Κωνσταντινούπολη: Αυτές είναι οι πιθανότητες να γίνει μεγάλος σεισμός τις επόμενες εβδομάδες

Για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας.Οι συζητήσεις για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινόπουλη στα επόμενα χρόνια πυκνώνουν με τους ειδικούς Έλληνες και ξένους να δίνουν τις δικές τους προβλέψεις για τις πιθανότητες να συμβεί, το μέγεθός…

Οι εκτιμήσεις ξένων σεισμολόγων

Ο Ιάπωνας σεισμολόγος Γιοσινόρι Μοριουάκι, που φέρεται να είχε προβλέψει εγκαίρως τον σεισμός των 4,9 ρίχτερ που σημειώθηκε στο Τσανάκκαλε (Δαρδανέλια), προειδοποιεί πως στο εξής θα πρέπει να

είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά.

Συμμεριζόμενος απόλυτα τις εκτιμήσεις και των υπόλοιπων σεισμολόγων, ο Γιοσινόρι Μοριουάκι, τόνισε σύμφωνα με τη Μilliyet, πως «ένας σεισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στην περιοχή του Μαρμαρά». «Να είστε έτοιμοι», είπε και πρόσθεσε: «Είχα πει πως μπορεί να γίνει σεισμός στις εξής περιοχές: Τσανάκκαλε, Ινεγκιόλ, Προύσα, Μπαντίρμα και Μπαλίκεσιρ. Συνέβη στο Τσανάκκαλε»

Ο Γιοσινόρι Μοριουάκι υπογράμμισε πως η σεισμική δόνηση των 4,9 ρίχτερ προήλθε από ένα ρήγμα που στο παρελθόν, μισό αιώνα πριν, έδωσε σεισμό 7,2 ρίχτερ. «Αυτοί οι σεισμοί είναι ένδειξη συσσωρευμένης ενέργειας στην περιοχή», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Σουκρού Ερσόι, αλλά και άλλους τούρκους σεισμολόγους, ο σεισμός των 4,9 ρίχτερ δεν προκλήθηκε από τον βόρειο κλάδο του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο παρουσιαζόταν μέχρι σήμερα το πιθανότερο για να δώσει έναν ισχυρό σεισμό άνω των 7 ρίχτερ στη Κωνσταντινούπολη, αλλά από το ρήγμα στο Νότιο Μαρμαρά.

«Ενώ μιλούσαμε για το βορρά, παραμελήσαμε το νότο. Ασχοληθήκαμε πολύ με το να μιλάμε για τον βόρειο κλάδο, που θα επηρέαζε πολύ την Κωνσταντινούπολη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Μπούρσα και Τσανάκκαλε, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενους σεισμούς. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι εξίσου επικίνδυνο σημείο», είπε ο Τούρκος σεισμολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα