Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μέσα στο 2023

Όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου.

Η χρονική περίοδο που υπολογίζεται το δώρο είναι από την 1η Μαϊου μέχρι και την 31η του Δεκέμβρη και ισχύει για όσους εργάζονται με το καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με ορισμένου ή αορίστου χρόνου συμβάσεις.

Το δώρο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό ή με 25 ημερομίσθια (ανάλογα τον τρόπο αμοιβής του

εργαζόμενου).

Τι ισχύει όμως για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν εντός του 2023; Και αυτοί δικαιούνται κανονικά δώρο, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ή κυμαινόμενες αποδοχές, ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών που έλαβε ο μισθωτός κατά το διάστημα από 1/5- 31/12 ή μέχρι την ημερομηνία λήξεως της εργασιακής του σχέσης.

Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Σε αντίθεση με τους μακροχρόνια ανέργους το επίδομα θα λάβουν:

800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Το συνολικό ποσό που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024.210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα