Ανοιξιάτικο τραπέζι

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Η άνοιξη στη διατροφή μας είναι επιλογή. Επιλέγουμε φρέσκα υλικά εποχής κι ανάλαφρο μαγείρεμα μέσα από 4 απλές και νόστιμες συνταγές που θα μας χορτάσουν ευχάριστα.

Φρέσκα κουκιά σαλάτα με κοτόπουλοΥλικά για 4 άτομα2 φιλέτα κοτόπουλο σε φέτες400 γρ. φρέσκα κουκιά ξεσπυρισμένα15 ντοματίνια κομμένα στη μέση1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες1 χούφτα φυλλαράκια φρέσκιας βαλεριάνας2
κουτ. σούπας ηλιόσπορους (προαιρετικά)Για τη μαρινάδα1 κουτ. σούπας κουρκουμά2 κουτ. σούπας soy sauce2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1 πρέζα κύμινοΓια τη βινεκρέτ60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιούΞύσμα από 1 λεμόνιΑλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΚόβουμε το κοτόπουλο και το ρίχνουμε σε γυάλινο μπολ. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, τη soy sauce και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για 30 λεπτά.Παράλληλα βράζουμε τα κουκιά σε αλατισμένο νερό για 30-40 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.Ζεσταίνουμε πολύ καλά στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Ψήνουμε και από τις δυο πλευρές ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαγειρευτεί σε βάθος και το αφήνουμε στην άκρη.Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα βρασμένα και στραγγισμένα κουκιά με το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και τη βαλεριάνα. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε στη σαλάτα το κοτόπουλο και τον ηλιόσπορο, αν χρησιμοποιήσουμε. Ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως!

 

Χούμους αρακά

Σε μια πολύ πιο light εκδοχή, φτιάχνουμε χούμους από φρέσκο αρακά μόνο με ελαιόλαδο, λεμόνι και φρέσκα μυρωδικά της άνοιξης.

Υλικά για 4 άτομα500 γρ. αρακά φρέσκο ξεσπυρισμένο1 σκελίδα σκόρδο1 λεμόνι ξύσμα και χυμό1 ματσάκι φύλλα φρέσκων μυρωδικών (άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό)50-60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδοΑλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΒράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά περίπου. Τα τελευταία δευτερόλεπτα προσθέτουμε στο νερό και το σκόρδο. Στραγγίζουμε και παγώνουμε κάτω από κρύο νερό. Κρατάμε λίγο νερό στην άκρη.Πολτοποιούμε τον αρακά μαζί με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τα φρέσκα μυρωδικά, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και ανάλογο αλατοπίπερο, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και λείο μίγμα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο από το νερό του βρασίματος που κρατήσαμε.Σερβίρουμε το χούμους κρύο ή χλιαρό σε μπολ, μαζί με φρυγανισμένο ψωμί ή ψημένες αραβικές πίτες. Το διατηρούμε στο ψυγείο.

Ομελέτα με πατάτες, σπαράγγια και φέτα

Μια χορταστική ομελέτα που μαζί με μια πράσινη σαλάτα γίνεται ένα τέλειο γεύμα, ακόμη και για το γραφείο, αφού μεταφέρεται εύκολα σε ταπεράκι.

Υλικά για 4 άτομα10 αυγά2-3 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες σε κύβους1 ματσάκι άγρια σπαράγγια2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο150 γρ. φέτα σε κομματάκιααλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΖεματάμε τα σπαράγγια για 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε κρύο νερό με παγάκια. Τα στραγγίζουμε μετά από 5 λεπτά.Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε τους κύβους της πατάτας, μαζί με νερό φρέσκο που θα τις σκεπάζει και ανάλογο αλάτι. Τους βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Στραγγίζουμε.Βάζουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο κι όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σοτάρουμε ελαφρά. Ρίχνουμε και τις πατάτες και τις φέρνουμε μερικές βόλτες μαζί με τα κρεμμυδάκια.Κόβουμε τα σπαράγγια σε μικρότερα κομμάτια και τα τοποθετούμε ανάμεσα από τις πατάτες. Το ίδιο κάνουμε και με τα κομματάκια της φέτας. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο νερό και ανάλογο αλατοπίπερο και περιχύνουμε όλα τα υλικά μας στο τηγάνι.Σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Σιγοψήνουμε την ομελέτα από την κάτω πλευρά κουνώντας συχνά το τηγάνι και όταν πάρει χρώμα την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου και αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.Σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή ή χλιαρή, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.

Ανοιξιάτικη σούπα βελουτέ με αρακά και φινόκιο

Ανάλαφρη και πεντανόστιμη, στο πνεύμα της εποχής, αυτή η σούπα μπορεί να γίνει το τέλειο βραδινό!

Υλικά για 4 άτομα700 γρ. αρακά καθαρισμένο50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1 φινόκιο σε φέτες (κρατάμε τα φυλλαράκια για το σερβίρισμα)1 κρεμμύδι σε φέτες1 πατάτα σε κύβουςΑλάτι, πιπέρι100 γρ. κατίκι Δομοκού ή φρέσκο τυρί κρέμαΓια το σερβίρισμαΚρουτόν ή κριτσίνιαΕκτέλεσηΚρατάμε στην άκρη 1 φλιτζάνι από τον αρακά και τον βράζουμε σε αλατισμένο νερό να μαγειρευτεί χωρίς να λιώσει.Παράλληλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το φινόκιο, τα κυβάκια της πατάτας και τον υπόλοιπο αρακά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά.Προσθέτουμε ζεστό νερό από βραστήρα, όσο χρειάζεται να σκεπαστούν καλά τα υλικά μας και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε τη σούπα για 30-40 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά μας.Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ και ανακατεύουμε το κατίκι Δομοκού. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε έξτρα αλατοπίπερο.Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή χλιαρή σε βαθειά πιάτα ή μπολ, προσθέτοντας στο καθένα 2-3 κουταλιές βρασμένο αρακά, μερικά κρουτόν και ψιλοκομμένα τα φύλλα του φινόκιο.

The post Ανοιξιάτικο τραπέζι appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα