Ο Μπάιντεν σε Νετανιάχου για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας: “Φαίνεται να έγινε από την άλλη πλευρά”

Η άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ σηματοδοτεί μία νέα φάση στον εν εξελίξει πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, μία μέρα μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς και ενώ οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για τον βομβαρδισμό.

Στις πρώτες του δηλώσεις εκτίμησε ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου βαρύνει την “άλλη ομάδα” και όχι το Ισραήλ. Συγκεκριμένα

είπε ότι “με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται σαν να έγινε από την άλλη ομάδα”. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Χαμάς “διέπραξε κακές φρικαλεότητες που κάνουν το Ισλαμικό Κράτος να φαίνεται κάπως λογικό”.

Και πρόσθεσε ότι “πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και του έχει φέρει μόνο δεινά”.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την υποστήριξή του στο Ισραήλ και για την “ηθική διαύγεια” που επιδεικνύει.

“Δικαίως χαράξατε μια ξεκάθαρη γραμμή μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας”, είπε ο Νετανιάχου στον Μπάιντεν.

Ο Νετανιάχου συνέχισε τις δηλώσεις του συγκρίνοντας την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με την 11η Σεπτεμβίου.

WATCH LIVE: Prime Minister Benjamin Netanyahu and President Isaac Herzog welcome President of the United States Joe Biden upon his arrival to Israel. https://t.co/S5x2JFtwOr

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 18, 2023

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μπάιντεν στο Ισραήλ “αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος”

Η επίσκεψη Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή εν μέσω της σοβαρότερης ανάφλεξης του Μεσανατολικού ήταν εξαρχής ναρκοθετημένη. Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου προκάλεσε διεθνείς αναταράξεις. Η προγραμματισμένη τετραμερής συνάντηση ΗΠΑ, Παλαιστινιακής Αρχής, Αιγύπτου και Ιορδανίας ακυρώθηκε, ενώ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι μετά τον βομβαρδισμό δεν υπήρχε κανένας λόγος για συνομιλίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, σε επίσημο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, “αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος” εξαιτίας της “έκρηξης” σε νοσοκομείο της Γάζας και της “φρικτής απώλειας ζωών” που προκάλεσε.

Με την ίδια ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να “αναβληθεί” η επίσκεψη που σχεδίαζε να κάνει αμέσως μετά στην Ιορδανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Υποσχέθηκε πως θα βρίσκεται σε επαφή “τις προσεχείς ημέρες” με τους άραβες ηγέτες που επρόκειτο να συναντήσει στο Αμάν – τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Το πρόγραμμα του Μπάιντεν στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να κάνει “σκληρές ερωτήσεις”, αλλά και να υπογραμμίσει τη σχέση του ως “αληθινού φίλου του Ισραήλ” κατά τις συναντήσεις του με Ιραηλινούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει την επίσκεψή του με συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ακολουθούμενη από μια ευρύτερη συνάντηση με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του NSC Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Μπάιντεν στο ταξίδι και επέβαιναν στο Air Force One.

“Θα κάνει κάποιες δύσκολες ερωτήσεις”, είπε ο Κίρμπι, μεταξύ άλλων για το “πού θεωρούν ότι πηγαίνει η κατάσταση”.

“Θα ρωτήσει ως φίλος, αληθινός φίλος του Ισραήλ”, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να τονίσει ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διευρυνθεί η σύγκρουση. Στόχος του είναι επίσης να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να θέσει το ζήτημα των ομήρων, είπε ο Κίρμπι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με Ισραηλινούς διασώστες, καθώς και με τις οικογένειες των θυμάτων και των ατόμων που εξακολουθούν να αγνοούνται ή έχουν συλληφθεί ως όμηροι, αν και ο Κίρμπι δεν μπορούσε να πει αν πρόκειται για οικογένειες Αμερικανών ή Ισραηλινών.

Ο Μπάιντεν θα κάνει επίσης παρατηρήσεις και θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρόεδρο Χέρτζογκ πριν από την αναχώρησή του.

Κατά την πτήση της επιστροφής, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να μιλήσει με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Ελ-Σίσι, αντί της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής στην Ιορδανία, η οποία ματαιώθηκε μετά τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη.

Η άφιξη του Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ εν καιρώ πολέμου σηματοδοτεί την πιο δυναμική δημόσια εκδήλωση υποστήριξής του προς το Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν πραγματοποιείται λιγότερο από μία ημέρα μετά από μια τρομακτική έκρηξη στο Νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκατοντάδες είναι οι νεκροί μετά την έκρηξη στο κέντρο της πόλης και κατηγόρησαν το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί αρνούνται την ευθύνη και υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν, Νετανιάχου, Γάζας, “Φαίνεται,bainten, netaniachou, gazas, “fainetai