Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Άνοιξε το μέτωπο με Συρία, συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Νέα κλιμάκωση στο Ισραήλ μετά από ρίψη οβίδων από τη συριακή πλευρά. Σε πολλαπλά μέτωπα η σύγκρουση.Νέα κλιμάκωση καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο Ισραήλ όπου ο στρατός ανακοίνωσε ότι βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές εντός του Ισραήλ. Ενώ δεν υπήρξαν αναφορές…

Το πρώτο κιμπούτς στο Ισραήλ ήταν το Ντεγκάνια και ιδρύθηκε το 1909

στο βόρειο Ισραήλ. Μάλιστα, το 2010, στη χώρα υπήρχαν 270 κιμπούτς. Όταν δημιουργήθηκαν τα κιμπούτς, λειτουργούσαν με τα σοσιαλιστικά πρότυπα, εφόσον τα μέλη τους έκαναν διάφορες εργασίες και όλες οι ανάγκες τους καλύπτονταν δωρεάν από την κοινότητα. Επίσης, η οικονομία των κιμπούτς στηρίζονταν κυρίως στη γεωργία. Πλέον, ο τρόπος λειτουργίας και η φιλοσοφία των κιμπούτς έχει αλλάξει, καθώς πολλά από αυτά έχουν ιδιωτικοποιηθεί και τα μέλη τους πληρώνουν για διάφορες υπηρεσίες, που παλιά ήταν δωρεάν. Η οικονομία πολλών κιμπούτς από αυτά δεν στηρίζεται πλέον στη γεωργία, αλλά στη βιομηχανική παραγωγή και τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Η λέξη «kibbutz» σημαίνει «συγκέντρωση», ωστόσο τα πρώτα ήταν γνωστά ως «kvutzat», που σημαίνει «ομάδα». Το πρώτο κιμπούτς ήταν το Κιμπούτς Ντεγκάνια, ακριβώς νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Νέοι Εβραίοι που είχαν προηγουμένως εργαστεί στην αποξήρανση κοντινών ελώδων εκτάσεων με σκοπό τη γεωργία και την ανθρώπινη κατοίκηση, έχτισαν μια κοινότητα για τον εαυτό τους. Η γη αγοράστηκε από το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο. Έκαναν σκληρή εργασία για να κάνουν τη γη εύφορη. Αυτοί οι πρωτοπόροι δημιούργησαν μια κοινότητα βασισμένη στη γεωργία.

Μετά την ίδρυση της Ντεγκάνια, ιδρύθηκαν πολλά άλλα κιμπούτς. Πολλά από αυτά επικεντρώνονται γύρω από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και στην κοιλάδα Ιεζρέελ. Κατά τη διάρκεια των χρόνων πριν από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, αλλά και μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, δημιουργήθηκαν ακόμα περισσότερα κιμπούτς. Εμφανίστηκαν σε όλο το Ισραήλ από πρωτοπόρες ομάδες, σύμφωνα με τον επίσημο τουριστικό οδηγό του Ισραήλ.

Η Γάζα κινδυνεύει να μείνει σύντομα χωρίς τρόφιμα, νερό, φάρμακα

Στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης θα μπορούσε να βρεθεί η Λωρίδα της Γάζας, εάν δεν επιτραπεί η είσοδος προμηθειών, υποστηρίζουν οι αρχές, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την περιοχή απαντώντας στις επιθέσεις της Χαμάς.

Τη Δευτέρα 9/10, το Ισραήλ κήρυξε «πλήρη πολιορκία» στο έδαφος, λέγοντας ότι θα διακοπεί η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το νερό. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η βοήθεια δεν έχει φτάσει στον θύλακα από το Σάββατο 7/10, όποτε και πραγματοποιήθηκε το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πλάνα του BBC δείχνουν ερημικούς δρόμους καλυμμένους με ερείπια από κτίρια που κατέρρευσαν μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Η περιοχή φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά, το 80% των οποίων βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών με το Ισραήλ.

Δείτε το βίντεο:

Διοικείται από μαχητές της Χαμάς, αλλά το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο και την ακτογραμμή του. Περιορίζει επίσης ποιος και ποια αγαθά μπορούν να διασχίσουν τα σύνορά του. Ταυτόχρονα, η γειτονική Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά ποιος και τι μπορεί να περάσει και από τα σύνορά της με τη Γάζα.

Από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις το πρωί του Σαββάτου, το Ισραήλ σταμάτησε όλες τις προμήθειες που εισέρχονται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων.

Ο Stéphane Dujarric, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι περισσότεροι από 12 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 7 ιατρικά κέντρα υπέστησαν ζημιές.

Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι είναι επί του παρόντος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ και ενδέχεται σύντομα να ξεμείνουν από τρόφιμα και νερό. «Οι ζημιές στην ύδρευση και τις εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν υπονομεύσει τις υπηρεσίες σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους», δήλωσε ο Dujarric.

«Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας είναι τώρα η μόνη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να ξεμείνει από καύσιμα μέσα σε λίγες μέρες».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διανέμει ήδη τρόφιμα για έως και 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και ότι αυτές οι προσπάθειες θα οκταπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται, ότι ακόμα και πριν από τους τελευταίους περιορισμούς, οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετώπιζαν ήδη εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, περιορισμούς στην κίνηση και έλλειψη νερού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαίνεται, Μέση Ανατολή, Άνοιξε, Συρία, Ισραήλ - Λιβάνου,mainetai, mesi anatoli, anoixe, syria, israil - livanou