Η επίλεκτη ομάδα της CIA

Αν και έχει δοθεί μεγάλη προβολή στη μαζική παρουσία εξόριστων Κουβανών στην απόπειρα εισβολής στην Κούβα που οργανώθηκε το 1961 στον Κόλπο των Χοίρων, γνωρίζουμε πολύ λιγότερο τον ρόλο τους στις μετέπειτα επιχειρήσεις της CIA. Από τη Χιλή ώς τη Νικαράγουα και το Βιετνάμ, επιδόθηκαν σε δολοφονίες ηγετών, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και υπήρξαν ένα από τα μυστικότερα και φονικότερα εργαλεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Το μόνο μας έγκλημα υπήρξε το γεγονός ότι αποκτήσαμε δικούς μας νόμους και στη συνέχεια απαιτήσαμε από την

United Fruit να τους εφαρμόσει». Όταν το 1951 ο Τζάκομπο Άρμπενς εξελέγη πρόεδρος της Γουατεμάλας, δρομολόγησε την αγροτική μεταρρύθμιση: στις 4 Μαρτίου του 1953 απαλλοτρίωσε 840.000 στρέμματα από τα 2.340.000 που κατείχε η αμερικανική εταιρία εμπορίας μπανάνας United Fruit. Στις 17 και 18 Ιουνίου του 1954, μια στρατιά μισθοφόρων εισέβαλε στη χώρα από τη Νικαράγουα και την Ονδούρα και, στις 27 Ιουνίου ανέτρεψε τον Άρμπενς. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Φόστερ Ντάλες και ο αδελφός του Άλλεν, διευθυντής της CIA, ήταν εκείνη την εποχή μέτοχοι της United Fruit. Στην επιχείρηση –η οποία έφερε τον κωδικό PB/Success– συμμετείχε ενεργά μια «επίλεκτη ομάδα» της CIA, η οποία συνέχισε τη δράση της επί δεκαετίες.

Μετά την ανατροπή του Ιρανού εθνικιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μοσαντέκ στις 19 Αυγούστου του 1953, η επιτυχία της PB/Success εξασφάλισε στη CIA τη φήμη της ανίκητης υπηρεσίας και μετατράπηκε σε υπόδειγμα για τις παράνομες επιχειρήσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 1960, ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ έδωσε το πράσινο φως για μια νέα επιχείρηση, η οποία αυτή τη φορά είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση της Κούβας, όπου την 1η Ιανουαρίου του 1959 είχε θριαμβεύσει η επανάσταση. Οι περισσότεροι από τους πράκτορες που είχαν συμμετάσχει στην ανατροπή του Άρμπενς ανέλαβαν θέση υπεύθυνου για το «σχέδιο Κούβα». Η ομάδα αποτελούνταν από τον Ρίτσαρντ Μπίσελ, νούμερο δύο της CIA, τον Τρέισι Μπαρνς, που ανέλαβε τη συγκρότηση της Cuban Task Force, τον Ντέιβιντ Άτλι Φίλιπς, που είχε αναλάβει τον ψυχολογικό πόλεμο, και τον Χάουαρντ Χαντ, στον οποίο είχε ανατεθεί η συγκρότηση της «προσωρινής κουβανικής κυβέρνησης». Στην ομάδα προστέθηκαν και δύο νεαροί: ο Πόρτερ Γκος, αξιωματικός της αντικατασκοπίας του στρατού, και ο Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπους. (1) Ο τελευταίος βοηθούσε στη «στρατολόγηση εξόριστων Κουβανών, οι οποίοι θα στελέχωναν την ένοπλη ομάδα της CIA που θα εισέβαλε στην Κούβα” (2).

Στις 17 Απριλίου του 1961, η ομάδα «ταξιαρχία της 2506» που αποτελούνταν από χίλια πεντακόσια περίπου άτομα, αποβιβάστηκε στον Κόλπο των Χοίρων. Μέσα σε εβδομήντα ώρες, είχαν ηττηθεί και ο Ντάλες και ο Μπίσελ -ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της CIA- αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα