Στα άκρα η πολιτική κόντρα για τη Marfin - Σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης

Στις δώδεκα το μεσημέρι θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τους νεκρούς της Marfin παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πλακέτα για τους νεκρούς της Marfin θα αποκαλυφθεί σε λίγες ώρες, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Το Σάββατο στις 12 θα γίνει αποκάλυψη της πλακέτας

μνήμης για τους νεκρούς της Marfin, παρουσία της ΠτΔ. Προσκαλώ τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραβρεθούν. Ας αφήσουμε πίσω την εποχή του διχασμού και της βίας με μία συμβολική αλλά αυτονόητη πράξη ενότητας», ανέφερε το σχετικό μήνυμα του πρωθυπουργού, το οποίο προκάλεσε όμως ποικιλία αντιδράσεων.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1257930332336263169}

Η στάση των κομμάτων 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα, έχει αποφασίσει να αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης για τους νεκρούς στην τραγωδία της Marfin νωρίτερα, στις 09:30 το πρωί. Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήρθε ως «απάντηση» στην πρόσκληση που είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε επίσης πως «δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας» στην ίδια ανακοίνωση.

Η Φώφη Γεννηματά, αντιθέτως, έχει δηλώσει πως θα παραστεί στη τελετή τιμής στη μνήμη των τεσσάρων θυμάτων «διότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να συμβάλλει στην εθνική ενότητα και όχι τον διχασμό», επομένως αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί στο σημείο στις 12:00.

{https://twitter.com/FofiGennimata/status/1258021477460434949}

Το ΚΚΕ από την πλευρά του θα καταθέσει στεφάνι μία ώρα αργότερα από την αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις 10:30. «Για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων της Marfin δεν χρειάζονται κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες», τόνισε ο Περισσός απαντώντας στην πρόσκληση του πρωθυπουργού στους αρχηγούς των κομμάτων να παραβρεθούν στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας μνήμης.

Η Ελληνική Λύση δε διευκρίνισε ποια θα είναι η στάση της σήμερα, παρά άσκησε κριτική για την «απουσία» όσων δεν είπαν «ναι» στην πρόσκληση Μητσοτάκη, ενώ το ΜέΡΑ25 πραγματοποίησε χθες πορεία από τη Μarfin, στην οδό Σταδίου, μέχρι το Σύνταγμα για να τιμήσει «όλα τα θύματα του μνημονίου». «Το ΜέΡΑ25 δεν θα συμμετάσχει στην πολιτική εκμετάλλευση κανενός θύματος. Καταδικάζουμε την κυβερνητική φιέστα που επέλεξε αυτό το Σάββατο για την κορύφωση μιας δεκαετούς πολιτικής τυμβωρυχίας που στόχο είχε τον εκφοβισμό των πολιτών και τον εξαγνισμό του μνημονιακού τόξου», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΝΔ έσπευσε να ασκήσει κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 με το σκεπτικό πως «στη Δημοκρατία και οι απουσίες έχουν το νόημά τους».

Ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος Τάσος Γαϊτάνης δήλωσε την Παρασκευή πως «αύριο (σ.σ. σήμερα) γίνεται μια συμβολική εκδήλωση για να τιμηθούν τα θύματα της δολοφονίας της Marfin αλλά και για να στείλει ο πολιτικός κόσμος, ενωμένος, μήνυμα αποφασιστικότητας ότι δεν θα επιτρέψει ξανά στο μέλλον τέτοιο θλιβερό γεγονός». Όμως, «σε αυτή την πρωτοβουλία τα κόμματα της Αριστεράς επιλέγουν να είναι απόντα. Αδικαιολόγητα απόντα. Στη Δημοκρατία όμως και οι απουσίες έχουν το νόημά τους, σημείωσε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Στα άκρα για τις αποζημιώσεις των συγγενών θυμάτων

Ωστόσο η πολιτική αντιπαράθεση δεν έμεινε εκεί, στις διαφοροποιήσεις της αντιπολίτευσης ως προς τις σημερινές «παρουσίες» στην εκδήλωση μνήμης.

Ειδικότερα, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν τους τόνους, χθες, με αφορμή την ανακοίνωση του Μαξίμου πως το ελληνικό Δημόσιο θα παραιτηθεί τελικά από την αναίρεση που αφορά στην αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin, «ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης», μετά και από τον θόρυβο και τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν και ανέφεραν ότι η πολιτεία πρσπάθησε να «φρενάρει» τις αποζημιώσεις που είχαν προσφάτως επιδικαστεί με δικαστικές κινήσεις που έγιναν μόλις τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης, που αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, όπως έγινε γνωστό, οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν πλέον να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, σχολίασε πως «το μόνο που τον ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι η πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και της τραγωδίας της Marfin και έκανε λόγο για «χυδαιότητα και φαρισαϊσμό» του πρωθυπουργού.

Κι αυτό γιατί αφενός ο Κυρ. Μητσοτάκης «επιβράβευσε τους τότε ιθύνοντες, που δεν έκαναν τίποτα για να βρουν τους εγκληματίες και να τους φέρουν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη, χρήζοντας τους σήμερα υπουργούς» και αφετέρου, ενώ «ετοίμαζε την επικοινωνιακή φιέστα με πρόσχημα τους νεκρούς της Marfin, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άσκησε αναίρεση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταδίκασαν τα Υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, δηλαδή, «η ΝΔ όλο αυτόν τον καιρό μέχρι σήμερα είχε επιδιώξει τη μη καταβολή των αποζημιώσεων». 

«Καλύτερα μαζί με την ακύρωση της αίτησης αναίρεσης μετά την κατακραυγή, να ακυρώσει και την αυριανή υποκριτική του παράσταση», κατέληγε η ίδια ανακοίνωση.

Ακολούθως, με γραπτή του δήλωση ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, πως «με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό που δολοφονήθηκαν δέκα χρόνια πριν στο κτήριο της Marfin», σε μία «συμβολική κίνηση ενότητας που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία».

«Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που έχει γνωστοποιηθεί στους συγγενείς των θυμάτων το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση που είχε ασκηθεί υπηρεσιακά, ώστε να καταβληθούν επιτέλους οι σχετικές αποζημιώσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σε συνέχεια, λοιπόν, των παραπάνω, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε «ανατριχιαστικό και θλιβερό» αυτοί που «δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό». «Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος», κατέληξε.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές Πέτσα. «Αφού πιάστηκε στα πράσα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να πάρει πίσω την αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που έδινε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Μαρφίν», επεσήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης. «Και προκειμένου να ξεγλιστρήσει από τον διασυρμό, επιδίδεται στη μουχλιασμένη τακτική του να επιχειρεί να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δυστυχώς, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη τα γεγονότα είναι πεισματάρικα», συνέχισε ο ίδιος. Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τους εγκληματίες της Μαρφίν και είχε ζητήσει να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση». «Μήπως ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεχάσει ποιος ήταν τότε ο αρμόδιος υπουργός; Μήπως δεν μπορεί να βρει τρόπο να τον αναζητήσει;», διερωτάται ο ίδιος.

«Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο από τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του, που ακόμη και στη μνήμη των νεκρών της Μαρφίν επιχειρεί να εξαγάγει πολιτική υπεραξία», κατέληξε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα