Ολλανδία: Απεβίωσε ο τερματοφύλακας δύο χαμένων τελικών Μουντιάλ

Ο Γιόνγκμπλουντ, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, σε ηλικία 82 ετών.

Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ και αγωνίστηκε σε DWS, FC Amsterdam, Ρόντα και Γκο Αχέντ Ιγκλς. Με την πρώτη του ομάδα – που σήμερα αγωνίζεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο – έπαιξε από το 1959 έως το 1972 και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ολλανδίας το 1963-64. Ο εκλιπών, είναι ο δεύτερος παίκτης σε συμμετοχές στην ιστορία της Eredivisie (686), καθώς

αγωνιζόταν μέχρι την ηλικία των 44 ετών, όταν και αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω καρδιακής προσβολής που υπέστη κατά τη διάρκεια αγώνα της Γκο Αχέντ Ιγκλς με τη Χάαρλεμ!

Έχοντας απορρίψει πολλές φορές προτάσεις από Άγιαξ, Φέγενορντ και Λίβερπουλ, έγινε γνωστός από τη θητεία του στην Εθνική Ολλανδίας, με την οποία ήταν βασικός στους χαμένους τελικούς των Μουντιάλ 1974 και 1978, από Δ. Γερμανία και Αργεντινή αντίστοιχα. Στα τελικά της Γερμανίας μάλιστα, είχε προκαλέσει αίσθηση, λόγω του γεγονότος ότι αγωνιζόταν χωρίς γάντια.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, δούλεψε ως προπονητής και βοηθός σε Χάαρλεμ και Φιτέσε, ενώ έκανε και εκπομπές στο ραδιόφωνο.

Μεγάλος λάτρης του ψαρέματος, το 2019 σε συνέντευξή του στην Het Parool είχε πει το αμίμητο: «Αγάπησα το ψάρεμα, τις γυναίκες και το ποδόσφαιρο. Με αυτή τη σειρά».

Ο Γιόνγκμπλουντ, παντρεύτηκε και πήρε διαζύγιο δύο φορές. Απέκτησε μία κόρη, τη Νικόλ και έναν γιο, τον Έρικ, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του αλλά είχε τραγική κατάληξη, καθώς χτυπήθηκε από κεραυνό και σκοτώθηκε το 1984 στα 21 του χρόνια, την ώρα που υπερασπιζόταν την εστία της DWS!

Όπως έγινε γνωστό, στη μνήμη του θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν από το ματς Ολλανδίας – Ελλάδας για τα προκριματικά του Euro στις 7/9.

Keywords
Τυχαία Θέματα