Οι ΗΠΑ φοβούνται ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή - Το ταξίδι Μπλίνκεν σε 6 αραβικές πρωτεύουσες και η επιστροφή στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να δίνουν «λευκή επιταγή» στο Ισραήλ. Ποιος ο στόχος της περιοδείας του Α. Μπλίνκεν στην περιοχή.Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε ξανά τη Δευτέρα (16/10) στο Τελ Αβίβ έπειτα από μια περιοδεία σε επτά πρωτεύουσες της περιοχής, μετά την επίθεση της Χαμάς στο…

Και την Κυριακή, ο Μπλίνκεν δήλωσε: «Έχω ακούσει απευθείας από τον Πρόεδρο της

Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς και σχεδόν από κάθε άλλο ηγέτη με τον οποίο μίλησα στην περιοχή, ότι αυτή η ιδέα [σ.σ. των μαζικών απελάσεων] δεν είναι αποδεκτή - μην το υποστηρίζετε. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να παραμείνουν στη Γάζα, στο σπίτι τους. Αλλά θέλουμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι είναι εκτός κινδύνου και ότι λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται».

Και ακολούθως, ήρθε η δήλωση από το Ισραήλ ότι οι μαζικές απελάσεις δεν είναι στην ατζέντα του.

Αυτή η διαβεβαίωση δίνει στην Αίγυπτο μεγαλύτερο περιθώριο για το άνοιγμα των συνόρων της με τη Γάζα για να επιτραπεί μια ροή βοήθειας προς το βορρά και οι ξένοι υπήκοοι να περάσουν νότια.

Φεύγοντας από το Κάιρο, ο Μπλίνκεν δήλωσε βέβαιος ότι η διάβαση θα ανοίξει και ότι έχει διορίσει τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, έναν έμπειρο διπλωμάτη των ΗΠΑ, να εργαστεί για τις λεπτομέρειες του ζητήματος.

Ο Αντονι Μπλίνκεν άκουσε επίσης θετικά τις ιδέες του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι για μια ειρηνευτική διάσκεψη στη Μέση Ανατολή, παρόλο που το πλαίσιο ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι ασαφές και εξαρτάται από τη μελλοντική - μετά τη Χαμάς - διοίκηση στη Γάζα.

Ο Guardian σημειώνει ότι ο Μπλίνκεν φαίνεται να έχει θέσει ασυμβίβαστους στόχους. Από τη μια δίνοντας το πράσινο φως στην προσπάθεια του Ισραήλ να εξαφανίσει τη Χαμάς, ενώ από την άλλη ζητά έναν ασφαλή χώρο για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Επιστρέφοντας στο Ισραήλ τη Δευτέρα (16/10), σειρήνες ήχησαν ξανά στο Τελ Αβίβ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο.

{https://twitter.com/John_Hudson/status/1713964808976908333}

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, προειδοποίησε ότι «ένας μακρύς πόλεμος» είναι προ των πυλών, καθώς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Όπως είπε «το τίμημα θα είναι υψηλό, αλλά θα κερδίσουμε για το Ισραήλ, για τον εβραϊκό λαό και για τις αξίες στις οποίες πρεσβεύουν και οι δύο χώρες».

Ο Μπλίνκεν περιορίστηκε μόνο σε σύντομα σχόλια στα ΜΜΕ. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ «θα έχει πάντα την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» και πρόσθεσε:

Οι ΗΠΑ έχουν μια «βαθιά δέσμευση για το δικαίωμα του Ισραήλ –και μάλιστα την υποχρέωσή του– να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να υπερασπιστεί τον λαό του».

Ο Μπράιαν Κατούλις, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εμπλέκεται πλέον στη διαχείριση της κρίσης. Όπως υπογραμμίζει:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν καθόλου αυταπάτες ότι πρόκειται να αποτρέψουν το Ισραήλ από το να εμπλακεί σε μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση και στη συνέχεια θα είναι απλώς δευτερογενείς συνέπειες που είναι απρόβλεπτες». Και ο ίδιος πρόσθεσε:

«Λοιπόν, νομίζω ότι προσπαθούν να φέρουν τους πάντες στην ίδια ευθεία, και μετά ίσως να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το τι θα ακολουθήσει αφού καταλαγιάσει η σκόνη. Αλλά είναι σαν να πρόκειται να χτυπήσει ένας τυφώνας «κατηγορίας πέντε» και προσπαθούμε να προβλέψουμε τι είδους ζημιά πρόκειται να προκαλέσει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Ανατολή -, Μπλίνκεν, Ισραήλ,ipa, anatoli -, blinken, israil