Μαρτίνεθ: Ένας μικρός μάγος για τον Ολυμπιακό!

Ο Αντόνιο Κορδόν φαίνεται πως έχει καταλήξει στην επιλογή του Ντιέγκο Μαρτίνεθ για τον πάγκο του Ολυμπιακού και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να μπει τέλος στο σαφάρι προπονητολογίας! Το διάστημα στο οποίο ο Ολυμπιακός έμεινε “ακέφαλος”, ο Κορδόν έτρεξε πλειάδα θεμάτων θέλοντας να φέρει τον Ολυμπιακό

στα μέτρα του νέου κόουτς τον οποίο ήταν δεδομένο πως θα γνώριζε καλά απ’ το παρελθόν. Όπως είχαμε αναφέρει στο novasports.gr, ο Κορδόν ήθελε περισσότερο να φέρει στον Ολυμπιακό έναν νεαρό και φιλόδοξο προπονητή, παρά έναν φτασμένο και μεγαλύτερο σε ηλικία. Ο Ισπανός αθλητικός διευθυντής θεωρεί πως το πρώτο προφίλ ταιριάζει περισσότερο στους στόχους των Πειραιωτών, αλλά και στο διαθέσιμο χρόνο και οικονομικό προυπολογισμό που έχει στα χέρια του. Παράλληλα ο Βαγγέλης Μαρινάκης γοητεύτηκε απ’ το συγκεκριμένο πρότζεκτ, που θυμίζει αρκετά την ολική επαναφορά του 2018 με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο.

Ο Μαρτίνεθ με τον Τσάβι στο περιθώριο του ντέρμπι Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ. EPA/Quique GarciaTo φροντιστήριο δίπλα στον Γκουαρδιόλα, τον Μπενίτεθ και τον… Μίτσελ!

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ απέτυχε να φέρει εις πέρας την αποστολή του στην Εσπανιόλ και απομακρύνθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Αυτό που έχει ανάγκη τώρα ο 42χρονος κόουτς είναι ένα γενναίο restart στην καριέρα του, ένα νέο μικρό “θαύμα”, όπως αυτό που κατάφερε στη Γρανάδα στη θητεία του απ’ το 2018 ως το 2021. Ο γεννημένος το 1980 στο Βίγκο Μαρτίνεθ δεν ήταν φτιαγμένος να πρωταγωνιστήσει ως αθλητής στο ποδόσφαιρο, αλλά σαν προπονητής. Η καριέρα του διεκόπη απότομα εξαιτίας ενός τραυματισμού, ωστόσο ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θεωρεί τον εαυτό του ταλαντούχο σαν ποδοσφαιριστή. Στράφηκε στις αθλητικές σπουδές και δούλεψε απ’ το 2010 στην ακαδημία της Σεβίλλης με επιτυχία, ως προσωπική επιλογή του θρύλου της ομάδας και τεχνικού διευθυντή της, Μόντσι. Μάλιστα ανέβηκε σταδιακά τα σκαλοπάτια του συλλόγου της Ανδαλουσίας και έφτασε να είναι βοηθός του “δικού μας” Μίτσελ τη σεζόν 2012-2013, όταν η Σεβίλλη τερμάτισε 9η στη La Liga και κέρδισε το εισιτήριο για την προκριματική φάση του Europa League.

Στην Ισπανία είναι κάτι σαν “αγαπημένο παιδί” των γηραιότερων προπονητών, όπως ο Κάρλος Αντσελότι. EPA/Enric Fontcuberta

Τη σεζόν 2017-2018 δέχτηκε την ευκαιρία σαν πρώτος προπονητής στην Οσασούνα, αλλά αποχώρησε καθώς απέτυχε να οδηγήσει την ομάδα στα πλέι οφ της Segunda Divison. Στη συνέχεια ανέλαβε τη Γρανάδα το καλοκαίρι του 2018 και την οδήγησε σε μια απίθανη κούρσα προς την άνοδο στη La Liga και στη συνέχεια μέχρι την προημιτελική φάση του Europa League. Ήταν μια όμορφη ιστορία για να διηγείται κανείς και ο Μαρτίνεθ κέρδισε τη συνολική αποδοχή του ισπανικού ποδοσφαιρικού κοινού. Ήταν ο βενιαμίν της La Liga και μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του, θεώρησε πως δεν θα έπρεπε να βιαστεί επιλέγοντας τον νέο σταθμό της καριέρας του, αλλά να επιμορφωθεί. Διάλεξε λοιπόν να ζήσει για μερικούς μήνες στην Αγγλία και να προσεγγίσει προπονητές όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Ράφα Μπενίτεθ για να μάθει από εκείνους στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο, εκείνο της Premier League.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. EPA/PEPE TORRESΤο αγαπημένο 4-2-3-1

Ο Μαρτίνεθ είναι λάτρης της αγωνιστικής πειθαρχίας και της αμυντικής προσήλωσης, καθώς θεωρεί πως στα συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί να στηριχθεί η επιτυχία ενός συνόλου. Ο Ρομπέρτο Σολδάδο είδε την καριέρα του στα 35 να βιώνει μια απρόσμενη αναλαμπή ως στράικερ της Γρανάδας του Μαρτίνεθ και είχε δηλώσει για εκείνον: “Ήταν μια πραγματική μεταμόρφωση της ομάδας. Ο Μαρτίνεθ προκάλεσε επανάσταση στον σύλλογο και η επιτυχία οφείλεται στη σκληρή δουλειά του και στην πίστη που έχουμε όλοι στο έργο του”. Ο Μαρτίνεθ χρησιμοποιεί κυρίως το 4-2-3-1 ως διάταξη, ενώ τα κύρια χαρακτηριστικά που θέλει να ανθούν στις ομάδες του είναι η υψηλή φυσική ένταση, το πειθαρχημένο πλάνο και το πλάτος στην μεσοεπιθετική ανάπτυξη.

“Προετοιμάζω τις ομάδες μου σαν να παίζω στο Champions League”

Ντιέγκο Μαρτίνεθ στο ESPN

Ο Μαρτίνεθ είναι ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο, έχοντας δουλέψει σκληρά στο επίπεδο των σπουδών, αλλά και των εμπειριών για να πετύχει. Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις του σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ESPN: “Πάντα θέλω να είμαι έτοιμος και καλά προετοιμασμένος, είτε έχω στα χέρια μου μια ομάδα Κ15, μια ομάδα τέταρτης κατηγορίας, είτε μια ομάδα της La Liga. Δεν αφήνω τίποτα στη φαντασία, θέλω να είμαι προετοιμασμένος για όλα! Θέλω να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Να δουλεύω σαν να παίζουμε στο Champions League, ακόμα και αν ποτέ δεν το έχουμε πλησιάσει. Να μαθαίνω συνεχώς. Μαθαίνω απ’ όλα τα σπορ, από το μπάσκετ, απ’ το βόλει, απ’ το χάντμπολ”.

Αν τελικά ο Αντόνιο Κορδόν φτάσει σε συμφωνία με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα φανεί τα επόμενα 24ωρα. Πρόκειται για μια επιλογή στην οποία μπορεί να φτάσει με σχετική σιγουριά ο 59χρονος αθλητικός διευθυντής, σε ό,τι αφορά τα προσόντα του Μαρτίνεθ, ωστόσο μένει να φανεί αν ταιριάζει στον 42χρονο κόουτς η ελληνική πραγματικότητα και οι απαιτήσεις μιας θέσης, όπως του προπονητή του Ολυμπιακού!

Keywords
Τυχαία Θέματα