Μέρκελ: Συνάντηση με Μακρόν στη Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μέρες πριν η Γερμανία πριν αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει σήμερα (29/6) τον Εμανουέλ Μακρόν με κύρια θέματα συζήτησης το κλίμα, η μετανάστευση και το εμπόριο, ενώ θα αναφερθούν έπειρα σε δείπνο εργασίας τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, τις ΗΠΑ

και την Τουρκία, αλλά και τις κρίσεις στη Λιβύη και την περιοχή του Σάχελ, αναφέρει πηγή από τη γαλλική προεδρία.

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος συναντάται σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λίγες ημέρες προτού το Βερολίνο αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Η στάση της Άνγκελα Μέρκελ

Πλέον η Γερμανίδα καγκελάριος προτάσσει την «αλληλεγγύη και την κοινή βοήθεια» μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, ενώ ανησυχεί «για τον κίνδυνο το βαθύ χάσμα στην Ευρώπη να συνεχίσει να αυξάνει».

Παράλληλα, η ίδια μαζί με τον Εμανουέλ πρότειναν ένα σχέδιο ευρωπαϊκής ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Οι πρώτες αντιδράσεις, και οι δικές μας, ήταν κυρίως εθνικές και όχι πάντα ευρωπαϊκές», παραδέχθηκε η Μέρκελ η οποία ανησυχεί πλέον «για τον κίνδυνο το βαθύ χάσμα στην Ευρώπη να συνεχίσει να αυξάνει».

Αυτή η γαλλογερμανική πρωτοβουλία άνοιξε τον δρόμο για το σχέδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο όμως προκαλεί αντιδράσεις από κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ.

«Είμαστε αισιόδοξοι, αποφασισμένοι και διατεθειμένοι να καταλήξουμε σε δημοσιονομική συμφωνία τον Ιούλιο», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Μιλώντας σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες η Μέρκελ αποκάλυψε ότι «δεν έχει καμία αυταπάτη για τις δυσκολίες των επερχόμενων διαπραγματεύσεων».

Αν δεν υιοθετηθεί το σχέδιο ανάκαμψης, «θα επιδεινωθούν όλα τα προβλήματα», τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος σε αυτή τη συνέντευξη.

«Η πολύ αυξημένη ανεργία σε μια χώρα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας εκρηκτικής πολιτικής ισχύος. Η απειλή για τη δημοκρατία θα είναι τότε μεγαλύτερη», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Αν η ΕΕ καταφέρει να νικήσει τις επιφυλάξεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας για το ταμείο ανάκαμψης, η γερμανική προεδρία θα έχει ήδη στεφθεί εν μέρει με επιτυχία.

Εξάλλου η Μέρκελ δεν κρύβει ότι περιμένει από την Ευρώπη να αναλάβει «περισσότερες ευθύνες» σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα