ΕΕ: Τα smartphone πρέπει να έχουν αφαιρούμενες μπαταρίες έως το 2027

08:45 20/7/2023 - Πηγή: Plaisio
Ναι, καλά διαβάσατε! Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό που αποσκοπεί στη μείωση των απορριμμάτων, ενισχύοντας τους κανόνες βιωσιμότητας για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών. Πρακτικά, θα ισχύει για όλες τις μπαταρίες — συμπεριλαμβανομένων αυτών των smartphones.

O εν λόγω κανονισμός θα ρυθμίζει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των μπαταριών — από την παραγωγή έως την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση — και θα εγγυάται

ότι είναι ασφαλείς, βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

«Οι μπαταρίες αποτελούν βασικό στοιχείο της διαδικασία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και της μετάβασης της ΕΕ προς τρόπους μεταφοράς μηδενικών εκπομπών. Ταυτόχρονα, οι μπαταρίες στο τέλος του κύκλου ζωής τους περιέχουν πολλούς πολύτιμους πόρους· θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επαναχρησιμοποιούμε αυτές τις κρίσιμες πρώτες ύλες αντί να εξαρτόμαστε από τρίτες χώρες για τις τις προμήθειές μας. Οι νέοι κανόνες θα προωθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και θα διασφαλίσουν ότι οι νέες μπαταρίες είναι βιώσιμες και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.», δήλωσε η Teresa Ribera, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας.

Teresa Ribera Rodriguez (Τρίτη Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση και τη Δημογραφική Πρόκληση, Ισπανία). ©️ ΕΕ

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα ισχύει για όλες τις μπαταρίες, περιλαμβανομένων όλων των αποβλήτων φορητών μπαταριών, μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών βιομηχανικού τύπου, μπαταριών εκκίνησης, φωτισμού και ανάφλεξης (SLI) (που χρησιμοποιούνται κυρίως για οχήματα και μηχανήματα) και μπαταριών για ελαφρά μέσα μεταφοράς (π.χ. ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά μοτοποδήλατα, ηλεκτρικά σκούτερ).

Παράλληλα, θα εισάγει απαιτήσεις επισήμανσης και πληροφόρησης, μεταξύ άλλων σχετικά με τα κατασκευαστικά στοιχεία και το ανακυκλωμένο περιεχόμενο της μπαταρίας, καθώς και ηλεκτρονικό «διαβατήριο μπαταρίας» και κωδικό QR.

Όπως και με την σχετική απόφαση για κοινό φορτιστή από το 2024, οι απαιτήσεις επισήμανσης θα τεθούν σε ισχύ από το 2026 και ο κωδικός QR από το 2027, προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη και στους οικονομικούς παράγοντες επαρκής χρόνος προετοιμασίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το νέο κανονισμό θα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

The post ΕΕ: Τα smartphone πρέπει να έχουν αφαιρούμενες μπαταρίες έως το 2027 appeared first on Plaisio Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα