Κουλουράκια σμυρναίικα

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Ο καλύτερος τρόπος να ψήσουμε τα κουλούρια του Πάσχα είναι σε φούρνο με τεχνολογία ThermoFlow που μας επιτρέπει να μαγειρεύουμε ταυτόχρονα μέχρι και σε τρία επίπεδα ψησίματος, απολαμβάνοντας τέλεια αποτελέσματα, δηλαδή αφράτο και ταυτόχρονα τραγανό κουλούρι!

Υλικά για 60 τεμ. περίπου250 γρ. βούτυρο220 γρ. ζάχαρη1 πρέζα αλάτι1 αυγό + 1 κρόκο για το τελείωμα1 βανιλίνη50 ml κονιάκΞύσμα και χυμό από 1 λεμόνιξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι750 γρ. αλεύρι για όλες τις
χρήσεις1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

ΕκτέλεσηΚοσκινίζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε στο αλεύρι τη βανιλίνη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.Με το φτερό χτυπάμε στην κουζινομηχανή το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τον κρόκο και αφού ενσωματωθεί προσθέτουμε τα ξύσματα, τους χυμούς των εσπεριδοειδών και το κονιάκ.Όταν γίνει ομοιογενής η ζύμη μας, αντικαθιστούμε το φτερό με τον γάντζο και συνεχίζουμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής προσθέτοντας σταδιακά το μείγμα από το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.Αφήνουμε να ξεκουραστεί και στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και ντύνουμε με χαρτί ψησίματος 3 ταψιά.Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (των 20 γρ. για τις κοτσίδες και των 25 γρ. για τα υπόλοιπα σχήματα) και πλάθουμε κορδόνια που πλέκουμε σε κοτσιδούλες, σε βαρκούλες (διπλώνουμε το κορδόνι στα 3 και πιέζουμε την πάνω και την κάτω πλευρά), σε σίγμα τελικό ή θήτα.Αραδιάζουμε τα κουλουράκια μας στα ταψιά, αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.Αφού ξεφουρνίσουμε τα κουλουράκια μας και κρυώσουν εντελώς τα μεταφέρουμε σε σκεύος αποθήκευσης ή πιατέλα σερβιρίσματος.

The post Κουλουράκια σμυρναίικα appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα