Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: H «κατάρρευση» της επιστολικής ψήφου και η διπλή έρευνα από Δικαιοσύνη και ΑΠΔΠΧ «καίνε» το Μαξίμου

Σε κυβερνητική πανωλεθρία εξελίσσεται για το Μαξίμου το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων που αφορά την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τη Νίκη Κεραμέως. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι με 3 προσχηματικές καρατομήσεις (παραιτήσεις Σταυριανουδάκη, Θεοδωρόπουλου και την απόσυρση της Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο) θα περιόριζε τα απόνερα του σκανδάλου, όμως η ζημιά είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί.

Το σκάνδαλο Ασημακοπούλου δημιουργεί 2 σοβαρότατα προβλήματα στο Μαξίμου.

Το πρώτο είναι ότι κατέρρευσε η εμπιστοσύνη των αποδήμων στην επιστολική ψήφο (στην οποία πόνταρε πολύ η κυβέρνηση), αφού συνειδητοποίησαν ότι κάποιοι στο ελληνικό ΥΠΕΣ είχαν κάνει «βούκινο» τα προσωπικά δεδομένα των ομογενών.

Ενδεικτικό του πόσο έχει πάρει «φωτιά» η κυβέρνηση για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, είναι ότι η Νίκη Κεραμέως πήγε στις ΗΠΑ και τον Καναδά για να μαζέψει τα «σπασμένα» της Ασημακοπούλου και να ενημερώσει τους ομογενείς για το… αδιάβλητο της διαδικασίας. Βέβαια η απώλεια της εμπιστοσύνης είναι τόσο μεγάλη που δεν μαζεύεται με τίποτα. Και είναι απολύτως λογικό.

Το δεύτερο ζήτημα που κάνει το Μαξίμου να αισθάνεται εξαιρετικά άβολα, είναι η διπλή έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τη Δικαιοσύνη και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η ανεξάρτητη αρχή μάλιστα μετέβη για έρευνες χτες στο υπουργείο Εσωτερικών και υπάρχει σημαντική πιθανότητα να κάνει το ίδιο και στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται από τελευταίες πληροφορίες, το κλιμάκιο της ΑΠΔΠΧ έκανε έρευνα για παραπάνω από 4 ώρες στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣ, όπου εκεί εντάσσονται οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την ψήφο των αποδήμων.

Σημειώνεται ότι με έγγραφό της στις 4 Μαρτίου η ΑΠΔΠΧ ζήτησε να πληροφορηθεί εντός 10 ημερών σε ποιους αποδέκτες έχουν δοθεί αντίτυπα εκλογικών καταλόγων εξωτερικού το τελευταίο έτος. Επιπλέον ζητούσε διευκρινήσεις για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι δικηγόροι των αποδήμων που στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου για τη διαρροή των δεδομένων, εκφράζουν φόβους ότι έχουν διαρρεύσει όλα τα στοιχεία τους, όπως το ονοματεπώνυμο, το μητρώνυμο, το πατρώνυμο, το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, ίσως και διευθύνσεις κατοικίας, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία του κάθε ψηφοφόρου!

Δικαστικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρουν ότι:

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και στο μικροσκόπιο από την πρώτη στιγμή έχουν μπει όλα τα πιθανά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της διαρροής e-mails από το υπουργείο Εσωτερικών, είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί».

Εάν η έρευνα επεκταθεί και προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και εάν οι διαδρομές των επίμαχων e-mails οδηγήσουν στο σενάριο να σφίξει ο κλοιός γύρω από τη Νίκη Κεραμέως, τότε θα ανοίξει ένα ακόμα τεράστιο μέτωπο για τη ΝΔ που θα προστεθεί στα υπόλοιπα. Και όλα αυτά ενώ πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές…

Πέτρος Δημόπουλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα