«Δύσκολη η κατάσταση στο εμπόριο και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων»

Η κατάσταση του εμπορικού κόσμου είναι πολύ δύσκολη ανεξάρτητα από την ημερομηνία πλήρους άρσης του λουκέτου στα καταστήματα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του κλάδου στο iEidiseis. Ποια μέτρα ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προκειμένου «να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις». Νέο ωράριο στα καταστήματα της Αθήνας.

Ακόμη και «μία εβδομάδα μακρύτερα (σ.σ. από το άνοιγμα) καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαίες τις προτάσεις που στείλαμε στον

πρωθυπουργό το προηγούμενο Σάββατο», δηλώνει στο iEidiseis ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης σχετικά με τους προβληματισμούς εμπόρων που δε θα ανοίξουν τα καταστήματά τους στη διάρκεια του πρώτου σταδίου άρσης της καραντίνας, στις 4 Μαΐου, αλλά στις 11.

Τόνισε μάλιστα ότι είναι πλέον «απαραίτητο να συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων στα καταστήματα, όχι απλώς για τον Μάιο - που το θεωρούμε δεδομένο γιατί θα είναι κλειστά τα καταστήματα - αλλά για όλο το 2020».

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, «οι ελαφρύνσεις φόρων πρέπει να γίνουν αμέσως θεσμός και παράλληλα να δοθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία - τα οποία δεν έχουμε ακόμα δει - στις επιχειρήσεις, με τους όρους που έχει ζητήσει ο ΕΣΑ, ώστε να σταθούν οι επιχειρήσεις όρθιες». Η καθυστέρηση ανοίγματος ορισμένων επιχειρήσεων κάνει άλλωστε «μεγαλύτερες τις υποχρεώσεις τους» ενώ «οι προβλέψεις είναι ότι και όταν τα καταστήματα ανοίξουν η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας την Τετάρτη στο iEidiseis αναφέρθηκε σε «παράπονα από πλευράς εμπορικού κόσμου, όσον αφορά στην ημερομηνία έναρξης των επιχειρήσεων», καθώς «οι έμποροι είχαν την αίσθηση ότι θ’ ανοίξουν στις 4 Μαΐου, αλλά τελικά αυτό θα γίνει στις 11 Μαΐου».

«Είχαν προετοιμαστεί ψυχολογικά, κι εν τέλει δεν ανοίγουν», πρόσθεσε ενώ μίλησε και εκείνος για «επιχειρήσεις σε οριακό σημείο ανεξάρτητα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους». «Με το κλείσιμό τους εδώ και έναν μήνα, με τις υποχρεώσεις του να τρέχουν και με μηδενικό εισόδημα, έχουν φθάσει στα όριά τους», επεσήμανε.

Να επαναλειτουργήσει η εστίαση νωρίτερα και όχι από 1η Ιουνίου ζήτησε, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστιάσης απαντώντας σε ερώτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων: «Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε χθες και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης».

Τα μέτρα που ζητούν οι έμποροι

Στην επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του ΕΣΑ χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη, από την επομένη του ανοίγματος των επιχειρήσεων, να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που «θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε το αρχικό διάστημα, έως ότου επανέλθει η οικονομία σε συνθήκες κανονικότητας, αυτές οι μονάδες να μη λειτουργούν με ζημιές δημιουργώντας νέα “λουκέτα”, χαμένες θέσεις εργασίες και νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», καθώς διαφορετικά «θα απαιτηθεί άλλη μία δεκαετία και μερικά μνημόνια μέχρι να διορθωθούν».

Οι κυριότερες από τις παρεμβάσεις που ζητά ο Σύλλογος είναι οι ακόλουθες, κατά την ίδια επιστολή:

Πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου για εφέτος, δεδομένου άλλωστε ότι στόχος όλων είναι η επιβίωση και όχι η κερδοφορία.Μόνιμη κατάργηση του «έκτακτου» τέλους επιτηδεύματος, που στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία.Επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, με ταυτόχρονη μείωση 40% του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών συμμετέχουν σε αυτό το μέτρο και για τα αντίστοιχα ακίνητα.Τη δημιουργία ενός δανείου «covid19», χωρίς τις τράπεζες τροχονόμους ρευστότητας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα φτάσουν μικρότερα ποσά σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους, στηρίζοντας κυρίως αυτούς που έχοντας «το γονίδιο της επιβίωσης» επέζησαν μέσα στη δεκαετή κρίση.50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας.50% επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των συμπολιτών μας που μέσα στην κρίση αρκέστηκαν στο επίδομα των 800€, ενώ οι συνάδελφοί τους στον δημόσιο τομέα δεν υπέστησαν καμία μείωση.Δυνατότητα καταβολής «bonus κορονοϊού» σε όσες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση καταφέρνουν να έχουν κέρδη και θέλουν να τα μοιραστούν με τους εργαζομένους τους, χωρίς επιβάρυνση εισφορών.Τη μετατόπιση για την παρούσα χρονιά της έναρξης των τακτικών θερινών εκπτώσεων κατά 15 μέρες, ήτοι αρχές Αυγούστου, ώστε να δοθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα αποθέματά τους που έμειναν αδιάθετα κατά την περίοδο του υποχρεωτικού κλεισίματος.Την κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έχοντας για πρώτη φορά τη σύμφωνη γνώμη των καταναλωτικών οργανώσεων και όλων των φορέων της αγοράς.

(Αναλυτικά η επιστολή του Στ. Καφούνη στον πρωθυπουργό, ΕΔΩ)

Προστασία από αθέμιτο ανταγωνισμό

Παράλληλα, ο ΕΣΑ παρενέβη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό στη λεπτομερή ΚΥΑ που θα εκδοθεί, «να διευκρινιστεί ότι τα μικρά εμπορικά καταστήματα που στεγάζονται σε μικρά οργανωμένα κτιριακά συγκροτήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής στις 11-5-2020».

Επίσης, ζητά «τα καταστήματα λιανικής που θα ανοίξουν τη Δευτέρα 4-5-2020 να μπορούν να πωλούν αποκλειστικά είδη που υπάγονται στους ΚΑΔ που περιγράφονται στην απόφαση για την επαναλειτουργία τους και όχι άλλα προϊόντα, προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού με τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν στις 11-5-2020».

Νέο ωράριο στα καταστήματα της Αθήνας

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, πρότεινε να μετατοπιστεί προσωρινά η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων από τις 9 π.μ στις 10 π.μ, έως το τέλος Μαΐου, με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά την προσέλευση στην εργασία, την προστασία των εργαζομένων στα καταστήματα και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, μέτρο που έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ. Καφούνης στο iEidiseis, «ζητήσαμε την αλλαγή του ωραρίου κι έγινε δεκτό το αίτημα μας», γεγονός που δείχνει πως η κυβέρνηση αφουγκράζεται την αγορά και τους επαγγελματίες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα