Τόνι Σνελ: To NBA «γύρισε την πλάτη» στον αυτιστικό πρώην συμπαίκτη του Αντετοκούνμπο

Μπορεί το…πάμπλουτο πρωτάθλημα του ΝΒΑ, το κορυφαίο στον πλανήτη, με τις αστρονομικές αμοιβές παικτών, προπονητών και πλουσιοπάροχων αμοιβομένων κάθε ειδικότητας εντός και εκτός των γηπέδων και των ομάδων που πληρώνουν και φόρο πολυτελείας για την υπέρβαση προϋπολογισμών, να μην προσφέρει εργασία ενός…δεκαήμερου συμβολαίου για να συνταξιοδοτηθεί; Για να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τον ίδιο που είναι αυτιστικός, αλλά και για τα δυο παιδιά που είναι επίσης, αυτιστικά; (!).

Η περίπτωση του Τόνι Σνελ

είναι άκρως χαρακτηριστική, ότι μπορεί το ΝΒΑ να δείξει την «απάνθρωπη» όψη του στην αντιμετώπιση ενός παίκτη που έπαιξε εννέα σεζόν, αλλά δεν μπορεί να καταθέσει τα χαρτιά της συνταξιοδότησης του, γιατί καμία ομάδα δεν του δίνει αυτή τη ύστατη ευκαιρία στην ολοκλήρωση της καριέρας του.

Έπειτα από εννέα σεζόν στο ΝΒΑ, στον Τόνι Σνελ αρκούσε απλά ένα δεκαήμερο συμβόλαιο, για να εξασφαλίσει εφ’ όρου ζωής την περίθαλψη του ίδιου και των επίσης αυτιστικών γιων του – Δεν του το έδωσε, ωστόσο, καμία ομάδα.

Το θέμα του πρώην ΝΒΑερ και άλλοτε συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς, έχει προκαλέσει συνάμα συγκίνηση και αγανάκηση.

Ο Σνέλ χρειάστηκε να αναζητήσει μια… σανίδα σωτηρίας για τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά είδε σύσσωμο τον οργανισμό του ΝΒΑ να του γυρίζει την πλάτη…

Ύστερα από εννέα σεζόν στο ΝΒΑ και έχοντας παίξει στους Σικάγο Μπουλς, Μιλγουόκι Μπακς, Ντιτρόιτ Πίστονς, Ατλάντα Χοκς, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και Νιου Όρλεανς Πέλικανς, ο Σνελ σε ηλικία 32 ετών, αναζητούσε ένα ακόμα συμβόλαιο για να συμπληρώσει τον αριθμό των δέκα. Ο Σνελ ήταν ένας τίμιος «ρολίστας», όπως πολλοί άλλοι παίκτες στο ΝΒΑ που έχουν πολύ μικρό χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια, συμπληρώνουν το ρόστερ των ομάδων τους, κάθονται στην άκρη του πάγκου και έχουν τον ρόλο του εμψυχωτή στους πρωταγωνιστές συμπαίκτες του.

Τον Ιούνιο του 2023, ο Σνελ διαγνώστηκε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και αιτία της εξέτασης του, ήταν οι δυο γιοί του, Κάρτερ και Κένζο που είναι στο φάσμα και εντοπίσθηκαν αρκετές ομοιότητες του πατέρα με τον μεγαλύτερο γιό του, Κένζο.

«Όταν ήμουν παιδί ένιωθα διαφορετικά. Αλλά τώρα μπορώ να δείξω στο παιδί μου πως είμαι εδώ, μαζί σου και θα το περάσουμε μαζί. Θα μεγαλώσουμε μαζί και θα κάνουμε πολλά πράγματα μαζί.

Μου άλλαξε τη ζωή, τα πάντα σχετικά με τη ζωή μου, με έκανε να την καταλάβω καλύτερα. Ήταν σαν να απέκτησα διαύγεια, σαν να έβαλα γυαλιά 3D» είχε δηλώσει ο Σνελ, όταν δημοσιοποίησε το πρόβλημα του.

Ακόμα και ένα δεκαήμερο συμβόλαιο, με δυνατότητα ανανέωσης έως το τέλος της τρεχούσης περιόδου 2023-24, θα ήταν σωτήριο για τον Σνελ και την οικογένειά του.

Η συλλογική σύμβαση εργασίας των παικτών του ΝΒΑ, προβλέπει για τους παίκτες με δεκαετή θητεία, ότι, όταν συνταξιοδοτούνται, υπάρχει για εκείνους και τις οικογένειές τους ένα πλήρες πρόγραμμα Υγείας.

Ο Σνελ δεν κατάφερε να υπογράψει αυτό το συμβόλαιο…ζωής στο ΝΒΑ, γιατί καμία ομάδα δεν του το προσέφερε και δημοσιοποίησε το πρόβλημα του στο «Yahoo! Sports», προκαλώντας το ενδιαφέρον βετεράνων προσωπικοτήτων του NBA, όπως ο πρώην σταρ των Φοίνιξ Σανς και των Χιούστον Ρόκετς και νυν αναλυτής για το αμερικανικό κανάλι ESPN, Τσάρλς Μπάρκλεϊ, ο οποίος είχε εκφράσει την ελπίδα για κάποια ομάδα του ΝΒΑ να υπογράψει τον Τόνι Σνελ, ώστε τα δύο του παιδιά να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Δ

«Δεν ξέρω αρκετά για τον αυτισμό, ξέρω πόσο κοστοβόρο μπορεί να είναι το να έχεις δυο μικρά παιδιά σε αυτήν την κατάσταση, οπότε ελπίζω κάποιος να του δώσει ένα συμβόλαιο» είχε πει ο Τσάρλς

Ο ίδιος ο Τόνι Σνελ δήλωνε: «Το πρόγραμμα συνταξιοδοτικών παροχών του NBA είναι κάτι που πραγματικά χρειάζομαι. Όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά για τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Εννοείται πως θέλω να γυρίσω και να αγωνιστώ στο NBA, αλλά έχω μεγαλύτερο σκοπό πλέον. Δεν αφορά εμένα πλέον. Αφορά τα αγόρια μου».

Στις 2 Φεβρουαρίου, έληξε στο ΝΒΑ, η προθεσμία για την υπογραφή συμβολαίων στους free agent παίκτες και ο Σνελ απογοητεύτηκε σφόδρα, γιατί καμία ομάδα και σε όσες απευθύνθηκε, ακόμα και για να δοκιμαζόταν, δεν του έδωσε την ευκαιρία να «πατήσει στα παρκέ και να πει το «ευδοκίμως τερματίσας» στο τέλος της σεζόν.

Ο Σνελ απευθύνθηκε στην πανίσχυρη ένωση παικτών του ΝΒΑ, αλλά η απάντηση που έλαβε, ύστερα από όσες ενέργειες έγιναν προς αρκετές ομάδες που είναι, ήδη, εκτός κάθε στόχου, ήταν αρνητική…

Ο Τόνι Σνέλ είναι…άνεργος, κάνει ατομικές προπονήσεις για να βρει το τελευταίο συμβόλαιο του, την επόμενη σεζόν, δεν μπορεί να εξαγοράσει ένσημα για την συνταξιοδότηση του και παλεύει καθημερινά, μαζί με το φάσμα του αυτισμού, μαζί με τους δυο γιούς του.

Ο «αστραφτερός» κόσμος του ΝΒΑ και των επαγγελματιών παικτών, έχει και την αδυσώπητη «σκληρή» συμπεριφορά για παίκτες, όπως ο Σνελ που έχει φτάσει ένα βήμα πριν από τον τερματισμό, αλλά θα μείνει ανασφάλιστος έως ότου, κάποια ομάδα του δώσει την ευκαιρία να εξασφαλίσει τα παιδιά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα