H Dee Dee Bridgewater στο ΚΠΙΣΝ για μια εμφάνιση που θα αφήσει εποχή

Εχει τρία βραβεία Grammy και ένα Τony, είναι πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και αγαπά τη τζαζ όσο τίποτα. Η Dee Dee Bridgewater έρχεται στην Αθήνα. Θα σηκώσει την αυλαία της, καθιερωμένης πλέον, σειράς συναυλιών Cosmos του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ώρα 20.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Μεγαλωμένη

σε οικογένεια Καθολικών, η Dee Dee Bridgewater σκέφτηκε για λίγο να γίνει καλόγρια. Τελικά, δεν το αποφάσισε, και έγινε μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες παγκοσμίως. Ο «μικρός της πλανήτης» είναι η Νέα Ορλεάνη. «Κάθε φορά που πηγαίνω εκεί χάνω τον εαυτό μου. Νιώθω σαν να βρίσκομαι σε κάποιο αλλόκοτο μέρος. Δεν φαίνεται καν ότι συνδέεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες» λέει.

Ωστόσο, αγαπά και άλλα μέρη και πόλεις, με πρώτη το Μέμφις του Τενεσί. Εκεί γεννήθηκε, στο Collins Chapel Hospital. Ο πατέρας της, ένας τρομπετίστας επίσης γνωστός ως “Matt the Platter Cat” ήταν DJ στο WDIA, τον κορυφαίο ραδιοφωνικό σταθμό του Μέμφις. Ακόμη και όταν η οικογένεια μετακόμισε στο γειτονικό Flint του Μίσιγκαν, ως νεαρή κοπέλα, η Dee Dee άκουγε τους υπέροχους ήχους της μουσικής σκηνής του Μέμφις. Η μητέρα της, έπαιζε κομμάτια μεγάλων ερμηνευτριών της τζαζ, στο πιάνο.

“Ακόμη και ως νεαρό κορίτσι η μουσική με συγκινούσε, με ενέπνεε, με έκανε να χορεύω από χαρά και να κλαίω από συγκίνηση» σημειώνει η ίδια στην προσωπική της ιστοσελίδα. «Γαλουχήθηκα από την παιδική μου ηλικία στο Νότο και όλη την εκπληκτική μουσική στην οποία είχα εκτεθεί.”

Η ερμηνεύτρια γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1950. Φοίτησε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν πριν μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν. Το 1969, περιόδευσε στη Σοβιετική Ένωση με το Big Band του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Το 1970,  γνώρισε και παντρεύτηκε τον τρομπετίστα Cecil Bridgewater και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Τραγούδησε τα κύρια φωνητικά για την Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και εμφανίστηκε στο μιούζικαλ του Broadway The Wiz από το 1974 έως το 1976. Η Bridgewater κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο της άλμπουμ το 1974, με τίτλο Afro Blue.

Στη συνέχεια, μετά την περιοδεία της στη Γαλλία το 1984 με το μιούζικαλ Sophisticated Ladies , μετακόμισε στο Παρίσι το 1986 και έπαιξε στην παράσταση Lady Day . Σχημάτισε επίσης το δικό της συγκρότημα εκείνη την εποχή και εμφανίστηκε στο Sanremo Song Festival στην Ιταλία και στο Montreux Jazz Festival το 1990. Τέσσερα χρόνια αργότερα, συνεργάστηκε με τον Horace Silver και κυκλοφόρησε το άλμπουμ Love and Peace: A Tribute to Horace Silver . Στη συνέχεια κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ αφιέρωμα, με τίτλο Dear Ella , το 1997, και το δίσκο Live at Yoshi’s το 1998. Τα επόμενα άλμπουμ περιελάμβαναν το This is New (2002). J’ai Deux Amours (2005); Red Earth (2007); καιEleanora Fagan (1915-1959): To Billie with Love from Dee Dee Bridgewater (2010).

Έχει επίσης εμφανιστεί με το Κουιντέτο Terence Blanchard στο διάσημο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών John F. Kennedy στην Ουάσιγκτον, DC και άνοιξε το Φεστιβάλ Τζαζ της Σαγκάης JZ το 2009.

Στη Γαλλία βρήκε τον εαυτό της, όπως σημειώνουν οι κριτικοί, αλλά η καριέρα της δεν ήταν αυτό που ονειρευόταν. Ηδη όμως η Αμερική άρχισε να αναγνωρίζει το ταλέντο της. Ειδικά ο δίσκος της Love and Peace: A Tribute to Horace Silver  ήταν ένα διαμάντι και είχε ως αποτέλεσμα η τραγουδίστρια να περιοδεύσει εκτενώς στις ΗΠΑ, επανασυστήνοντας τον εαυτό της στο αμερικανικό κοινό. Βρήκε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία με ένα άλλο άλμπουμ- αφιέρωμα, το Dear Ella , το οποίο κέρδισε ένα Grammy το 1997.

Διανύοντας πια την όγδοη δεκαετία της ζωής της, η Bridgewater έχει εξασφαλίσει μία θέση στο λαμπρό συνεχές των μεγάλων jazz φωνών ως μεταγενέστερη ιερών τεράτων όπως η Billie Holiday και η Ella Fitzgerald.

Η Dee Dee συνεχίζει να μεταφέρει το μήνυμά της στους ακροατές. Το JazzSet© του NPR με τον Dee Dee Bridgewater είναι τα αυτιά και τα μάτια του λάτρη της τζαζ στον κόσμο της ζωντανής μουσικής. Παρουσιάζει τους καλύτερους καλλιτέχνες της τζαζ του σήμερα σε σκηνές σε όλο τον κόσμο, πηγαίνοντας τους ακροατές στο Πουέρτο Ρίκο και την Κούβα, καθώς και τον Marciac στη γαλλική ύπαιθρο και σε όλη τη βορειοαμερικανική ήπειρο από το Μόντρεαλ μέχρι το Μοντερέι.

Δείτε εδώ βίντεο της Dee Dee Bridgewater.

INFO

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, 20.30

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ

Εισιτήρια:

Ζώνη Α – γενική είσοδος €25

Ζώνη Β – γενική είσοδος €20

Ζώνη Γ-  γενική είσοδος €15, μειωμένο €10

Προπώληση:

Ηλεκτρονικά στο site ticketservices.gr

Τηλεφωνικά στο 210 7234567 (Ticket Services)

Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)

Αγγελική Κώττη

The post H Dee Dee Bridgewater στο ΚΠΙΣΝ για μια εμφάνιση που θα αφήσει εποχή appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα