Σαν σήμερα: Η ημέρα που ο Παναθηναϊκός “άγγιξε” το θαύμα

Ήταν 3 Απριλίου το έτος 1996, όταν ο Παναθηναϊκός με προπονητή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε φτάσει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε προηγηθεί η πρόκριση από τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ως πρώτος με αντιπάλους την Πόρτο, την Ναντ και την Άαλμποργκ. Στα προημιτελικά είχε περάσει “πάνω” από τη Λέγκια Βαρσοβίας με το πρώτο ματς στη Πολωνία να γίνεται σε τερέν στο οποίο είχε πέσει κοπριά λόγω του ψύχους και το δεύτερο να το “καθαρίζει” με 3-0 ο Βαζέχα με τον Μπορέλι.

Η κληρωτίδα έφερε το “τριφύλλι” να βρίσκει στον δρόμο του τον πανίσχυρο Άγιαξ εκείνης της περιόδου.

Την μάλλον κορυφαία ομάδα εκείνα τα χρόνια, που ήταν αήττητη για δύο συναπτά έτη και είχε κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο το 1995 απέναντι στη Μίλαν. Άλλωστε, τα ονόματα των Φαν ντερ Σαρ, ντε Μπουρ, Ντάβιντς, Κλάιφερτ, Λίτμανεν μιλούν από μόνα τους. Με τον πρώτο αγώνα να γίνεται στο Άμστερνταμ και τον δεύτερο στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός θα έψαχνε ένα αποτέλεσμα που θα τον κρατούσε στο κόλπο της πρόκρισης.

Το παιχνίδι ήταν φυσιολογικά πολύ δύσκολο, με τους “πράσινους” όμως να έχουν στηθεί υποδειγματικά και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, το πρες των Ολλανδών. Βρισκόμαστε στο 86ο προς 87ο λεπτό της συνάντησης, όταν ο Γιώργος Δώνης έχει πάρει τη μπάλα λίγο πίσω από το κέντρο. Ξεκινάει μια επική κούρσα, που θα μείνει γνωστή ως “η κούρσα του τρένου”, θα αποφύγει όποιον βρει μπροστά του και θα βρει στο κατάλληλο χρόνο τον Κριστόφ Βαζέχα. Ο Πολωνός επιθετικός τρέχει μαζί με τον συμπαίκτη του για να βρεθεί στη κατάλληλη θέση απέναντι στον Φαν ντερ Σαρ, και χωρίς να το σκεφτεί, χωρίς να κάνει κοντρόλ, θα εκτελέσει ένα υποδειγματικό πλασέ για το 0-1. Λίγα λεπτά μετά, ο διαιτητής θα σφυρίξει τη λήξη.

Είναι το πιο σημαντικό γκολ στη καριέρα του Βαζέχα, ένα γκολ που δε μπορούσε να πανηγυρίσει επειδή είχε μείνει χωρίς ανάσες από την υπερπροσπάθεια. Αλλά χάρηκαν για τον ίδιο οι συμπαίκτες του, που πήραν τη μεγαλύτερη νίκη ελληνικής ομάδας στην ιστορία, απέναντι στους κορυφαίους στο κόσμο εκείνη τη περίοδο. Μπορεί το 0-3 του ΟΑΚΑ να μην του έδωσε τελικά τη πρόκριση στο τελικό, αλλά το γκολ του Βαζέχα στο 87‘ για το τελικό 0-1 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις πιο χρυσές σελίδες του συλλόγου. Ένα αποτέλεσμα που έδωσαν υπόσταση στο όρο Panathinaikos και μπορούν να είναι υπερήφανοι οι φίλαθλοί του, ακόμα και 27 χρόνια μετά.

Οι ενδεκάδες των 2 ομάδων:

Άγιαξ (Φαν Χάαλ): Φαν ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φρανκ ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Ντάβιντς, Φίνιντι, Λίτμανεν (76′ Μουσάμπα), Ρόναλντ ντε Μπουρ, Κανού, Κλάιφερτ

Παναθηναϊκός (Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ. Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Καπουράνης, Μπορέλι (84′ Μάρκος), Μαραγκός (62′ Γ. Χ. Γεωργιάδης), Δώνης, Βαζέχα (90′ Νιόπλιας).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαν, Παναθηναϊκός “άγγιξε”,san, panathinaikos “angixe”