Κρυμμένα λαχανικά

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Σε κάποια παιδιά δεν αρέσει να βλέπουν λαχανικά στο πιάτο τους. Αυτή είναι μια ιστορία που θα συζητήσουμε άλλη ώρα. Προς το παρόν φτιάχνουμε φαγητά πλούσια σε λαχανικά, χωρίς να φαίνονται στο πιάτο, έτσι ώστε να μην τα στερούνται τα παιδιά μας από τη διατροφή τους.

Κεφτεδάκια φακής με σπανάκι και πλιγούρι

Και ξαφνικά οι φακές παρέα με καρότο, σπανάκι και πλιγούρι γίνονται οι αγαπημένες τους.

Υλικά για 20 κομμάτια περίπου2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο1 κρεμμύδι στα 41 σκελίδα σκόρδο1 καρότο σε κομμάτια100 γρ.
σπανάκι ψιλοκομμένο4 κουτ. σούπας μαϊντανό150 γρ. φακές, βρασμένες150 γρ. πλιγούρι, βρασμένο1 αυγό, μέτριο1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένηαλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό1 κουτ. σούπας μουστάρδα1 κουτ. σούπας κέτσαπλίγο ελαιόλαδο

ΕκτέλεσηΠερνάμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο από τον πολυκόφτη και τα σοτάρουμε για λίγο σε τηγανάκι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σπανάκι το φέρνουμε μερικές βόλτες να μαραθεί και μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε μπολ.Προσθέτουμε στο μπολ τις φακές και το πλιγούρι καλά στραγγισμένα, το αυγό, τον πελτέ ντομάτας, τον μαϊντανό, τη μισή φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε τα υλικά όλα μαζί να φτιάξουμε ένα εύπλαστο μείγμα. Αν δεν πλάθεται εύκολα προσθέτουμε επιπλέον τριμμένη φρυγανιά.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε με το μείγμα κεφτεδάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τα μεταφέρουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε.Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα. Όταν πάρουν χρώμα από τη μια, τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.Ξεφουρνίζουμε τα κεφτεδάκια και τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά, συνοδεύοντας με το ντιπ γιαουρτιού και τηγανητές πατάτες.

Μακαρόνια με κιμά και λαχανικά

Η μισή ποσότητα αυτής της σάλτσας κιμά, αποτελείται από λαχανικά ψιλοκομμένα και το μόνο σίγουρο είναι πως τα παιδιά θα τη λατρέψουν!

Υλικά250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο1 κρεμμύδι στα τέσσερα1 καρότο καθαρισμένο σε κομμάτια1 πιπεριά κέρατο σε χοντρά κομμάτια1 κοτσάνι σέλερι σε χοντρά κομμάτια1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση2 ντομάτες στα τέσσερα1 κουτ. γλυκού ζάχαρη2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο½ πακέτο ζυμαρικά της επιλογής σας1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδοΑλάτι, πιπέριΤριμμένο πικάντικο τυρί για το σερβίρισμα

ΕκτέλεσηΠερνάμε πρώτα το κρεμμύδι από τον πολυκόφτη και το σοτάρουμε σε πλατιά κατσαρόλα μαζί με τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να καβουρντιστεί ελαφρά.Περνάμε και το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο και την πιπεριά από τον πολυκόφτη και ρίχνουμε το σχεδόν λιωμένο μείγμα στον κιμά. Ανακατεύουμε για λίγο όλα τα υλικά μαζί και αλατοπιπερώνουμε.Τελευταίες περνάμε τις ντομάτες από τον πολυκόφτη και τις ρίχνουμε κι αυτές στον κιμά. Προσθέτουμε έξτρα αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε τον κιμά στη σάλτσα του για 30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να μαγειρευτεί καλά και να πιει τα ζουμιά του. Τελευταίο προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά της επιλογής μας αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε, τα περιχύνουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα μοιράζουμε σε πιάτα. Συμπληρώνουμε από πάνω τον μαγειρεμένο κιμά με τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.Σερβίρουμε αμέσως!

Ντοματόσουπα με λαχανικά και τραχανά

Μια πεντανόστιμη σούπα που τρώγεται ευχάριστα μεσημέρι βράδυ!

Υλικά για 4 μερίδες:1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο1 κρεμμύδι στα 41 καρότο καθαρισμένο σε κομμάτια1 κολοκυθάκι καθαρισμένο σε κομμάτια1 ντομάτα σε κομμάτια1/2 φλιτζάνι τραχανά γλυκό ή άλλο λεπτό ζυμαρικό της επιλογής μας (κριθαράκι, πεπονάκι, αστράκι κλπ)100 γρ. φέτα τρίμμα2-3 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένααλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΕτοιμάζουμε όλα τα λαχανικά της συνταγής όπως περιγράφεται στα υλικά και περνάμε το καρότο, το κρεμμύδι και το κολοκυθάκι από τον πολυκόφτη, να λιώσουν τελείως.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το μείγμα των λαχανικών. Σοτάρουμε ανακατεύοντας για μερικά λεπτά και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό από βραστήρα και αφήνουμε να πάρει βράση η σούπα.Βράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα επίσης περασμένη από τον πολυκόφτη και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 15 λεπτά ακόμη. Αν θέλουμε τη σούπα εντελώς λεία, πολτοποιούμε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ.Προσθέτουμε τότε τον τραχανά και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.Αφήνουμε τη σούπα να ηρεμήσει, προσθέτουμε τον βασιλικό και τη φέτα και σερβίρουμε σε πιάτα.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, πολυκόφτης, κατσαρόλα, βραστήρας, ραβδομπλέντερ, τηγάνι.

The post Κρυμμένα λαχανικά appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα