόρων που απαγάγουν τους χαρακτήρες των Vera Farmiga και Millie Bobby Brow, καθώς αναζητούν το "Orca", μια συσκευή που δημιούργησε ο χαρακτήρας της Farmiga που επιτρέπει περιορισμένης μορφής επικοινωνίας και ελέγχου των τεράστιων τεράτων.

"[Η Monarch πιστεύει] ότι η ομάδα μισθοφόρων θα είναι εκεί και θα ακολουθήσει ένα κυνηγητό με τον Rodan, που είναι μια υπέροχη σεκάνς την οποία δημιούργησε ο Mike", συνέχισε ο Garcia. "Η ομάδα της Monarch βρίσκεται στο σκάφος που αποκαλούν Αργώ. Ένα μέρος έχει να κάνει με το πώς διαχειριζόμαστε καταστάσεις με τα πλάσματα που δεν έχουμε ξαναδεί και μόνο η ιδέα ενός εναέριου κυνηγητού ανάμεσα σε αυτό το πλάσμα και τα σκάφη, είναι πολύ συναρπαστικό".

Ο Garcia είπε ότι η Mothra ήταν το πιο δύσκολο απ' τα τρία τέρατα απ' την οπτική σχεδιασμού.

"Ένα πράγμα που πάθιαζε τον Mike με την Mothra είναι ότι δίνει μια αίσθηση κομψότητας αλλά είναι επίσης ευλύγιστη και θανατηφόρα", εξήγησε ο παραγωγός κατά την διάρκεια ενός τουρ στην concept art και τα μοντέλα των πλασμάτων. "Και προφανώς στα σχέδια της Toho, υπάρχουν εμβληματικά στοιχεία αλλά παίρνει την ουσία αυτών ενώ την κάνει να δείχνει ατρόμητη".

Όσο για τον King Ghidorah, δεν είναι ο μεγάλος κακός της ταινίας.

"Πάντα ήταν η βασική νέμεσις του Godzilla στις ιστορίες της Toho και σίγουρα το βλέπουμε και εδώ αυτό", είπε ο Garcia. "Με τους Rodan και Mothra, παίζουμε σχετικά με το πού στρέφεται η αφοσίωσή τους. Είναι σχεδόν μια μάχη κυριαρχίας ανάμεσα στους Gozilla και Ghidorah. Αυτό είναι πάντα το περίπλοκο. Πώς ενσωματώνεις αυτή την αίσθηση αλλά ταυτόχρονα το κρατάς φρέσκο και ξεχωριστό ώστε το κοινό που δεν γνωρίζει τον χαρακτήρα να τον αγαπήσει με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς όταν ήμασταν παιδιά; Είναι μέρος του λόγου που υπάρχουν ακόμη".

Μια ακόμη διάσταση του "King of the Monsters" στην προσέγγιση αυτών των πλασμάτων είναι η σχεδόν βιβλική τους φύση. Όπου πάει ο Ghidorah, ακολουθείται από μια καταιγίδα ή θύελλα", είπε ο Garcia. "Η Mothra καθαρίζει την ατμόσφαιρα και την ακολουθεί ένα ουράνιο φως. Ο Rodan ακολουθείται από φωτιά".

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Monarch, η οποία αποτελεί κομμάτι του μάρκετινγκ της ταινίας, η Mothra έχει άνοιγμα φτερών 245 μέτρα και συνδέεται με την ανθρώπινη μυθολογία. "Οι μύθοι και οι ιστορίες μιλούν για ένα φτερωτό πλάσμα με εκτυφλωτικό φως, έναν άγγελο απ' τα σύννεφα του οποίου η θεϊκή φωταυγία έχει τη δύναμη να διαλύσει τον ουρανό", περιγράφει η ιστοσελίδα. Ο Rodan έχει μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών, στα 265 μέτρα, ενώ η συμπεριφορά του περιγράφεται ως "καταστροφική" και η εμβέλειά του "παγκόσμια". "Ο θρύλος τον αποκαλεί τον 'Δαίμονα της Φωτιάς' ή "Εκείνος που γεννήθηκε απ΄ την φωτιά", μαθαίνουμε απ΄ την ιστοσελίδα. Όσο για τον Ghidorah, το σώμα του έχει ύψος 159 μέτρα, η φύση του είναι βιο-ηλεκτρική και το προφίλ του στην Monarch τον παρομοιάζει με την Ύδρα ή το Πολύχρωμο Ερπετό: "Ένα ζωντανό παράδειγμα αποκάλυψης, ονόματι "ο ένας που είναι πολλοί".

-

Εδώ υπάρχουν τέρατα! Τα πλάσματα αυτά έχουν γίνει βασικό στοιχείο του παρελθόντος της ανθρωπότητας. Καθώς οι επιστήμονες της Monarch συνεχίζουν να ερευνούν την επανεμφάνιση του Godzilla, ανακαλύπτουν την πιθανότητα οι άνθρωποι να είχαν σχέση με τον Godzilla -- αλλά και με άλλα πλάσματα όπως αυτόν -- σε κάποιο σημείο του ξεχασμένου παρελθόντος μας.

"Κάπου στην αρχαία χαμένη ιστορία, η ανθρωπότητα και ο Godzilla ίσως έχουν ξανασυναντηθεί", είπε ο Dougherty κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος απ΄τα γυρίσματα.

"Νομίζω ότι αυτό είναι που κάνει την ιστορία του Godzilla ξεχωριστή απ' τις άλλες ταινίες τεράτων", είπε. "Αλλά στην πραγματικότητα, οι βάσεις έχουν τεθεί απ΄τις αρχικές ταινίες της Toho. Η Mothra λατρευόταν ως θεά. Ο Kong ήταν είδωλο λατρείας στο νησί του. Υπάρχει μια διασταυρωμένη επικονίαση ανάμεσα σε αυτά τα τέρατα και τους αρχαίους θεούς. Μας διαχωρίζει απ' το Jurassic Park, που έχει απλά δεινόσαυρους. Έτσι ο Godzilla αντιπροσωπεύει μια φιγούρα τύπου Δία στο οικογενειακό του δέντρο. Όλα έχουν να κάνουν με την θεμελίωση των σχέσεων μαζί του ώστε να επιβιώσει η ανθρωπότητα".

Πηγαίνοντας την ιδέα ένα βήμα πιο μπροστά, ο σκηνοθέτης προτείνει οι κοινοί μας θρύλοι και ιστορία ίσως να βασίζεται στα τέρατα της Toho!

"Αυτό που αγαπώ, αυτό που ελπίζω ότι προσφέρω στο franchise, είναι η ιδέα ότι όλες οι ιστορίες και οι θρύλοι για τους δράκους και τους τιτάνες και τα τέρατα και τα θαλάσσια πλάσματα, δεν ήταν απλά ιστορίες", είπε. "Είναι αλήθεια, είναι ιστορία και απλά τα ξεχνούν αυτά. Πήραμε αρχαίους ναυτικούς χάρτες και σημειώσαμε 'Εδώ υπάρχουν τέρατα' ως αποκυήματα της φαντασίας μας. Αυτά τα πλάσματα υπήρχαν και είχαμε μια σχέση μαζί τους που έχει χαθεί. Με τον ίδιο τρόπο που έχουμε χάσει την σχέση μας με τη φύση, χάσαμε και τη σχέση μας με αυτά τα πλάσματα. Και τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά από τότε".

Ένα μεγάλο μέρος του "Godzilla: King of the Monsters" έχει να κάνει με την ιδέα ότι η ανθρωπότητα βρίσκει την ισορροπία με την Μητέρα Φύση. Η αρχική ταινία του 1954 ήταν μια μεγάλη μεταφορά για την ατομική βόμβα στην Ιαπωνία μετά τις Χιροσίμα/Ναγκασάκι και έτσι το σημαντικό κι εδώ ήταν να βρεθεί η σωστή θεματική για το σενάριο.

"Μια ταινία Godzilla χωρίς αλληγορία δεν είναι ταινία Godzilla", είπε ο Dougherty. "Είναι μια ταινία τεράστιου τέρατος. Αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα ο Godzilla. Έχει ηθικό δίδαγμα. Έχει ιστορία. Υπάρχει αξία στις ταινίες του Godzilla και αυτή η αλληγορία έχει αλλάξει με τα χρόνια. Σε ένα σημείο πολεμά ένα τέρας από νέφος! Εάν το υποσυνείδητο μήνυμα σε μια ταινία Godzilla είναι να κατανοήσει την σχέση μας με την φύση, την σύνδεση μας με την φύση, ο Godzilla είναι ένα είδους εκπρόσωπος".

Monarch-ία Σίγουρα το βασικό στοιχείο της ταινίας είναι τα τέρατα. Πας στο σινεμά για να δεις τον Godzilla, όχι μια ταινία με τον Kyle Chandler. Παρόλα αυτά για να επιτύχει η ταινία χρειάζεται ένα δυνατό cast που θα υποδυθούν πιστευτούς και συμπαθητικούς ανθρώπους. Μπορεί να μην πηγαίνεις για τον ηθοποιό, αλλά αν όλα πάνε σωστά, στο τέλος θα χαρείς για τους ηθοποιούς που θα δεις.

"Είναι πολύπλοκο", είπε ο Dougherty όσον αφορά την ισορροπία ανάμεσα στους ανθρώπους και το τέρας. "Νομίζω ότι συχνά κατηγορούνται οι ταινίες Godzilla για τους όχι και τόσο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες. Θα έλεγα, ότι πέρα από μερικούς, δεν υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες που επιβιώνουν απ' την μια ταινία στην άλλη. Οπότε ελπίζουμε να κάνουμε την αλλαγή και να δώσουμε μια ανθρώπινη ιστορία που έχει βαθιά αισθήματα και είναι συνυφασμένη με την ευρύτερη ιστορία των τεράτων. Έχει να κάνει με το πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι απ' τις δράσεις των τεράτων και το αντίθετο".

Ο Garcia είπε ότι εκείνο που έδωσε στον Dougherty την δουλειά στο "King of the Monsters" ήταν οι ιδέες του σχετικά με την Monarch και τους χαρακτήρες μετά το "Godzilla" του 2014.

"[Ο Mike] λάτρεψε αυτό που έκανε ο [σκηνοθέτης] Gareth [Edwards] με την ταινία, τονικά, και ότι είχαμε αρχίσει με την Monarch σε εκείνη την ταινία και είχε μια ιδέα για να το γειώσουμε", είπε ο παραγωγός. "Βρισκόταν σε συνέχεια με αυτό που θέλαμε να κάνουμε αλλά είχε και μια προσγειωμένη ευαισθησία -- ενώ έπρεπε να δίνει αίσθηση ηρωισμού και φιλοδοξίας. Οπότε είναι μια πιο ρωμαλέα οργάνωση. Στο σύνολο τους είναι άνθρωποι ενάντια σε αναπάντεχες πιθανότητες. Και ναι, έχουν ωραία αεροσκάφη και τέτοια πράγματα αλλά αυτό δεν λέει πολλά όταν σε κυνηγούν [τεράστια τέρατα]".

Ο Dougherty πρόσθεσε ότι ενώ η πρώτη ταινία επανέφερε τον Godzilla και έθεσε την βάση για την σχέση του με την Monarch και την ανθρωπότητα, η νέα ταινία θέλει να εμβαθύνει αυτή τη σχέση.

"Οι χαρακτήρες, η ιστορία, είναι όλα μια ερώτηση, 'ωραία, τι είναι αυτό το πράγμα; Τι σημαίνει; Γιατί είναι εδώ;'" είπε ο σκηνοθέτης. "Και η ταινία επικεντρώνεται κυρίως στους χαρακτήρες μέσα στην Monarch καθώς ψάχνουν τις απαντήσεις. Τώρα που είχαν μερικά χρόνια να ερευνήσουν, προσπαθούν να τον καταλάβουν. Αν υπάρχει σχέση που μπορεί να χτιστεί ποια θα ήταν;"

Την επική αυτή συνάντηση μπορούμε να τη δούμε ήδη στη μεγάλη οθόνη, καθώς ταινία κυκλοφόρησε στην χώρα μας στις 30 Μαΐου 2019. Μπορείτε εδώ να διαβάσετε το review μας.

H Μαρία είναι αρθρογράφος στο Entertainment του IGN και συχνά βρίσκεται σε σύμπαντα κινηματογραφικά και βιντεοπαιχνικά, Όταν επιστρέφει στο πραγματικό κόσμο, κυκλοφορεί στο Twitter.IGN GreeceΦωτογραφίες απ' το "Godzilla: King of the Monsters"Godzilla: King of the Monsters Review[Update] Νικητες: Διαγωνισμός: Κερδίστε διπλές προσκλήσεις από την avant premiere του "Godzilla: King of the Monsters/Γκοτζίλα ΙΙ: Ο Βασιλιάς των Τεράτων"

Πηγή: IGN Greece

Keywords
godzilla, king, monsters, king, bobby brown, jurassic park, καλοκαιρι, reboot, sequel, pictures, warner, bros, box, franchise, skull, island, dance, jackson, david, zhang, star, garcia, monster, mike, art, φως, βασεις, ιαπωνια, νέα, σημαίνει, μαΐου, ign, twitter, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, bobby brown, ign, βιντεο, βημα, δουλεια, ηθικο διδαγμα, ηφαιστειο, θρυλος, μητερα, νησι, ονειρο, παιχνιδια, προγραμμα, σινεμα, ταινιες, υδρα, υψος, φως, χαρτες, χελωνα, office, star, απλα, αρχαια, ατμοσφαιρα, ατομικη βομβα, αφοσίωση, βγαινει, βομβα, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, γυρισματα, δεος, δεντρο, διδαγμα, δυναμη, δικη, δειχνει, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εξοδα, επρεπε, ιδεα, ιδεες, ιδιο, υπηρχαν, υπολογιστες, θεα, θρυλοι, ηθικο, ισορροπια, κυνηγητο, λεπτομερειες, μαΐου, μυθολογια, μυθοι, μοντελα, μπορειτε, μαρια, νεμεσις, ομαδα, παντα, οθονη, ουρανιο, ουσια, πιθανοτητες, πρωταγωνιστες, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σημαδια, σκαφη, σκηνοθετες, σωμα, σχεδια, τι ειναι, τιτανες, τρια, φυση, art, dance, box office, box, sequel, david, franchise, garcia, godzilla, χωρα, jackson, jurassic park, κακος, κομματι, monster, monsters, μπροστα, mike, pictures, reboot, skull, σκηνη, υπεροχη, warner, bros, zhang
Τυχαία Θέματα