Συνταγές με ελιές και ελαιόλαδο

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Οι ελιές μαζεύτηκαν ή μαζεύονται ακόμα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, το φρέσκο ελαιόλαδο ρέει άφθονο στα ελαιοτριβεία όλης της χώρας κι εμείς ετοιμάζουμε συνταγές με πρωταγωνιστές τον ευλογημένο καρπό και το λάδι του.

Φοκάτσια με ελιές και δεντρολίβανο

Το ιταλικό ψωμί ταψιού με την τραγανή κρούστα και την υπέροχη γεύση δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο

Υλικά500 γρ. Αλεύρι σκληρό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα7 γρ. μαγιά
ξηρή (1 φακελάκι)1 κουτ. σούπας αλάτι350-400 ml νερό χλιαρό5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + έξτρα ελαιόλαδο για το ταψί1 φλιτζάνι ελιές μαύρες αποπυρηνωμένες1 κουτ. σούπας αλάτι σε νιφάδες½ κλαδάκια δεντρολίβανο

ΕκτέλεσηΚοσκινίζουμε το αλεύρι σε ευρύχωρο μπολ και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά από τη μια άκρη του μπολ και το αλάτι από την άλλη για να μην ακουμπήσουν μεταξύ τους. Μετά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.Κάνουμε στο κέντρο του μπολ μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σταδιακά το νερό (όσο χρειαστεί) μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη αρκετά υγρή και κολλώδης.Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε πάνω την κολλώδη ζύμη. Με μια χούφτα (πλατειά σπάτουλα) ξεκινάμε και διπλώνουμε τη ζύμη, φέρνοντάς ποσότητες ζύμης από την περιφέρεια προς το κέντρο. Αυτή τη διαδικασία θα χρειαστεί να την κάνουμε για 5 έως 10 λεπτά, έτσι ώστε η ζύμη μας να γίνει λιγότερο κολλώδης, αλλά όχι εντελώς.Λαδώνουμε ένα καθαρό μπολ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε προσεκτικά τη ζύμη εκεί μέσα. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για μια ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ35εκ. και απλώνουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε 1 κουταλιά νερό με 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο και το τα φλέικς του αλατιού. Απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της φοκάτσιας κάνοντας τρύπες με τα δάχτυλα να εισχωρήσει το μείγμα.Απλώνουμε και τις ελιές και φυλλαράκια δεντρολίβανου σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας ελαφρά να εισχωρήσουν στη ζύμη όσο γίνεται και αφήνουμε να φουσκώσει λίγο μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220οC και ψήνουμε τη φοκάτσια για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει.Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε!

Πάστα ελιάς

Φτιαγμένη με δύο ειδών ελιές μαύρη και πράσινη, με ιδιαίτερα αρώματα από μαραθόσπορο και λεμόνι, κάνει τέλεια παρέα με μια φέτα ψωμί ή πάσης φύσεως αρτοσκευάσματα και ταιριάζει σε σάντουιτς, μπρουσκέτες, μεζεδάκια, τάρτες κλπ.

Υλικά1 φλιτζάνι ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι1 φλιτζάνι ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι1 κουτ. σούπας κάππαρη4 λιαστές ντομάτες λαδιού4 φιλέτα αντζούγιες λαδιού2 κουτ. σούπας αμύγδαλο ασπρισμένο2 κουτ. σούπας ούζο1 κουτ. σούπας μαραθόσποροΞύσμα από 1 λεμόνι4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

ΕκτέλεσηΒάζουμε όλα τα υλικά σε έναν επεξεργαστή -εκτός από το ελαιόλαδο- και χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, όσο χρειαστεί μέχρι να πάρουμε έναν ομοιγενή πολτό που θα αλείφεται εύκολα.Μεταφέρουμε σε γυάλινο σκεύος με καπάκι και διατηρούμε εκτός ψυγείου για 3-4 μέρες ή εντός για μεγαλύτερο διάστημα.

Τονοσαλάτα

Μια τονοσαλάτα με τα όλα της είναι πάντα ένα πλήρες γεύμα. Υπέροχα χρωματιστό, ελαφρύ, νόστιμο και χορταστικό.

Υλικά για 2-4 άτομα1 μαρούλι ή μείγμα πράσινων σαλατικών1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο1 ματσάκι άνηθο1/2 κρεμμύδι μέτριο σε λεπτές φέτες10-15 ντοματίνια1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι1 κονσέρβα τόνο15 ελιές μαύρες2 αυγά

Για τη βινεγκρέτ1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1 κουτ. σούπας μουστάρδα1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι1 κουτ. σούπας ξύδι λευκόΛίγο μέλιΑλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΒράζουμε τα αυγά για 6 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα καθαρίζουμε.Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα μαρουλοφυλλα, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα ανακατεύουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τον άνηθο.Τα ρίχνουμε σε σαλατιέρα και προσθέτουμε από πάνω το καλαμπόκι καλά στραγγισμένο, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, τον τόνο καλά στραγγισμένο και σε κομμάτια, τα αυγά κομμένα στα τέσσερα, το κρεμμύδι σε φέτες και τις ελιές ολόκληρες.Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στον πολυκόφτη.Tην τελευταία στιγμή που θέλουμε να σερβίρουμε τη σαλάτα μας αλατίζουμε ελαφρά αυγά και ντοματίνια και περιχύνουμε με τη βιντεγκρέτ.

Σπαγγέτι αλα πουτανέσκα

Η ναπολετάνικη διαχρονική συνταγή αυτής της πικάντικης μακαρονάδας περιέχει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μεσογειακά υλικά από τα οποία δεν θα μπορούσε να λείπει η ελιά.

Υλικά για 5 άτομα:1 πακέτο σπαγγέτι1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο60 γρ. αντσούγια (5-6 φιλέτα)3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες10-15 ελιές Καλαμών ξεκουκουτσωμένες1 κουτ. σούπας κάπαρη ξεπλυμένη10 ντοματίνια κομμένα στη μέση1/2 – 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο καυτερό400 γρ. Σάλτσα ντομάτας συμπυκνωμένημαϊντανό ψιλοκομμένοαλάτι, πιπέριπικάντικο τριμμένο τυρί (παρμεζάνα, πεκορίνο, γκράνα παντάνο)

 ΕκτέλεσηΒάζουμε 5 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα να πάρουν βράση και στο μεταξύ προετοιμάζουμε τα υλικά της σάλτσας όπως περιγράφεται στα υλικά.Βάζουμε ένα ευρύχωρο τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά, αλατίζουμε το νερό και ρίχνουμε το σπαγγέτι να βράσει, στο νερό που κοχλάζει, φροντίζοντας να ανακατέψουμε καλά τόσο στην αρχή όσο και ενδιάμεσα για να μην κολλήσει.Προσθέτουμε στο ζεστό τηγάνι το ελαιόλαδο και τις αντσούγιες. Με ξύλινη κουτάλα λιώνουμε τις αντσούγιες και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο. Το φέρνουμε μερικές βόλτες στο λάδι και όταν βγάλει τα αρώματά του προσθέτουμε στο τηγάνι τις ελιές, την κάπαρη, το μπούκοβο και τα ντοματίνια.Τα φέρνουμε μερικές βόλτες στο τηγάνι και προσθέτουμε τη συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας. Δίνουμε μια δυο βράσεις στην ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.Στραγγίζουμε το σπαγγέτι και το ρίχνουμε στη σάλτσα μαζί με λίγο νερό από το νερό που έβρασαν. Ανακατεύουμε να δέσουν μαζί οι γεύσεις τα αρώματα και η σάλτσα με το ζυμαρικό.Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως με έξτρα πιπέρι, μαϊντανό και τριμμένο τυρί για όποιον το επιθυμεί.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, κατσαρόλα, τηγάνι, πολυκόφτης.

The post Συνταγές με ελιές και ελαιόλαδο appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα