ΑΓΓΟΥΡΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

13:55 17/8/2021 - Πηγή: Argiro
Αγγουρι θερμιδες και διατροφική αξία.

Το αγγούρι είναι το λαχανικό που έχει αποδεδειγμένα την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Ενυδάτωση και διατροφική αξία σε πλήρη αρμονία. Το αγγούρι είναι δροσερό και τρώγεται πολύ ευχάριστα όπως και να το προτιμάτε. Επίσης, είναι απαραίτητο λαχανικό για το τζατζικι σπιτικο ή το τζατζικι με καροτο για ελάχιστες

“τζατζικι θερμιδες”. Εκτός από ωμό στη σαλάτα μας ή δροσερή καλοκαιρινή σούπα, τα αγγουρακια τουρσι νοστιμίζουν με την αλμυρότητα τους φαγητά, μπέργκερ, σάντουιτς και πολλά άλλα. Το αγγουρακι τουρσι αποτελεί και τον απαραίτητο μεζέ για την νηστεία. Ωστόσο, έχει το αγγουρι λίγες θερμιδες; Και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία μας;

Αγγούρι & θρεπτικότητα

Έχει το αγγούρι διατροφική αξία; Το αγγούρι αποτελείται από 95% νερό και περιέχει βιταμίνες, άλατα και φυτικές ίνες τα οποία βοηθούν στην αποβολή τοξινών από το σώμα και το πεπτικό σύστημα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας ύδατος τα αγγούρια προσφέρουν μεγάλη ενυδάτωση καθώς έχει υπολογιστεί ότι 120 γραμμάρια αγγούρι ισοδυναμούν με ένα ποτήρι νερό. Ακόμα, το αγγούρι είναι καρπός πλούσιος σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο. Το κάλιο ως ηλεκτρολύτης μας βοηθά να ενυδατωνόμαστε καλύτερα.

Επίσης, τα αγγούρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, γι’ αυτό συνίσταται για δίαιτες για μείωση του σωματικού βάρους. Μειώνουν την αίσθηση της πείνας και μας διατηρούν χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Αγγουρι θερμιδες: Ανά 100 γραμμάρια αγγούρι οι θερμιδες που λαμβάνουμε είναι μόνο 15.

Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχει το αγγούρι βρίσκονται κυρίως στη φλούδα και στους σπόρους γι’ αυτό καλύτερο είναι να τρώγεται χωρίς να το ξεφλουδίζετε. Ο χυμός αγγουριού έχει τονωτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αναφέρεται ότι δρα εναντίον της υπέρτασης διότι είναι διουρητικό και για τον ίδιο λόγο δρα ευεργετικά στα νεφρά.

Υπάρχουν δεδομένα ότι οι ουσίες που βρίσκονται στα aggouria βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου και στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνων. Επιπλέον, η βιταμίνη Α και Κ συμβάλλουν στην προστασία των ματιών και στην καλή υγεία των οστών αντίστοιχα.

Άρα ας σταματήσουμε να αναρωτιώμαστε αν έχει το αγγούρι διατροφική αξία! Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Μαγειρεύοντας με αγγούρια

Έχει το αγγούρι διατροφική αξία ίδια όταν μαγειρευτεί; Τα αγγούρια μπορούν να καταναλωθούν ωμά και μπορούμε να τα φάμε σκέτα ή να βρίσκονται ως συστατικό σε διάφορες συνταγές. 

Αρχικά, το αγγούρι είναι αγαπημένο συνοδευτικό για τα ποτά και το κρασί. Με λίγο ξύδι και αλάτι ταιριάζουν καταπληκτικά ως συνοδευτικό.Φυσικά δεν μπορεί να λείπει από την κλασική χωριάτικη σαλάτα. Η βιταμίνη Κ σε συνδυασμό με το ασβέστιο της φέτας συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών. Έτσι ένας ακόμα “δυνατός” συνδυασμός αγγουριού με ασβέστιο είναι αν προστεθεί σε σως γιαουρτιού.Είναι πεντανόστιμο και σαν κύριο συστατικό σε μια σαλάτα αγγούρι.Εξαιρετική ιδέα είναι να αξιοποιηθούν τα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού σε χυμούς σε συνδυασμό με άλλα φρούτα ή λαχανικά.Αποτελεί κύριο συστατικό του τζατζικιού αλλά και για το τζατζικι με καροτο. Ένα τζατζικι σπιτικο χωρίς θερμιδες.Είναι το ενισχυτικό και δροσιστικό συστατικό στο νερό, το λεγόμενο αγγουρόνερο.Μας δροσίζει ευχάριστα όταν καταναλώνεται το καλοκαίρι σαν κρύα σούπα αγγούρι.Θεϊκό ακόμα και μέσα στα σαντουιτσάκια μας.Αγγουρακι τουρσι

Το αγγουρακι τουρσι ή αλλιώς πίκλα παρασκευάζεται από αγγούρι κομμένο εμβαπτισμένο σε άλμη ή ξύδι ή άλμη και ξύδι μαζί με αρωματικά φυτά, όπως άνηθο, και γλυκαντικές ουσίες όπως ζάχαρη.

Το αλάτι που προστίθεται είναι απαραίτητο για την σωστή ζύμωση του αγγουριού και την επίτευξη επιθυμητής γεύσης στα αγγουρακια τουρσι. Έχει επίσης επιπρόσθετο συντηρητικό αποτέλεσμα.

Το ξύδι είναι το κύριο συστατικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή στα αγγουρακια τουρσι. Μετά το νερό, σχηματίζει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του τουρσιού, δίνοντας μια ξινή γεύση. Επιπλέον, έχει συντηρητικό αποτέλεσμα και είναι μη τοξικό.

Η ζάχαρη χρησιμοποιείται για να παρέχει μια γλυκύτητα και να αντισταθμίσει την ξινή γεύση του ξυδιού. Αντί για ζάχαρη μπορούν να προστεθούν τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη χωρίς αύξηση των θερμίδων.

Πολλές φορές προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση για το αγγουρακι τουρσι προστίθενται συστατικά όπως σκόρδο, σέλινο, άνηθο, σιναπόσπορος, πιπέρι, τζίντζερ και φύλλα δάφνης.

Κάθε αγγουρακι τουρσι περιέχει μια διαφορετική ποσότητα θερμίδων, νατρίου ακόμα και λίπους. Σε γενικές γραμμές, όμως, ένα αγγουρακι τουρσι περιέχει μεταξύ 1-35 θερμίδων, ελάχιστο λίπος και το ένα τρίτο με ένα δεύτερο της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας νατρίου.

Τα οφέλη για την υγεία που προσδίδει επισημαίνονται στο το ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Διαθέτουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταπολεμήσουν κάποιες μορφές καρκίνου. Ακόμα βοηθάνε στην εύκολη πέψη και την διατήρηση της αιμοσφαιρίνης στους διαβητικούς σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, αγγουρακι τουρσι με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από υπερτασικά άτομα.

Αν σας αρέσουν οι συνταγές με αγγούρι όπως το τζατζικι με καροτο, δοκιμάστε και αυτή την υπέροχη καλοκαιρινή σούπα

Καλοκαιρινή σούπα με αγγούρι

Το άρθρο ΑΓΓΟΥΡΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΓΓΟΥΡΙ,angouri