Το… κάτι μαγικό του Μενδιλίμπαρ

Σε μια σεζόν που έχουν γίνει λάθη το καλοκαίρι και μπόλικες υπερβάσεις μετά. Σε χρονιά που τους τελευταίους μήνες μοιάζει… θαυμάτων, όμως έιναι συνέπειας και δουλειάς από τον Ισπανό προπονητή και τους ποδοσφαιριστές του.

Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Τουρκία δεν ήταν τυχαίος. Ούτε αυτός απέναντι στη Μακάμπι.

Η σειρά των αγώνων και ο τρόπος που οι «ερυθρόλευκοι» ανταποκρίθηκαν σε όλες τις δυσκολίες της διοργάνωσης

αποδεικνύουν πως το κομμάτι της διαχείρισης των συναισθημάτων και της ψυχολογίας ανήκει στον άνθρωπο που ανέλαβε στα μισά της σεζόν να κάνει ένα θεωρητικά δυσκολότατο αγωνιστικό restart στους Πειραιώτες.

Ο Ολυμπιακός δεν πήγε στην Αγγλία για να κλειστεί. Δεν σκέφτηκε να παίξει άμυνα για να χαλάσει το παιχνίδι των Άγγλων.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν στο «Βίλα Παρκ» για να κάνουν το παιχνίδι τους. Αυτό που μετά τον Φλεβάρη ο Χοσέ Λουίς Μενδιλίμπαρ έχει επιβάλει σε απίθανα γρήγορο χρονικό διάστημα.

Με πίεση ψηλά, με καλή κυκλοφορία μπάλας, με νοοτροπία επίθεσης. Κυρίως όμως με κανένα ίχνος αγωνιστικού… κόμπλεξ. Η ελληνική ομάδα κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια μια ομάδα που έχει σχεδόν εξασφαλίσει την 4η θέση στο πρωτάθλημα Αγγλίας. Το καλύτερο του κόσμου.

Κατάφερε να νικήσει την ομάδα του προπονητή που έχει κάνει τεράστια διαφορά στην εφετινή Premier League. Του προπονητή που ειδικεύεται στις ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Ο Ολυμπιακός υπέταξε σημειώνοντας τέσσερα γκολ στην Αγγλία, μια από τις κορυφαίες ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή. Σημαντικότερο από αυτό, το γεγονός ότι το έκανε με το δικό του ποδόσφαιρο και χωρίς να αισθάνεται ότι… έπεσε από την Ακρόπολη και βρήκε πορτοφόλι.

Ο κυνικός Ολυμπιακός της επίθεσης ήταν συνεπέστατος και ανασταλτικά. Όχι επειδή έπαιξε αμυντικά, αλλά επειδή αμύνθηκε εξαιρετικά και ψηλά στο γήπεδο. Δεν υστέρησε σε προσωπικές μονομαχίες, κυρίως όμως είχε αυτοπεποίθηση. Πίστευε ότι μπορεί να πάρει αποτέλεσμα. Απεδείχθη ότι οι δηλώσεις της της συνέντευξης Τύπου δεν ήταν λόγια χωρίς ουσία, αλλά η σκέψη όλων στην ομάδα.

Μετά την πρόκριση απέναντι στην Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός κερδίζει στην Αγγλία την Άστον Βίλα. Νωρίτερα είχε σταθεί πολύ καλά και απέναντι στην Γουέστ Χαμ.

Οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν συνέχεια και συνέπεια και αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο κέρδος από οποιαδήποτε νίκη. Ακόμη και σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο Μενδιλίμπαρ απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι τις καλές ομάδες σε αυτό το επίπεδο τις κάνουν οι προπονητές. Όσους καλούς παίκτες κι αν έχεις στο ρόστερ ο προπονητής καθορίζει το αν θα αποδώσουν σε αυτό το επίπεδο.

Οι Πειραιώτες έκαναν σπουδαία κίνηση με τον Ισπανό. Απολαμβάνουν ήδη τους καρπούς αυτής της επιλογής.

Ο Ολυμπιακός είναι κοντά σε μια ιστορική πρόκριση. Είναι πραγματικά κοντά. Όμως δεν έχει περάσει. Απέναντι του έχει μια ομάδα ικανή να κάνει σπουδαία πράγματα αν βρει… μπόσικη την αντίπαλη άμυνα. Μια ομάδα που όταν βρίσκει επιθετικό ρυθμό σε πνίγει. Κάτι τέτοιο πήγε να κάνει και στο Μπέρμιγχαμ μέχρι να σοκαριστεί με το πέναλτι του Λουίζ και το 3ο γκολ του Ελ Κααμπί.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μια ιστορική ευκαιρία για να παίξει σε ευρωπαϊκό τελικό. Αν τα καταφέρει θα έχει αποκλείσει την ποιοτικότερη ομάδα της διοργάνωσης. Και ως τέτοια οφείλει να την υποδεχθεί σε μια εβδομάδα στο Φάληρο.

Είναι δεδομένο ότι ακόμη η δουλειά δεν τελείωσε. Τελείωσε όμως μια μάχη και είναι από τις ιστορικότερες στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, όχι μόνο για το σκορ, αλλά και για την αγωνιστική εικόνα και φιλοσοφία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα