Ζοτς vs. Αταμάν: Πράξη νο. 58

Στις 18 Απριλίου του 2000, με το γύρισμα του αιώνα, δύο ξένοι είχαν συναντηθεί στην ίδια πόλη. Όταν ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς νικούσε με 81-71 την Εφές που είχε τον σχετικά άγνωστο (τότε) Τούρκο Εργκίν Αταμάν στον πάγκο στο κλειστό της Πυλαίας και έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών λίγοι μπορούσαν να μαντέψουν ότι είχε μόλις ξεκινήσει μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προπονητικές αντιπαλότητες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Από εκείνο το βράδυ

μέχρι την αποψινή νέα αναμέτρηση τους έχουν μεσολαβήσει άλλοι 56 αγώνες όπου ο Ζοτς βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τον Αταμάν! Τότε, βέβαια, όλα τα μάτια ήταν πάνω στον Ομπράντοβιτς που οδηγούσε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του δεύτερου Ευρωπαϊκού τίτλου ενώ ο ίδιος πρόσθετε το τρόπαιο νούμερο 4 στο προσωπικό του παλμαρέ!

Ένα χρόνο αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε στο παλέ ντε Μπερσί. Στην πόλη του φωτός ο Παναθηναϊκός θα κέρδιζε ξανά την Εφές με 74-66 μόνο που αυτή τη φορά η ιστορία δεν θα είχε το ίδιο αίσιο τέλος αφού στον τελικό τον περίμενε η ανίκητη Μακάμπι. Οι δύο προπονητές χρειάστηκε να περιμένουν 18 ολόκληρα χρόνια για να ξαναβρεθούν αντιμέτωποι στο ίδιο επίπεδο. Όταν τα….ξαναείπαν σε ημιτελικό φάιναλ φορ στη Βιτόρια το 2019 η Εφές είχε το πάνω χέρι και νίκησε εύκολα και καθαρά με 92-73 τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς σε αυτό που έμελλε να είναι μέχρι σήμερα το τελευταίο φάιναλ φορ του Ζοτς. Μπορεί ο Αταμάν να μην πήρε το τρόπαιο στη Βιτόρια το 2019 αφού τον περίμενε στον τελικό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, να έκανε υπομονή άλλο ένα χρόνο λόγω covid αλλά μετά αποζημιώθηκε με την κατάκτηση δύο σερί τίτλων.

Η μικρή αδιόρατη γραμμή που συνδέει μέσω των τριών ημιτελικών σε φάιναλ φορ τους δύο προπονητές γίνεται πολύ μεγαλύτερη αν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες μεταξύ τους αναμετρήσεις που, ζωή να έχουν, έφτασαν τις 57 και απόψε στη Σταρκ Αρένα θα γραφτεί η 58η σεκάνς του δράματος! Ο Ζοτς έχει συναντήσει τον Τούρκο κόουτς με τρεις διαφορετικές ομάδες (Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε, Παρτίζαν) και ο Τούρκος θα ξαναβρεί απέναντι του τον Σέρβο στον πάγκο πέμπτης διαφορετικής ομάδας μετά τις Εφές, Σιένα, Ούλκερ, Γκαλατασαράι.

Συνολικά στην Ευρωλίγκα ο Ομπράντοβιτς έχει ρεκόρ 13-5. Ρεκόρ που αβγάτισε με τις δύο νίκες της περσινής σεζόν της Παρτίζαν επί της Εφές. H Παρτίζαν είχε κερδίσει με 82-79 στο Βελιγράδι και στις 16 Μαρτίου με 97-84 στην Πόλη στο τελευταίο déjà vu των δύο προπονητών μέχρι το αποψινό.

Τις υπόλοιπες 39 φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι επί Τουρκικού εδάφους σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Τη σεζόν 2013-14, την πρώτη του Ζοτς στον πάγκο της Φενέρ βρέθηκαν ούτε μια, ούτε δύο αλλά 9(!!!) ολόκληρες φορές αντιμέτωποι στο τουρκικό πρωτάθλημα. Οι νίκες στην κανονική περίοδο μοιράστηκαν αλλά στα πλέι οφ χρειάστηκε να εξαντληθεί η σειρά των επτά αγώνων με τη Φενέρ να κερδίζει με 4-3. Μέχρι το 2019 ο Αταμάν δεν είχε καταφέρει να κερδίσει σειρά πλέι οφ από τη Φενέρ αλλά το έκανε την περίοδο 2018-19 και λίγο αργότερα στο ξεκίνημα της περιόδου 2019-20 θα οδηγούσε την Εφές στη νίκη με 79-66 στην Ασιατική πλευρά της Πόλης. Από τότε οι δρόμοι του στην Τουρκία δεν ξανάσμιξαν με αυτούς του Ομπράντοβιτς. Ο αγώνας του δεύτερου γύρου δεν έγινε ποτέ λόγω covid και μια πιθανώς συναρπαστική σειρά τελικών στα πλέι οφ έμεινε και θα παραμείνει δια παντός στα what if της μπασκετικής ιστορίας! Οι δύο τους έχουν αναμετρηθεί άλλες πέντε φορές εκτός Τουρκικού πρωταθλήματος. Στο presidential cup (κάτι σαν το Τουρκικό Super Cup) τρεις φορές και άλλες δύο στο Κύπελλο Τουρκίας. Μια φορά στα προημιτελικά του 2018 (νικήτρια η Εφές με 83-80) και άλλη μια στον τελικό της επόμενης σεζόν όταν πήρε το τρόπαιο η Φενέρ με 80-70. Συνολικά σε όλα τα επίπεδα ο Ομπράντοβιτς έχει 35 νίκες και ο Αταμάν 22.

Keywords
Τυχαία Θέματα