Τσίπρας για Ροδόπη: Δεν θα χορέψω το ταγκό της ανευθυνότητας με τον Μητσοτάκη

Είναι ένας ολισθηρός δρόμος, δεν θα ακολουθήσω τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.«Δεν πίστευα στα μάτια μου καθώς μέσα υπήρχαν πληροφορίες για βουλευτές της ΝΔ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Live News της τηλεόρασης του Mega
και το… Είναι ευαίσθητο το θέμα της Θράκης και της μουσουλμανικής μειονότητας και νομίζω ότι επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης ότι για κάποιο λόγο που ούτε κι εγώ μπορώ να συνειδητοποιήσω. Όταν έχεις ένα εκλογικό αποτέλεσμα σαν αυτό που είχε στις 21 του Μάη, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θέλησε να βάλει κεντρικό θέμα το ζήτημα της Θράκης και μάλιστα μ’ έναν τόσο επιθετικό τρόπο. Εντάξει, είχε μια περιοχή στην επικράτεια που δε βάφτηκε μπλε. Τόση αλαζονεία;». «Ποτέ δε σκέφτηκα να τα κάνω φέιγ βολάν αυτά. Μου στέλνει λοιπόν τρεις μέρες μετά τις εκλογές ένα ενημερωτικό σημείωμα, χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο, χωρίς να μου στείλει τον Διοικητή της ΕΥΠ να μ’ ενημερώσει αν είναι κάτι σοβαρό, όπως έκανα εγώ πολλές φορές ως Πρωθυπουργός στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και μετά από δυο εβδομάδες, βλέπω μέρος αυτού του ενημερωτικού σημειώματος, δημοσιευμένο στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κομματικό πλέον εκπρόσωπο, να μου ζητά επιτακτικά ν’ αποσύρω τους υποψήφιους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πίστευα στα μάτια μου, διότι στο ενημερωτικό αυτό σημείωμα, έβλεπα σαφή αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είπα κουβέντα θεωρώντας ότι θα πέσει, θα καταλαγιάσει αυτός ο θόρυβος. Όμως έβλεπα ότι ο κ. Μητσοτάκης το κάνει κεντρικό θέμα. Και, κ. Ευαγγελάτο, πιστέψτε με, δε θέλω να μιλήσω τόσο για την ουσία, θα μιλήσουμε και για την ουσία του ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, του ευαίσθητου αυτού θέματος. Εδώ είναι ένα ζήτημα υποκρισίας, είναι ένα ζήτημα ότι δε διστάζεις, προκειμένου να κερδίσεις 10.000, 15.000 ψήφους, ν’ ανοίξεις ένα θέμα εθνικό, ευαίσθητο, δύσκολο, το οποίο θα το βρεις μπροστά σου την επόμενη μέρα». Στη Θράκη θα έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και στις 26 του Ιούνη, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. και είχαμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και έχουμε μία Άγκυρα και μια Τουρκία, η οποία είναι πράγματι είναι πάρα πολύ δραστήρια. Και τα προβλήματα της Θράκης δε λύνονται με τέτοιου είδους κατηγορίες, ούτε να πηγαίνει κανείς και να λέει στους Έλληνες πολίτες, Μουσουλμάνους πολίτες, ότι «η ψήφος η δική σας και η κρίση σας είναι υποκινούμενη». Δε θα μπορούσα να το κάνω εγώ αυτό.

Σε ό,τι αφορά τους δικούς μας υποψήφιους, ουδέποτε έχουν μιλήσει για τουρκική μειονότητα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μια φορά υποψήφιος της Ξάνθης υπέπεσε σε ατόπημα, του έγινε επίπληξη και ουδέποτε ξανάγινε», σημείωσε. Πρόσθεσε δε, ότι ο Ερντογάν τρίβει τα χέρια του μετά τον ντόρο που έγινε για τη μουσουλμανική μειονότητα.

«Ο Μητσοτάκης είχε ένα χαρτί στα χέρια του που αναφερόταν και στον δικό του υποψήφιο, για να το διαρρεύσει αποσπασματικά στον Τύπο, και να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Το μείζον θέμα είναι πώς ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται με περισσή ανευθυνότητα το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας, τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης επί τέσσερα χρόνια εργαλειοποίησε την ΕΥΠ για να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόσθεσε.

«Δε μπορείς να εργαλειοποιείς με αυτό τον τρόπο και την ΕΥΠ. Υπήρξαν κι άλλοι Πρωθυπουργοί στη χώρα πέρα από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, της Δεξιάς παρατάξεως. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κώστας Καραμανλής, ακόμα και ο Σαμαράς. Ποτέ δεν εργαλειοποίησαν μ’ αυτό τον τρόπο την ΕΥΠ», σημείωσε..

«Δε ζήτησα εγώ να φύγει ο Καταρτζή από τα ψηφοδέλτια. Δε ζήτησα κάτι τέτοιο, ίσα-ίσα λέω ότι είναι λάθος. Και λέω ότι είναι ένας ολισθηρός δρόμος, στον οποίο ολισθηρό δρόμο εγώ δε θ’ ακολουθήσω. Δε θα χορέψω το ταγκό της ανευθυνότητας μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, ας το χορέψει μόνος του», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Υπενθύμισε δε, ότι «όταν επισκέφθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Ερντογάν, στην πρώτη του και μοναδική επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, τον υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και εκεί θυμάστε ότι είχε τεθεί το ζήτημα της συνθήκης της Λοζάνης».

«Και μέσα από την αντιπαράθεση, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λοζάνης. Παρ' όλα αυτά, αυτή η μουσουλμανική μειονότητα, έχει τρεις υποκατηγορίες. Έχει τους τουρκογενείς Μουσουλμάνους της Θράκης, έχει τους Πομάκους και έχει και τους Ρομά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει λοιπόν ένα ζήτημα, που είναι το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού, το οποίο είναι υποχρέωση, αν θέλετε είναι δικαίωμά και υποχρέωση, και υπάρχει κι ένα ζήτημα του συλλογικού προσδιορισμού όπου εκεί είμαστε υποχρεωμένοι όλοι, μα όλοι, να τηρούμε αυτά που λένε οι Διεθνείς Συνθήκες. Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι σε ό,τι αφορά τους δικούς μας υποψηφίους Βουλευτές, σε ό,τι αφορά αυτόν της Ροδόπης ουδέποτε έχει μιλήσει για τουρκική μειονότητα, αυτός ο οποίος έχει υποπέσει, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, σε αυτό το ατόπημα ήταν ο υποψήφιος της Ξάνθης και όταν υπέπεσε υπέστη επίπληξη από το κόμμα και δεν έχει ξανασυμβεί. Υπήρξαν και υποψήφιοι άλλων κομμάτων που έχουν υποπέσει στο ίδιο ατόπημα και τώρα ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας... ». Το ναυάγιο στην Πύλο

Για το ναυάγιο στην Πύλο ο κ. Τσίπρας είπε ότι νιώθω υποχρέωση να θέσω ερωτήματα για τις αντιφάσεις και για τυχόν ευθύνες που υπάρχουν για την τραγωδία οι οποίες εάν υπάρχουν βαραίνουν την ηγεσία που έδινε τις εντολές.

«Το κρίσιμο θέμα που πρέπει να δούμε είναι αν αποτελεί προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Και βεβαίως αυτό επιτάσσει η λογική και πρέπει να το κάνουμε. Τα εθνικά μας σύνορα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Την ίδια στιγμή όμως, οφείλουμε και αυτό το επιτάσσουν οι αξίες μας, και το επιτάσσει και το Διεθνές Δίκαιο, να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή όταν αυτή κινδυνεύει. Άρα, λοιπόν, όταν βλέπουμε ανθρώπους στοιβαγμένους σ’ ένα σαπιοκάραβο να ταξιδεύουν στη θάλασσα, νομίζω ότι προτεραιότητα κάθε Αρχής, ευρωπαϊκής, ελληνικής, ιταλικής, τουρκικής, πρέπει να είναι να βρεθεί ο τρόπος αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν αν κινδυνεύουν. Αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα. Θέλω να είμαι σαφής: Η γραμμή που είχε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, η επιχειρησιακή γραμμή αν θέλετε, η στρατηγική, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης από το 2015 ως το 2019, όπου πέρασαν από το Αιγαίο 1,2 εκατ. πρόσφυγες, η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εμάς κάθισε στις πλάτες μας».

Προτεραιότητα κάθε αρχής πρέπει να είναι να σωθούν οι άνθρωποι στα σαπιοκάραβα, σημείωσε. «Εμείς δεν θα αφήναμε ανθρώπους να πνιγούν», πρόσθεσε. «Προκύπτουν αντιφάσεις από τις απαντήσεις που δόθηκαν για το ναυάγιο της Πύλου. Νιώθω υποχρέωση να θέσω ερωτήματα για το ναυάγιο. Επιρρίπτω ευθύνες αν υπάρχουν, σε αυτούς που έδωσαν τις εντολές», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το Λιμενικό έχει εντολή να σώζει όσους κινδυνεύουν», υπογράμμισε στη συνέχεια. «Η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνώνυμο της ανθρωπιάς, μας έδινε συγχαρητήρια ο πάπας Φραγκίσκος αν θυμάστε», σχολίασε.

Τόνισε δε, ότι απαιτείται η διεκδίκηση μιας άλλης μεταναστευτικής πολιτικής από την ΕΕ για να μοιραστούν τα βάρη στις χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ιδιωτικοποιήσει το νερό

Ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Επιμένω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ιδιωτικοποιήσει το νερό».

«Υπάρχει θέμα στο νερό, υπάρχει θέμα ενεργειακής φτώχειας όπως και στην Υγεία και την Παιδεία», σημείωσε. «Η ΝΔ έχει σχέδιο για ιδιώτη μέτοχο στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει καλή διαχείριση της επικοινωνιακής του πολιτικής, οφείλω να το πω αυτό», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πρόσθεσε ότι «οφείλω όμως να πω ότι έχει και σχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις παντού ως νεοφιλελεύθερος πολιτικός».

«Δεν θα πέσει το μάννα εξ ουρανού την επόμενη τετραετία», σημείωσε αναφερόμενος στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Πρόσθεσε δε, ότι «οι 10.000 προσλήψεις του κ. Μητσοτάκη δεν είναι νέες αλλά αναπληρώσεις όσων φεύγουν».

«Έχουμε 6.500 λιγότερους μόνιμους νοσηλευτές από το 2019», είπε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσέλαβαν αστυνομικούς για τα Πανεπιστήμια και τώρα δεν ξέρουν τι να τους κάνου. «Δεν έγινε ούτε μία νόμιμη πρόσληψη στην τετραετία για την Υγεία», υπογράμμισε.

Το διακύβευμα είναι αν θα έχουμε ασύδοτο καθεστώς με τη ΝΔ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. «Διακυβεύεται αν θα έχουμε ασύδοτο καθεστώς με την κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη ημέρα», όπως είπε.

Δείτε βίντεο με όλη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Ευαγγελάτο.

{https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/989143755428768/}

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, live, news, mega, μπλε, εκλογες, ευπ, συριζα, σαμαρας, ψηφοδελτια, ελλαδα, αιγαιο, ευδαπ, ευαθ, οφείλω, ιουνίου, facebook, Αντωνης Σαμαρας, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδα δημοκρατια, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ιταλια εκλογες, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κωστας καραμανλης, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, βιντεο, χωρες, το θεμα, ευδαπ, ευπ, ηγεσια, θαλασσα, θεμα, θρακη, τηλεφωνο, υγεια, mega, news, αγκυρα, εβδομαδες, δαχτυλο, δικη, δρομος, εγινε, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, ερντογαν, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, η δικη, υπηρχαν, θορυβος, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λιμενικο σωμα, λιμενικο, λογο, μαη, μαξιμου, ματια, μειζον, μητσοτακης, μπλε, μπορεις, νερο, νικο, ουσια, οφείλω, προβληματα, προσληψεις, ρομα, σαφης, σιγουρος, συνεχεια, συγχαρητηρια, σωμα, σχεδιο, τουρκια, φορα, κωνσταντινος, δικαιωμα, εθνικο, χωρα, ιουνίου, κωστας, μπροστα, πληροφοριες, θελω να, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα