Τελικά η Ελλάδα παράγει χρυσό – Ρεκόρ ανόδου 212% στο ελαιόλαδο!

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταναλωτές καθώς πέρα από τον καλπασμό της ακρίβειας στα ράφια σε βασικά είδη, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη έναν: Το ελαιόλαδο!

Την ώρα που μεταξύ άλλων το βρεφικό γάλα είναι έως 213% ακριβότερο από άλλες χώρες της ΕΕ, και με τις τιμές στα διόδια να αυξάνονται, το βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας τείνει να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μέσα σε 14 μήνες, παρατηρείται 212% αύξηση στην τιμή!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το

κανάλι του Mega, η κλιματική αλλαγή, που έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, η μεγάλη πτώση της πρώτης σε παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου Ισπανίας και η ζήτηση για εξαγωγές, που έχει χτυπήσει «κόκκινο», είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της τιμής του.

Ελαιόλαδο: Η τιμή

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

– Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€/ λίτρο

– Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€/ λίτρο

– Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€/ λίτρο

– Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/ λίτρο

Ιανουάριος 2024: 16€ – 17€/ λίτρο

«Ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στο κομμάτι της παραγωγής, δεν είχαμε ποσότητα και αυτό ανεβάζει την τιμή στα ύψη», είπε στο MEGA, ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου.

Όπως λέει ο ίδιος, αν υπήρχε παραγωγή, η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι θα ήταν περίπου στα 6 ευρώ το μπουκάλι. «Θα ήταν στα περσινά επίπεδα, γύρω στα 5 – 6 ευρώ», ανέφερε.

Δείτε τα όσα ειπώθηκαν στο κανάλι του Mega:

Λευτέρης Παυλίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα