Zημιές σε κτίρια στη Ζαχάρω Ηλείας μετά τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ στις Στροφάδες (Εικόνες, Βίντεο)

Ζημιές στη Ζαχάρω Ηλείας μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ με επίκεντρο την Κυπαρισσία. Ζημιές καταγράφονται στον Δήμο Ζαχάρως στην Ηλεία μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ το πρωί της Παρασκευής (29/3). Ζημιές υπέστησαν το στάδιο της Ζαχάρως, όπου εμφανίστηκαν ρωγμές στα τοιχώματα της…

Η ανακοίνωση του δήμου Ζαχάρως

Για τις πληγές που άφησε ο Εγκέλαδος στην περιοχή ο Δήμος Ζαχάρως τόνισε σε ανακοίνωσή του:

«O Δήμος Ζαχάρως μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή μας, ενημερώνει ότι κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών προέβησαν σε ελέγχους των σχολικών μονάδων

και των χώρων συνάθροισης για την ασφάλεια των μαθητών και των πολιτών. Παρακαλούνται οι πολίτες να ελέγξουν τις οικίες τους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν υλικές ζημιές από τον σεισμό, να ενημερώσουν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, στα εξής τηλέφωνα: 2625360301-317.

Επίσης, ενημερώνουμε τους γονείς ότι τα Σχολεία, ο Παιδικός Σταθμός και το ΚΔΑΠ του Δήμου Ζαχάρως, αναστέλλουν τη λειτουργία τους για σήμερα (σ.σ. χθες) Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024.

Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά».

Φωτογραφίες της ΕΡΤ από το δημοτικό στάδιο

Σεισμός στις Στροφάδες: Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για το λάθος

Ανακοίνωση για τον πρωινό ισχυρό σεισμό στον Κυπαρισσιακό Κόλποσεισμό στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ανοικτά της Ηλείας και της Μεσσηνίας, ανατολικά των Στροφάδων, και για τη σύγχυση που προκλήθηκε σχετικά με τη λανθασμένη ενημέρωση για διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση, εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σημειώνεται πως το Ινστιτούτο αρχικά ενημέρωσε πως έγιναν δύο σεισμοί, ένας 5,6 και ένας 5,7 ρίχτερ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το λάθος ήταν τεχνικό και προκλήθηκε εξαιτίας του αυτόματου συστήματος μέτρησης.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει με νεότερη ανακοίνωσή του: «Την 29η Μαρτίου 2024 και ώρα 09:12:48.74 είχαμε ανατολικά των Στροφάδων πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Richter. Πριν τον σεισμό αυτό και ώρα 09:11:54.78, δηλαδή πριν από 53.96 δευτερόλεπτο σημειώθηκε προσεισμός στην ίδια περιοχή. Το αυτόματο σύστημα εντόπισε άμεσα και σωστά την ύπαρξη δύο σεισμών και μάλιστα υπολόγισε και τα επίκεντρα στη σωστή θέση. Ωστόσο, ενώ το μέγεθος του δεύτερου ισχυρού σεισμού υπολογίστηκε σωστά, ο προσεισμός εμφανίστηκε με λάθος μέγεθος στην αυτόματη λύση».

«Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα, ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Αυτό γίνεται, ώστε η μέτρηση να περιλαμβάνει ικανό αριθμό σταθμών στους υπολογισμούς, ακόμα και για την περιοχή του ελληνικού τόξου αλλά και τις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας. Στην εν λόγω περίπτωση, το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού χρησιμοποίησε παράθυρο στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε».

«Η βάρδια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ ταυτοποίησε άμεσα την ύπαρξη του λάθους στο μέγεθος, ωστόσο έπρεπε να στείλει άμεσα την επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν Μ 5.7 (άνω του Μ 5.5). Η προειδοποίηση τσουνάμι ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα μόλις σε 6 λεπτά (9:18). Αμέσως μετά, στις 9:21:28 (3 λεπτά μετά) είχε ολοκληρωθεί η λεπτομερής λύση του ισχυρού σεισμού και στις 09:23:17 (1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα μετά) διορθώθηκαν και τα στοιχεία του προσεισμού».

Καταλήγοντας, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ υπογραμμίζει πως «αντέδρασε ψύχραιμα και υπεύθυνα, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίπτωση σεισμού (προσεισμός με διαφορά δευτερολέπτων και ανάγκη προειδοποίησης τσουνάμι) και ανακοίνωσε τις ορθές λύσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα