Οι οπαδοί που σηκώνουν τέτοια πανό πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς οι δράστες που υμνούν

Δυστυχώς οι πρόσφατες δολοφονίες των Τόσκο, Άλκη και Μιχάλη δεν αποδείχθηκαν αρκετές ώστε να υπάρξει μια κάποια ύφεση στην αθλιότητα που είδαμε με το πανό που σήκωσε μερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού υπέρ των δολοφόνων του οπαδού της ΑΕΚ.

Μάλιστα μία ολόκληρη μέρα μετά τόσο η ΠΑΕ Παναθηναϊκός όσο και οι φορείς του ποδοσφαίρου δεν έχουν τολμήσει

να καταδικάσουν το συμβάν, μη τυχόν και… κακοκαρδίσει τα «παιδιά».  Να βγάζουν όμως καμιά δεκαριά ανακοινώσεις τη μέρα για τη διαιτησία δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όπως επεσήμανε πολύ εύστοχα και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Ανάλογες εικόνες και ακόμη πιο άσχημες βλέπουμε και στην Τούμπα ή την Πυλαία μετά τη δολοφονία του Άλκη, όπως και ακόμη πρόσφατα, όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στήριξαν με πανό ένα άτομο που φέρεται να ήταν από τη «νύχτα».

Θυμίζω πριν από 5-6 χρόνια πάλι ένα άθλιο πανό στη Λεωφόρο σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όπου έγραφε «Εσείς που ζείτε να πάτε να τους βρείτε».

Και το θέμα μας δεν είναι να καταδικάσουμε συγκεκριμένες ομάδες. Οι παράγοντες όλων των ομάδων στην Ελλάδα και ειδικά των μεγάλων λειτουργούν ακριβώς έτσι. Πώς θα καλύψουμε τους οπαδούς μας. Και από φίλα προσκείμενοι δημοσιογράφοι να «σιγοντάρουν» όταν πρόκειται για την ομάδα τους, αλλά να καταδικάσουν όταν πρόκειται μόνο για την αντίπαλη.

Τα «παιδγιά» πρέπει πάντα να εξυπηρετούνται και να βολεύονται από τις ΠΑΕ. Είτε με ισχυρή νομική βοήθεια αν τυχόν… τολμήσει η δικαιοσύνη να απλώσει το χέρι πάνω της. Ή ακόμη ακόμη με διάφορες δουλειές ώστε να έχουν και κανένα χαρτζιλίκι.

Οι οπαδοί που σηκώνουν τέτοια πανό πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς οι δράστες που υμνούν

Εδώ φτάσαμε στο σημείο κάποιες ΠΑΕ να χρησιμοποιούν ως σεκιούριτι οργανωμένους οπαδούς! Βάζουν δηλαδή τους «λύκους» να φυλάνε τους «λύκους»! Φοβερά πράγματα.  Να μην συνδυάσουν τα «παιδγιά» δουλειά με θέαμα; Να θυμίσουμε τι είχε γίνει το 2010 στον τελικό του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Άρη και Παναθηναϊκό όταν «σεκιούριτι» των πράσινων είχαν προσπαθήσει να αφαιρέσουν πανό των κιτρινόμαυρων. Ωραία σεκιούριτι…

Αλλά τι ψάχνεις. Εδώ οι ΠΑΕ αποφεύγουν και να πάρουν την ευθύνη για πιο «ανεπαίσθητα» γεγονότα. Οπως η κροτίδα που είχε πέσει δίπλα στον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού σε ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ στην ΟΠΑΠ Arena και η Ένωση προσπαθούσε να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας ότι το βεγγαλικό έπεσε όχι στα πέντε, αλλά στα… 15 μέτρα από τον παίκτη των πράσινων.

Βεβαίως αν το περιστατικό γινόταν στη Λεωφόρο η ΑΕΚ θα φώναζε και ο Παναθηναϊκός θα υποβάθμιζε. Ομοίως στο ΆρηςΠΑΟΚ, στο ΠΑΟΚΆρης, στο ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός κοκ.

Το πιο ακραίο που έχει γίνει ίσως είναι πριν χρόνια όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήρε πρωτοβουλία και ανέλαβε τη νομική κάλυψη οπαδών της για επεισόδια που είχαν κάνει σε ένα final-4 Κυπέλλου μπάσκετ γυναικών, σε νησί!

Όταν οι ίδιες οι ομάδες  πρόσφατα ζήτησαν και πέτυχαν να μειωθούν οι ποινές για επεισόδια, αντί να γίνεται το αντίθετο τι να περιμένεις;

Πλέον σχεδόν ό,τι και να γίνει θα τι γλιτώσουν με ένα πρόστιμο, άντε και μερικές αγωνιστικές κεκλεισμένων.  Αφήστε που οι διαιτητές δεν τολμούν ή δεν τους αφήνουν οι παράγοντες του ποδοσφαίρου να διακόψουν ένα παιχνίδι. Γιατί πολύ απλά θα υπάρξει μηδενισμός και κατοχύρωση του αγώνα στον αντίπαλο. Μόνο έτσι καταλαβαίνουν οι ομάδες. Με μηδενισμό και αφαίρεση βαθμών.

Από εκεί και πέρα αυτοί που σηκώνουν πανό στήριξης σε δολοφόνους πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη, την Πολιτεία και τις Αρχές ως εν δυνάμει συνεργοί των δραστών. Γιατί τέτοιοι είναι. Ισως και χειρότεροι, αφού βλέποντας τι κακό έχουν προκαλέσει τα υποκείμενα που υμνούν, αυτοί εξακολουθούν να τους στηρίζουν. Και μάλιστα το κάνουν δημοσίως, κατά τη διάρκεια αγώνων με τις κάμερες και τα… φώτα στραμμένα πάνω τους.

Είναι πολύ εύκολο να τους εντοπίσει κανείς και να τους συλλάβει. Αν όλοι αυτοί συλλαμβάνονταν αντιμετωπίζοντας κατηγορίες εν δυνάμει συνεργών και κρατούνταν -έστω για μερικές μέρες- να δούμε αν θα τους μένε… μαγκιά να σηκώσουν ξανά τέτοια πανό.

Την ίδια ώρα η έντονη αποδοκιμασία της πλειοψηφίας των οπαδών του Παναθηναϊκού στην ανάρτηση του πανό υπέρ των Boys (βίντεο παρακάτω) και ταυτόχρονη «καταδίκη» μέσω των social media, είναι κίνηση που πρέπει να αναγνωρισθεί και να αναδειχθεί.

ΥΓ: Πώς είναι δυνατόν να πέρασε αυτό το πανό μέσα στην κερκίδα; Δεν μιλάμε για ένα μπλουζάκι ή για ένα κασκόλ. Πέρασε την ώρα του αγώνα; Πέρασε μία μέρα πριν; Άρα κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους…

Λευτέρης Παυλίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα