Δημοτικές εκλογές 2023: Ξανά στις κάλπες οι Έλληνες – Αναλυτικός οδηγός για τη διαδικασία

Οι αιρετοί σε δήμους και περιφέρειες αναδεικνύονται αύριο (08/10) – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή (08/10) οι πολίτες, καθώς διεξάγεται ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 για την ανάδειξη των αιρετών στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας. Υπενθυμίζεται…

Πώς εκλέγεται κάποιος υποψήφιος από τον πρώτο γύρο

Δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους

στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον πρώτο γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Υπενθυμίζεται πως οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα οποία θα διαρκέσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2028, μιας και η θητεία τους θα είναι πενταετής.

Keywords
Τυχαία Θέματα