Μπάμιες: 5 λόγοι για να τις βάλουμε στη διατροφή μας και 3 νόστιμοι τρόποι να τις μαγειρέψουμε

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Όσο και αν τις αντιπαθούν κάποιοι, οι μπάμιες είναι τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον άνθρωπο. Ας δούμε τα 5 πιο σημαντικά οφέλη από την κατανάλωσή τους.

Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε βιταμίνες: C, K, B1, Β2, Β6, ΑΕίναι πλούσιες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία: ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο.Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: β-καροτένιο, ξανθίνη και λουτεΐνη.Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και γι’αυτό θεωρείται αντιδιαβητική τροφή αφού βοηθούν την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.Η κολλώδης υφή
που δημιουργείται κατά το μαγείρεμά τους, δεσμεύει τη χοληστερόλη και τα χολικά οξέα που μεταφέρουν τις τοξίνες.

Μπάμιες γιαχνί

Μαγειρεμένες στην κατσαρόλα με πατάτες μέσα σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας είναι ό,τι καλύτερο.

Υλικά για 4 άτομα750 γρ. μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες2 πατάτες σε χοντρά κομμάτια1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή 4 ντομάτες ώριμες ξυσμένες1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή σε φετούλες1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο1 κουτ. γλυκού ζάχαρη1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδοαλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΑν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις πλένουμε και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι τους που μοιάζει με καπελάκι, μαζί με το σκληρό περίβλημά τους, χωρίς να το αφαιρέσουμε ολόκληρο και χωρίς να το τρυπήσουμε.Βουτάμε το κομμένο μέρος από τις μπάμιες σε αλάτι, τις απλώνουμε σε ένα ταψί και τις αφήνουμε να σταθούν 30-40 λεπτά στον ήλιο. Τις ξεπλένουμε με νερό και λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού. Αν οι μπάμιες είναι κατεψυγμένες τις ξεπλένουμε με νερό και λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες ή το κονκασέ, τον μαϊντανό, τη ζάχαρη,το πιπέρι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά.Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες και τις μπάμιες. Ανακατεύουμε ελαφρά να σκεπαστούν με τη σάλτσα.Σιγοβράζουμε το φαγητό με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, προσέχοντας να μην λιώσουν γιατί είναι ευαίσθητες.Προσοχή, δεν ανακατεύουμε με κουτάλι, μόνο πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και την κουνάμε. Επίσης δεν προσθέτουμε νερό στο φαγητό, παρά μόνο προς το τέλος του μαγειρέματος κι αυτό αν δεν έχουν βράσει οι μπάμιες.Σερβίρουμε τις μπάμιες χλιαρές προσθέτοντας έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύοντας με φέτα και καλό ψωμί.

Κοτόπουλο με μπάμιες

Μαγειρεμένο στο φούρνο ή στην κατσαρόλα το κοτόπουλο με τις μπάμπιες είναι ένα από τα εμβληματικότερα πιάτα του καλοκαιριού.

Υλικά1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες1/2 φλιτζάνι ξύδι1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες4 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτηΑλάτι, Πιπέρι1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένοΕκτέλεσηΚαθαρίζουμε τις μπάμιες τις βουτάμε στο αλάτι, τις ραντίζουμε με ξύδι και τις αφήνουμε ένα μισάωρο στον ήλιο.Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την ντομάτα. Δίνουμε μια βράση στο φαγητό.Ξεπλένουμε τις μπάμιες από το ξύδι και τις στεγνώνουμε καλά. Ύστερα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και ροδίζουμε τις μπάμιες από όλες τις πλευρές.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Bάζουμε τις μπάμιες σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και προσθέτουμε ενδιάμεσα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Περιχύνουμε όλο το φαγητό με τη σάλτσα του.Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα κι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει ελαφρά το κοτόπουλο, να πιει η σάλτσα τα υγρά της και να μελώσει.Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για ένα μισάωρο και σερβίρουμε.

Μπάμιες τηγανητές

Μια αλλιώτικη πρόταση που μετατρέπει την μπάμια σε πικαντικο μεζεδάκι για την μπίρα ή το κρασί.

Υλικά για 5 άτομα500 γρ. Μπάμιες καθαρισμένες2 αυγά χτυπημένα με λίγο νερό2 φλιτζάνια αλεύρι1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή1 κουτ. σούπας κάρι1/2 κουτ. σούπας σκόρδο σε σκόνηΑραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμαΕκτέλεσηΕτοιμάζουμε τις μπάμιες για μαγείρεμα και τις στεγνώνουμε.Χτυπάμε τα αυγά με λίγο νερό και ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα μπαχαρικά και τη σκόνη σκόρδου.Βουτάμε τις μπάμιες στο αυγό και μετά στο αλεύρι. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε κατσαρόλα και τηγανίζουμε τις μπάμιες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανές.Τις σερβίρουμε ζεστές συνοδεύοντας με σάλτσα της επιλογής μας.

Είσαι στην Κύπρο; Βρες όλα όσα χρειάζεσαι για να απολαύσεις τις θρεπτικές μπάμιες! Κατσαρόλες, τηγάνι, φούρνος.

The post Μπάμιες: 5 λόγοι για να τις βάλουμε στη διατροφή μας και 3 νόστιμοι τρόποι να τις μαγειρέψουμε appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάμιες,bamies