Ντολμαδακια θερμιδες

12:54 24/8/2021 - Πηγή: Argiro
Κατεξοχήν οι νηστίσιμες μέρες του έτους συνοδεύονται από σαρακοστιανά και άλλα νηστίσιμα πιάτα με το πιο γνωστό τα ντολμαδάκια.

Είναι ένα από τα αγαπημένα ορεκτικά σε τέτοιου είδους περιστάσεις και υπάρχουν διάφορες συνταγές και παραλλαγές της βασική συνταγής “ντολμαδακια γιαλαντζί” με  λιγες θερμιδες.

Ιστορική ανασκόπηση του ντολμα (dolma)

Ο ντολμάς φαίνεται να υπήρχε ήδη από την αρχαιότητα καθώς στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα απεικονίζεται η θεά Ήρα να τρώει ντολμαδάκια κρυφά μέσα από μία κατσαρόλα. Συνέχισε

να υπάρχει στα Βυζαντινά χρόνια αλλά στην Οθωμανική εποχή θεωρούνταν απαγορευμένοι γιατί ο Κοραής μοίραζε ντολμαδάκια στους δούλους κάτι το όποιο δεν ανεχόταν ο τότε σουλτάνος Παναήαμ Β’.

Πολλοί έχουν ταυτίσει τα ντολμαδακια με τον τουρκικό πολιτισμό καθώς υπάρχει στη γλώσσα τους η λέξη dolma που σημαίνει γεμιστό αλλά και η λέξη sarma που σημαίνει τυλιχτό. Έτσι, υπάρχει μια ευρύτερη σύγχυση όσον αφορά τι αντιπροσωπεύουν τα ντολμαδάκια και τα σαρμαδάκια.

Στην Ελλάδα ανάλογα το μέρος μπορούμε να το ακούσουμε ντολμαδάκια, σαρμαδάκια ή γιαπράκια.Είθισται τα ντολμαδάκια ή σαρμαδάκια να τυλίγονται με αμπελόφυλλα αλλά μπορούμε να τα βρούμε και με φύλλα μαρουλιού ή λάχανου.

Θρεπτικότητα για ντολμαδακια θερμιδες

Τα κύρια υλικά για να φτιάξει κανείς ντολμαδακια γιαλαντζι στο φουρνο  είναι αμπελόφυλλα, ρύζι, κρεμμύδι, σκόρδο και κάποιο αρωματικό βότανο. Όλα μαζί δημιουργούν ένα φαγητό όχι υψηλού θερμιδικού προφίλ, οπότε δεν χρειάζεται να σας φοβίζει ο όρος “ντολμαδακια θερμιδεσ”, καιπλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, Ε και C από τα αμπελοφυλλα και άλλα ιχνοστοιχεία σημαντικά για τον οργανισμό όπως μαγνήσιο και φώσφορο.

Για τα ντολμαδακια γιαλαντζι ή σαρμαδακια θερμιδες υπολογίζεται ότι μια μερίδα παρέχουν 170 έως και 219 θερμίδες. Ποσα ντολμαδακια ειναι μια μεριδα όμως; Ποσα ντολμαδακια ειναι μια μεριδα έχει να κάνει και με το μέγεθός τους. Υπολογίζουμε ότι μια μερίδα ντολμαδακια αντιστοιχούν σε 4-5 μετρίου μεγέθους. Όσον αφορά τα “ντολμαδακια θερμιδες” αυτές μεταβάλλονται καθώς υπάρχουν συνταγές που μπορεί να έχουν κιμά ή κάποιο θαλασσινό. Οι παραπάνω αντιστοιχούν για τα ντολμαδακια γιαλαντζι θερμιδες. Για τα “σαρμαδακια θερμιδες” δεν υπάρχουν διαφορές στο θερμιδικό περιεχόμενο εκτός κι αν έχουμε σαρμαδακιαμε κιμα.

Η θρεπτική αξία για τα ντολμαδακια γιαλαντζι στο φουρνο ή σαρμαδακια κρύβεται κυρίως στα αμπελοφυλλα. Τα ντολμαδακια ή σαρμαδακια με αμπελοφυλλα εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλά που περιέχει, διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώνονται από διαβητικά άτομα. Επίσης, καλή πηγή θρεπτικών στοιχειων από τα σαρμαδακια με αμπελοφυλλα είναι και το ρύζι καθώς είναι καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Β1 στοιχεία που προάγουν την υγεία μας.

Παρασκευή ντολμα (dolma)

Για να πετύχεις τα τέλεια ντολμαδακια γιαλαντζι με αμπελόφυλλα είναι πολύ εύκολο. Αρκεί να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες της Αργυρώς και δώσεις προσοχή στα μυστικά της. Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει κυρίως τρία μέρη:

1) Προετοιμασία γέμισης2) Προετοιμασία για τα αμπελοφυλλα3) Τύλιγμα.

και τα ωραιότερα ντολμαδακια με λιγες θερμιδες ή σαρμαδακια είναι έτοιμα για να μπουν στην κατσαρόλα.

Σημαντικά TIP για τα ντολμαδακια ή σαρμαδακια είναι: • Το ρύζι πρέπει να ξεπλένεται και να παραμείνει σπυρωτό.• Το λεμόνι και η τομάτα βοηθούν το ρύζι να είναι σπυρωτό.• Σιγανό μαγείρεμα• Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα απαιτείται ελάχιστο ζεμάτισμα. Προτιμάμε μαλακά αμπελόφυλλα!• Τρώγονται καλύτερα όταν είναι κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.Δεν είναι απαραίτητο να τρώμε τα ντολμαδάκια μόνο σε περιόδους νηστείας. Αφού είναι τόσο θρεπτικά και εύκολα στην παρασκευή τους γιατί να μην γίνουν το ορεκτικό στο Κυριακάτικο τραπέζι;!

Ντολμαδακια γιαλαντζι πολιτικα

Το άρθρο Ντολμαδακια θερμιδες εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
ποσα ντολμαδακια ειναι μια μεριδα,
Τυχαία Θέματα
Ντολμαδακια,ntolmadakia