Σαν σήμερα: Ο θάνατος του Ayrton Senna στην Imola 1994: Ανατομία ενός εγκλήματος

23:16 1/5/2024 - Πηγή: Sportime

θάνατος Ayrton Senna: Η καταγραφή μιας καταστροφής που μοιάζει με εφιαλτικό δράμα σε πέντε πράξεις από το θάνατο στην Imola σηματοδοτεί την 30η επέτειο την 1η Μαΐου: η καταγραφή μιας καταστροφής που μοιάζει με εφιαλτικό δράμα σε πέντε πράξεις

Έχει

ασυνήθιστη ζέστη για την 1η Μαΐου, εκείνη τη μοιραία μέρα στην Imola πριν από 30 χρόνια: Υπάρχει κάτι στον αέρα που με κάποιο τρόπο οδηγεί αναπόφευκτα σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή κατά την οποία τα σωματίδια συμπυκνώνονται … πριν όλα καταρρέουν: Το βράδυ της πιο μαύρης μέρας στην ιστορία της Formula 1, η κορυφαία κατηγορία έχασε ίσως τον μεγαλύτερο ήρωά της: τον Ayrton Senna.

Προειδοποίηση ενεργοποίησης: Το παρακάτω κείμενο περιέχει λεπτομερείς αφηγήσεις τραυματισμών και τραυματικών εμπειριών ατόμων που εμπλέκονται και αυτόπτες μάρτυρες στο δράμα στην Imola την 1η Μαΐου 1994.

Το ατύχημαθάνατος Ayrton Senna: Ακριβώς στις 2 μ.μ., ο σούπερ σταρ της Formula 1, Ayrton Senna, τότε ο μόνος εναπομείνας παγκόσμιος πρωταθλητής σε αγώνες Grand Prix, οδήγησε το γήπεδο στον γύρο του σχηματισμού για το Grand Prix του Σαν Μαρίνο του 1994, αμύνθηκε στην αρχή pole position, αλλά υπάρχει ένα ατύχημα πιο πίσω. Ο οδηγός της Lotus, Pedro Lamy, πέφτει στο πίσω μέρος της Benetton του JJ Lehto, η οποία δεν έχει μετακινηθεί: αυτοκίνητο ασφαλείας.

Στις 2:15 μ.μ., μετά τις εργασίες καθαρισμού στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, ο αγώνας ξεκίνησε ξανά: ο Senna, ως αρχηγός, απομακρύνθηκε αμέσως από το γήπεδο με τον ταχύτερο γύρο.

Στις 14:17 ακριβώς στην αρχή του έβδομου γύρου του αγώνα, ο γαλανόλευκος Ουίλιαμς εκτοξεύτηκε κατευθείαν από την πίστα στο τέλος της καμπύλης Tamburello και χτύπησε δυνατά στον τσιμεντένιο τοίχο με το δεξί μπροστινό μέρος. Ο Senna κατάφερε να επιβραδύνει το αυτοκίνητο κατά σχεδόν 100 km/h στα 211 km/h πριν από την πρόσκρουση.

θάνατος Ayrton Senna: Οι πρώτες βοήθειες

Ενώ τα συντρίμμια πλησιάζουν στην άκρη της πίστας, το ιατρικό αυτοκίνητο με τον επικεφαλής γιατρό της Formula 1, Sid Watkins, κατευθύνεται προς τον τόπο του ατυχήματος και φτάνει εκεί στις 2:18 μ.μ. Σε αυτό το σημείο, οι πρώτοι βοηθοί βρίσκονται ήδη στο σημείο και σταθεροποιούν το κεφάλι του Σένα. Δεδομένου ότι το αίμα τρέχει εμφανώς από το κράνος του Senna, είναι αμέσως σαφές ότι πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Ο Γουότκινς κόβει τον ιμάντα του πηγουνιού και, με τους βοηθούς του, αφαιρεί προσεκτικά το κίτρινο κράνος του Σένα. Στους γιατρούς παρουσιάζεται μια φρικτή εικόνα: Το μέτωπο του Σένα έχει σοβαρά τραύματα, ενώ από τη μύτη του Βραζιλιάνου ρέει επίσης αίμα και εγκεφαλικό υγρό. Ο Watkins πρώτα εξασφαλίζει τον αερισμό με ένα σωλήνα στο στόμα του Senna και ζητά παροχή αίματος τύπου Β+. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο Senna έχασε πάνω από τέσσερα λίτρα αίματος λόγω έκρηξης της κροταφικής αρτηρίας.

Ο Γουότκινς ανοίγει τα κλειστά βλέφαρα του Σένα: “Μπορούσα αμέσως να δω από τα νευρολογικά του σημάδια ότι επρόκειτο για έναν τεράστιο εγκεφαλικό τραυματισμό. Ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να επιβιώσει”, θυμάται αργότερα ο Γουότκινς. Παρόλα αυτά, οι γιατροί παλεύουν ενάντια στο αναπόφευκτο, σηκώνουν τον Σένα από το πιλοτήριο και τον ξάπλωσαν στο πάτωμα δίπλα στον τρακαρισμένο Ουίλιαμς.

“Καθώς το κάναμε αυτό, έβγαλε μια βαθιά ανάσα. Και παρόλο που δεν είμαι πιστός, ένιωσα εκείνη τη στιγμή ότι η ψυχή του είχε φύγει από το σώμα του”, εξηγεί ο Watkins στη συνέχεια. Οι γιατροί διασωληνώνουν τον Σένα και εισάγουν διάφορες ενδοφλέβιες γραμμές για να τον σταθεροποιήσουν κάπως: Ο Βραζιλιάνος τότε έχει τουλάχιστον έναν αδύναμο σφυγμό για μεταφορά.

Ο Γουότκινς ενημέρωσε το Νοσοκομείο Ματζόρε της Μπολόνια και προετοιμάστηκε η μονάδα εντατικής θεραπείας εκεί και ταυτόχρονα το ελικόπτερο φτάνει στον τόπο του ατυχήματος. Ο ίδιος ο Watkins παραμένει στην πίστα, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα για τον Senna – αλλά στέλνει τον ειδικό Dr. Ο Giovanni Gordini από την ομάδα του Ιατρικού Κέντρου μας συνόδευσε στο ελικόπτερο διάσωσης.

Δες όλη την επικαιρότητα της μηχανοκίνησης σε εθνικό και διεθνή επίπεδο μέσα στην ενότητα του Engine Power – ΔΕΣ ΤΑ ΟΛΑ ΕΔΩΧωρίς συναισθηματισμούς ο κορυφαίος οδηγός της F1 στην ιστορία του αθλήματοςΟ αγώνας σπριντ έρχεται στο Κινέζικο Grand Prix F1 … οι οδηγοί δεν καταλαβαίνουν! F1 Grand Prix Japan: Ο Max Verstappen κέρδισε τα πάντα στη SuzukaΟ Hamilton Goat συνομιλά με άλλους θρύλους για την απόσυρση τουΣτα παρασκήνια

θάνατος Ayrton Senna: Ενώ ο Σένα φορτωνόταν στο ελικόπτερο γύρω στις 2:35 μ.μ., ο υπεύθυνος Τύπου της FIA Μάρτιν Γουίτακερ έφτασε στον Γουότκινς στο ραδιόφωνο για μια πρώτη ενημέρωση. Αυτό οδηγεί σε μια σοβαρή παρεξήγηση: Λόγω της κακής σύνδεσης με το ραδιόφωνο, ο Whitaker κατανοεί τη λέξη “νεκρός” αντί για τη λέξη “κεφάλι”. Αμέσως μεταδίδει τις παραποιημένες πληροφορίες στον Ζαμπάνο της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστοουν, ο οποίος, μαζί με τον αδερφό του Σένα, Λεονάρντο ντα Σίλβα, περιμένει νέα στο γκρίζο τροχόσπιτο του αφεντικού της Φόρμουλα 1 στη μάντρα.

Ο Ecclestone δεν βλέπει κανένα λόγο να κρύψει τις πληροφορίες από τον da Silva και τον ενημερώνει ότι ο αδερφός του πέθανε αλλά ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει μόνο μετά το τέλος του αγώνα. Ο Βραζιλιάνος χάνει την ψυχραιμία του και ερμηνεύει τον ψύχραιμο χειρισμό της κατάστασης από τον Ecclestone ως έλλειψη ενδιαφέροντος και σεβασμού.

Αν και η παρεξήγηση γύρω από το μπέρδεμα των λέξεων στο ραδιόφωνο μπορεί να ξεκαθαριστεί λίγο αργότερα, κάτι που δίνει στον Λεονάρντο ξανά ελπίδα για τον αδερφό του, τα νεύρα όλων των εμπλεκομένων έχουν ξεφτίσει εδώ και καιρό. Τέλος, ο φυσιοθεραπευτής του Senna, Josef Leberer, παίρνει τον Leonardo και προσπαθεί να τον ηρεμήσει λίγο: ο Leberer του εξηγεί ότι ο αδερφός του είναι σε σοβαρή κατάσταση αλλά είναι ακόμα ζωντανός. Με αυτές τις πληροφορίες, ο Λεονάρντο τηλεφωνεί στη συνέχεια στην οικογένεια Senna στη Βραζιλία.

Εν τω μεταξύ, ο Ecclestone οργανώνει ένα ελικόπτερο με το οποίο ο αδελφός του Senna, Leberer και ο διευθυντής Senna Julian Jakobi μπορούν να φτάσουν αμέσως στο νοσοκομείο Maggiore. Στη συνέχεια, ο Zampano της Formula 1 πηγαίνει να συζητήσει με τον Πρόεδρο της FIA Max Mosley πώς να προχωρήσει στην κατάσταση κρίσης.

Λίγο πριν τις 15:00 τοπική ώρα, τα συντρίμμια του Senna έφτασαν στο parc ferme σε ένα φορτηγό και ξεφορτώθηκαν στο γκαράζ των αγωνοδικών υπό την επίβλεψη του Fabrizio Nosco. Η ηγεσία της ομάδας της Williams έχει ήδη μάθει από τον Ecclestone για τις δραματικές επιπτώσεις του ατυχήματος και ο τεχνικός διευθυντής Patrick Head στέλνει δύο μηχανικούς για να συλλέξουν τα μαύρα κουτιά του αυτοκινήτου. Ωστόσο, ο επιθεωρητής τεχνολογίας Nosco τους αρνείται την είσοδο.

Στη συνέχεια, οι μηχανικοί φέρνουν τον τεχνικό εκπρόσωπο της FISA, Charlie Whiting, ο οποίος δίνει εντολή στη Nosco να παραδώσει τους καταγραφείς δεδομένων, επικαλούμενος την εξουσιοδότηση από τον επικεφαλής ασφαλείας της FIA, John Corsmit. Η Nosco αφαιρεί το μαύρο κουτί του κινητήρα της Renault με πένσες ακριβώς πίσω από το πιλοτήριο, και αυτό του πλαισίου της Williams στο πίσω μέρος, τα οποία, σύμφωνα με την εκτίμηση της Nosco, μοιάζουν σαν να είχαν επιζήσει από την πρόσκρουση.

Πίσω στο γκαράζ της Williams, ο μηχανικός Marco Spiga ξεκινά την αξιολόγηση των δεδομένων, αλλά διαπιστώνει ότι η απώλεια τροφοδοσίας λόγω της βλάβης από το ατύχημα στους συνδέσμους του κουτιού οδήγησε επίσης στην απώλεια των δεδομένων μνήμης του κουτιού Williams. Τουλάχιστον τα δεδομένα τηλεμετρίας από το κουτί της Renault μπορούν ακόμα να διαβαστούν και να αντιγραφούν σε μια δισκέτα.

Η τοπική αστυνομία τώρα εμπλέκεται επίσης στο θέμα και το κατασχεί πριν από το τέλος του αγώνα, συμπεριλαμβανομένης της λήψης του κράνους ατυχήματος του Senna.

Στο νοσοκομείο

θάνατος Ayrton Senna: Στο δρόμο για τη Μπολόνια, δραματικές σκηνές διαδραματίζονται στον αέρα: η καρδιά του Senna σταματά να χτυπά λίγα μόλις λεπτά μετά την εκκίνηση στην Imola, ο Dr. Ωστόσο, ο Gordini καταφέρνει να επαναφέρει τον καρδιακό παλμό.

Το ελικόπτερο προσγειώνεται μπροστά από το νοσοκομείο Maggiore γύρω στις 15:00 τοπική ώρα. Οι γιατροί που περιμένουν πηγαίνουν τον Σένα κατευθείαν στην εντατική και κάνουν τις πρώτες σαρώσεις εγκεφάλου, οι οποίες επιβεβαιώνουν γρήγορα τη διάγνωση του Γουότκινς από την πίστα. Στις 15:10 ο καρδιακός παλμός σταματά ξανά και οι γιατροί καταφέρνουν να κρατήσουν ξανά ζωντανό τον Σένα και στη συνέχεια να τον συνδέσουν με ένα μηχάνημα καρδιάς-πνεύμονα.

Εν τω μεταξύ, δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία έχουν συγκεντρωθεί εδώ και καιρό μπροστά από την κλινική: Στις 3:30 μ.μ., ο Δρ. Η Maria Tersea Fiandri, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Maggiore, έκανε μια πρώτη κλινική ανακοίνωση και είπε στον Τύπο για τις σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις του Senna και το βαθύ κώμα του. Μια άλλη ενημέρωση έχει προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ. τοπική ώρα.

Αφού τελείωσε ο αγώνας στην Imola, μαζί με τον έμπιστο του Senna, ο Watkins σπεύδει στο νοσοκομείο της Μπολόνια με ελικόπτερο – και κατά την άφιξη εκεί οι συνάδελφοί του τον ενημερώνουν για τα κακά αποτελέσματα των σαρώσεων εγκεφάλου: ο εγκέφαλος του Senna δεν ανταποκρίνεται πλέον σε καμία ηλεκτρική διέγερση.

Όταν οι Williams έπεσαν στο Tamburello, ο δεξιός μπροστινός τροχός σκίστηκε και εκτοξεύτηκε από τον τοίχο πίσω προς το πιλοτήριο, με αποτέλεσμα το κεφάλι του Senna να χτυπήσει τον τοίχο του πιλοτηρίου με τεράστια δύναμη και ο Βραζιλιάνος να υποστεί πολλαπλά κατάγματα στη βάση του κρανίου του. Επιπλέον, υπήρξαν μαζικοί τραυματισμοί στην περιοχή του μετώπου και πάνω από το δεξί μάτι καθώς τα εξαρτήματα της ανάρτησης εισχώρησαν στο γείσο. Καθένας από αυτούς τους τρεις τραυματισμούς θα ήταν εξαιρετικά απειλητικός για τη ζωή…

Λόγω του γενικά εξαιρετικά υψηλού επιπέδου φυσικής κατάστασης του Σένα, οι άλλες σωματικές λειτουργίες του Βραζιλιάνου, όπως η καρδιά και οι πνεύμονές του, παραμένουν αρχικά άθικτες – αλλά ο εγκεφαλικός θάνατος συνέβη de facto με την πρόσκρουση στις 2:17 μ.μ.

θάνατος Ayrton Senna: Αποχαιρετισμός

Ενώ τα άσχημα νέα από τη Μπολόνια διαδίδονται σιγά-σιγά στο κέντρο πολυμέσων στην πίστα της Imola, και σε περιόδους πριν από το διαδίκτυο, οι πρώτοι δημοσιογράφοι αρχίζουν να γράφουν μοιρολόγια για τις εφημερίδες της επόμενης μέρας με δυσπιστία, τον πιο στενό κύκλο του Senna, που αποτελείται από τον πρώην συμπαίκτη Gerhard Ο Μπέργκερ, οι φίλοι Αντόνιο Μπράγκα και ο τηλεοπτικός σχολιαστής Γκαλβάο Μπουένο, καθώς και ο συμπατριώτης και συνάδελφος οδηγός Κρίστιαν Φιτιπάλντι έφτασαν στο νοσοκομείο.

Το τρίο Leberer, Jakobi και ο αδερφός του Senna, Leonardo περιμένουν ήδη δίπλα στο δωμάτιο του θύματος του ατυχήματος. Μαζί με τον Watkins, οι γιατροί λένε στους τρεις ανθρώπους που περιμένουν απελπισμένα πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση. Ενώ ο διευθυντής Jakobi φροντίζει τον πενθούντα Leonardo, ο Leberer πηγαίνει στο δωμάτιο του Senna για να αποχαιρετήσει τον φίλο του.

Λίγο αργότερα, η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με την ομάδα του Μπέργκερ, στην οποία ο Γουότκινς πρέπει επίσης να τους πει τα θλιβερά νέα ότι ο φίλος τους ουσιαστικά έχει πεθάνει από εγκεφαλικό θάνατο εδώ και πολύ καιρό και κρατιέται στη ζωή μόνο τεχνητά από μηχανές, όπως συμβαίνει επίσης. λόγω της ιταλικής νομικής κατάστασης δεν μπορεί να σταματήσει προς το παρόν. Στη συνέχεια, ο Μπέργκερ πηγαίνει επίσης στο κρεβάτι του Σένα για να τον αποχαιρετήσει, συνοδευόμενος από τον Λεμπερέρ.

Εν τω μεταξύ, ο Watkins ενημερώνει τηλεφωνικά την οικογένεια Senna στη Βραζιλία ότι μια ήδη ταραχώδης αναχώρηση με πτήση τσάρτερ για τη Μπολόνια είναι άσκοπη. Λίγο αργότερα, γύρω στις 6:05 μ.μ., ο Δρ. Ο Fiandri, επικαλούμενος τα νομικά υποχρεωτικά μέτρα υποστήριξης της ζωής, είπε στον Τύπο στην επόμενη κλινική ανακοίνωση ότι ο Senna ήταν κλινικά νεκρός. Οι ειδήσεις εξαπλώνονται αστραπιαία και αποτελούν την κύρια είδηση ​​στα περισσότερα απογευματινά ειδησεογραφικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.

Μετά από αίτημα της μητέρας του Senna, Neyde, ο γιος της Leonardo και το νοσοκομείο οργανώνουν έναν ιερέα για να δώσει στον Βραζιλιάνο τις τελευταίες ιεροτελεστίες γύρω στις 6:15 μ.μ. Όταν η καρδιά του Senna σταμάτησε να χτυπά ξανά στις 6:37 μ.μ., η ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Ο Φιανδρή δεν κάνει άλλη προσπάθεια ανάνηψης. Μόλις τρία λεπτά αργότερα, στις 6:40 μ.μ., ο Ayrton Senna ανακοινώθηκε επίσημα νεκρός στο νοσοκομείο Maggiore της Μπολόνια.

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

MotoGP Austin Testing: Ο Martinator επιστρέφει σημειώνοντας νέο ρεκόρ γύρουΠοιοι οδηγοί της Formula 1 έχουν τα περισσότερα DNF σε αγώνες F1;Γκολ και ξύλο μεταξύ του Bagnaia Marquez στο MotoGP

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
ayrton senna, senna, imola, θανατος, σαν σημερα, ayrton senna, imola, senna, formula 1, δραμα, μαΐου, σταρ, lotus, pedro, benetton, giovanni, σπριντ, japan, max, hamilton, αποσυρση, fia, νέα, head, john, renault, άφιξη, ειδήσεις, motogp, marquez, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποσυρση αυτοκινητων 2011, ομαδα διας, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, αξιολογηση, ξανα, αποτελεσματα, δυνατα, πνευμονες, αστυνομια, αυτοκινητο, βραζιλια, εγκεφαλικο, εξουσιοδοτηση, ηγεσια, θεμα, με το δεξι, ξυλο, ραδιοφωνο, σταρ, ωρα, benetton, formula 1, αγωνες, αρθρο, αιμα, απωλεια, ατυχημα, άφιξη, βραδυ, γινει, γηπεδο, γιατροι, δυναμη, δωσει, διαδικτυο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκκινηση, εκτιμηση, ελλειψη, ελπιδα, ενημερωση, ερχεται, ζεστη, ζωη, ζητα, ζωης, ιδια, μηχανες, εικονα, κειμενο, κυρια, χτυπα, λογο, μαυρο, μαΐου, ματι, μηχανικος, μοιρολογια, μυτη, νευρα, ομαδα, παντα, οδηγος, οικογενεια, τροχος, ουσιαστικα, πεθανε, προγραμματα, ψυχη, πτηση, ρεκορ, συνεχεια, σημαδια, σκηνες, σωμα, σπριντ, στομα, σουπερ, τρια, φτανει, φορμουλα 1, φορμουλα, ψυχραιμια, αγωνας, δωματιο, ευθεια, εγκεφαλος, εθνικο, φιλοι, fia, giovanni, john, hamilton, head, ιατρικο, υγρο, japan, καρδια, κρεβατι, lotus, max, μοιαζει, μπροστα, marquez, νοσοκομειο, οδηγοι, pedro, πληροφοριες, renault, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα