Κρόκ-μεσιέ (Croque Monsieur)
Χρόνος: ½ ώρα + 20 λεπτά αναμονή
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 4 άτομα)
4 κοφτές κουταλιές (60 γρ.) βούτυρο
4 κοφτές κουταλιές αλεύρι
1 ¼ φλ. γάλα (πλήρες καλύτερα)
½ κοφτό κουταλάκι μουστάρδα (Dijon καλύτερα)
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
8 φέτες ψωμί φόρμας (Sliced) για τοστ
8 φέτες (150 γρ. περίπου) ροζ ζαμπόν
180 γρ. χοντροτριμμένο ελβετικό ή γαλλικό τυρί Gruyère, ή ελληνική γραβιέρα, ή Emmental (2 ½ φλ. περίπου)
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ: Λιώνετε
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Απλώνετε 4 από τις φέτες του ψωμιού στο ταψί του φούρνου ντυμένο μα αντικολλητική λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι παίρνετε τη μισή μπεσαμέλ και την απλώνετε πάνω στις φέτες, φτάνοντας μέχρι και τις άκρες τους. Βάζετε από πάνω από μια φέτα ζαμπόν, μαζεύοντας και ζαρώνοντάς τις αν χρειαστεί για να μείνουν μέσα στα όρια του ψωμιού και ύστερα, απλώνετε από πάνω το μισό τυρί.
Σκεπάζετε το τυρί με τις υπόλοιπες φέτες του ψωμιού και τις πιέζετε ελαφρά να κλείσει το σάντουιτς. Απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ, ύστερα τις υπόλοιπες φέτες του ζαμπόν και τέλος το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε τα κροκ-μεσιέ για 12 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρετε αμέσως με μια σαλάτα.
Σημείωση: Το Croque Monsieur (το δάγκωμα του κυρίου, «μπούκωμα» θα λέγαμε στην Κύπρο, είναι πολύ δημοφιλές στα γαλλικά καφέ). Υπάρχει και η εκδοχή Croque Madame (το δάγκωμα της κυρίας) που γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, μόνο που έχει ένα αβγό τηγανητό μάτι από πάνω.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Συνταγές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Χρυσές Συνταγές
- Τελευταία Νέα Χρυσές Συνταγές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές
- Πίτα με ανθότυρο
- Εύκολη μπισκοτένια βάση για τάρτα
- Μπακαλιάρος στο φούρνο με πατάτες
- Η ιστορία πίσω από το Ιμάμ μπαϊλντί
- Η απλή ιδέα που έσωσε περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία της ιατρικής
- Εύκολες τηγανητές πατάτες στον φούρνο, πολύ τραγανές!
- Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη: Από που προέρχεται το όνομα και τι συμβολίζει το έθιμο
- Τι είναι το κουσκούς, ο θησαυρός της μεσογειακής κουζίνας
- Χάστε κιλά με τη δίαιτα της λαχανόσουπας
- Στραπατσάδα με φρέσκα αυγά και ώριμες ντομάτες