Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός 88-95: Έτσι ναι, ΠΑΟ… Βερολίνο

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν, παρότι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στη σειρά, πέτυχε αυτό που ήθελε στο Βελιγράδι. Να επιστρέψει τη σειρά στο ΟΑΚΑ. Μετά από συγκλονιστική μάχη με τη Μακάμπι, σε ένα ματς που «έσπασε καρδιές», ο Παναθηναϊκός «λύγισε» τους Ισραηλινούς και πλέον θα έχει μια «χρυσή» ευκαιρία με τον κόσμο στο πλευρό του να επιστρέψει στο Final-4 της Euroleague,

για πρώτη φορά μετά το 2012.

Ηγετική εμφάνιση από τον Κώστα Σλούκα με 20 πόντους (5/9 διπ., 1/2 τρ., 7/7 β.), 6 ασίστ, 8 ριμπάουντ. Πρώτος σκόρερ το «πολυβόλο» Κέντρικ Ναν με 27 πόντους (6/8 διπ., 3/7 τρ., 6/6 β.), 4 ασίστ, 3 ριμπάουντ. Τεράστιες μάχες από τον Ματίας Λεσόρ (17 π., 7 ριμπ., 4 μπλοκ), καθοριστικά καλάθια από τον Παπαπέτρου.

Από πλευράς Μακάμπι, ο Λορέντζο Μπράουν σημείωσε 17 πόντους και μοίρασε 5 ασίστ, ακολούθησε ο Μπλατ με 14 πόντους, 7 ασίστ, 5 ριμπάουντ και ο Κόλσον με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ. Αποχώρησε τραυματίας ο Μπόλντγουϊν (πιθανότατα υποτροπή).

Καλός στην επίθεση, άφαντος στην άμυνα

Πολύ καλό ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι. Οι «πράσινοι» με «όπλο» τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας στην επίθεση και πολύ ορεξάτους τους Σλούκα – Ναν, προηγήθηκαν με διαφορά οκτώ πόντων (12-20) στα μισά του δεκαλέπτου. Το μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν ήταν και πάλι η άμυνα. Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να βάλει πίεση στη Μακάμπι, η οποία μέσα σε ένα τρίλεπτο στο φινάλε του δεκαλέπτου, έτρεξε επιμέρους 14-4 με «βομβαρδισμό» τριπόντων από Μπλατ και Ντιμπαρτολομέο και μετέτρεψε το 15-22 σε 29-26, μετρώντας 7 ασίστ και κανένα λάθος, δείγμα της άφαντης άμυνας του Παναθηναϊκού.

Το σκηνικό δεν άλλαξε καθόλου στη δεύτερη περίοδο. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να παίζει στο τέμπο της Μακάμπι, κάτι που φυσικά δεν τον βόλευε επ ουδενί και είχε ως αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση (34-29). Ναν και Σλούκας ήταν και πάλι αυτοί που βγήκαν μπροστά και οι «πράσινοι» έδειξαν σημάδια αντίδρασης, ανακτώντας το προβάδισμα (35-36), όμως δεν είχαν διάρκεια. Η άμυνα εξακολουθούσε να είναι απούσα, ο Παναθηναϊκός έκανε εύκολα λάθη, που του στοίχισαν συνολικά 10 πόντους και η Μακάμπι χωρίς να κάνει κάτι το εντυπωσιακό (Μπόλντγουϊν εκτός, Μπράουν στα ρηχά) πήγε στα αποδυτήρια με το μικρότερο δυνατό προβάδισμα (50-49), χάρη στο τρίποντο του εκπληκτικού επιθετικά Ναν (16 π. – 4/4 διπ., 2/4 τρ., 2/2 β.) στην εκπνοή.

Μεγάλα σουτ, άμυνα, “απόδραση” και τώρα ΟΑΚΑ

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με τελείως διαφορετική προσέγγιση στο δεύτερο ημίχρονο. Αποφασισμένος να βάλει χέρια σε κάθε μπάλα και να ασκήσει πίεση στους Ισραηλινούς, κατάφερε να περιορίσει τη δράση της Μακάμπι και επιτέλους να την οδηγήσει σε λάθη. Την ίδια στιγμή παρέμεινε συνεπείς στην επίθεση, απέφυγε τα λάθη και για πρώτη ίσως φορά έδειξε να έχει τον έλεγχο (60-63). Ο Μπλατ προσπάθησε να κάνει και πάλι τη ζημιά (66-65), όμως ο Παναθηναϊκός είχε απάντηση. Δύο τρίποντα από Γκριγκόνις – Μήτογλου, ένα γκολ-φάουλ από τον Σλούκα και άμυνα την οποία πλέον ένιωθε η Μακάμπι (κατέβηκε στους 19 πόντους), έφεραν την ομάδα του Εργκίν Αταμάν στο +6 (68-74), λίγο πριν το φινάλε του δεκαλέπτου, το οποίο ολοκληρώθηκε με σκορ 69-74.

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον Παναθηναϊκό, αφού μέσα σε 90 μόλις δευτερόλεπτα «γκρέμισε» ότι είχε «χτίσει» στο τέταρτο δεκάλεπτο. Δέχτηκε σερί 7-0 και όχι μόνο έχασε το προβάδισμα (76-74), αλλά είδε τη Μακάμπι να έχει το μομέντουμ. Ο Αταμάν κάλεσε time out, σε μία προσπάθεια να ανακόψει τον ρυθμό των Ισραηλινών, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Η «ομάδα του λαού» είχε βρει για τα καλά ρυθμό και με επιμέρους 13-1 (σε 3’33’’) αποσπάστηκε με διαφορά επτά πόντων (82-75). Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει. Ο Παπαπέτρου με τρίποντο έδωσε… οξυγόνο στο «τριφύλλι» και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Ναν. Ο Αμερικανός πήρε το «όπλο» του στην επίθεση, είτε εκτελώντας, είτε δημιουργώντας και ο Παναθηναϊκός προσπέρασε (88-89), 2:08 πριν το τέλος. Οι «πράσινοι» έβγαζαν τη μία άμυνα μετά την άλλη και στο φινάλε ήταν η ώρα του Σλούκα να πάρει την ομάδα στις πλάτες του και να την οδηγήσει σε μία τεράστια νίκη με το τελικό 88-95.

Τα δεκάλεπτα: 29-26, 50-49, 69-74, 88-95

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα