Mario Bellini: «Το αγόρι και το βουνό»

00:56 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Το αγόρι και το βουνό είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο του Ιταλού αρχιτέκτονα Μάριο Μπελίνι. Λάτρης του σχεδίου και της πεζοπορίας, ο δημιουργός θέλησε να μιλήσει στα παιδιά με τον δικό του τρόπο για το ταξίδι της ζωής που ανοίγεται μπροστά τους.

Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί ένα μικρό αγόρι, που δε γνωρίζουμε το όνομά του – άλλωστε, δεν έχει και τόση σημασία. Θα μπορούσε στη θέση του να είναι οποιοδήποτε παιδί. Το αγόρι αυτό από το δωμάτιό του βλέπει ένα βουνό· το καλημερίζει κάθε πρωί, το καληνυχτίζει κάθε βράδυ. Ώσπου, αποφασίζει να το ζωγραφίσει. Απογοητεύεται, όμως, καθώς βλέπει ότι

η ζωγραφιά του δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Όσες προσθήκες κι αν κάνει –δέντρα, σύννεφα, χρώματα–, όσες διορθώσεις, το αποτέλεσμα δεν του φαίνεται καθόλου ικανοποιητικό.

Μια και δυο, αποφασίζει να ανέβει στο βουνό για να το δει από κοντά και να καταλάβει πώς πρέπει να το ζωγραφίσει. Στην εικόνα, βλέπουμε το παιδί να δένει τα παπούτσια του και τη μαμά του να του δίνει το σκουφάκι του. Παρότι είναι μικρό, το παιδί θα ξεκινήσει για την εξερεύνησή του χωρίς τη συνοδεία κάποιου ενήλικα. Και παρότι καταλαβαίνουμε πως είναι μοναχοπαίδι, το παιδί αυτό δεν είναι μοναχό – έχει μονίμως για συντροφιά το σκυλάκι του.

{jb_quote} Λάτρης του σχεδίου και της πεζοπορίας, ο δημιουργός θέλησε να μιλήσει στα παιδιά με τον δικό του τρόπο για το ταξίδι της ζωής που ανοίγεται μπροστά τους. {/jb_quote}

Ανηφορίζοντας λοιπόν στην πλαγιά του βουνού, το αγόρι βλέπει διάφορα πλάσματα και πράγματα που δε φαίνονταν από το παράθυρό του – μια κατσίκα, κάμποσα πουλιά, ένα ρυάκι, πολλών ειδών φύλλα, πέτρες και βράχια, λουλούδια… Καθετί που βλέπει, το παρατηρεί και προσπαθεί να το αποτυπώσει στο μπλοκ ιχνογραφίας του. Το βουνό κάπου κάπου εξαφανίζεται πίσω από τα δέντρα, έπειτα φανερώνεται ξανά και το αγόρι, μέσα στον θαυμασμό του για τη φύση, που του αποκαλύπτεται σταδιακά, ούτε που καταλαβαίνει για πότε φτάνει στην κορυφή! Κι όπως κάθεται ν’ απολαύσει τη θέα και να δει τις ζωγραφιές που είχε φτιάξει στην πορεία του, καταλαβαίνει ότι η συντροφιά του έχει αυξηθεί κατά πολύ…

Δε θα αποκαλύψουμε εδώ πώς τελειώνει το έξυπνο αυτό βιβλίο. Θα πούμε όμως ότι η σύλληψη του συγγραφέα υποστηρίζεται θαυμάσια από την όμορφη εικονογράφηση της Μαριάνα Κόπο, με τις καθαρές και στρογγυλεμένες γραμμές, τα ωραία φθινοπωρινά χρώματα και τις γλυκές εκφράσεις όλων των πλασμάτων που απεικονίζονται.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει με ιδιαίτερο τρόπο για το ταξίδι της ζωής, για την αξία της παρατήρησης και της επαφής με τη φύση, για το άνοιγμα σε νέες εμπειρίες και φιλίες, για την ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση και δημιουργικότητα, για τη γαλήνη που κερδίζουμε υπηρετώντας με σεβασμό τις ανάγκες της ψυχής μας. Μιλάει γι’ αυτά και γι’ άλλα πολλά με τόσο λίγα λόγια, ώστε ασφαλώς είναι κατάλληλο για μικρά, αλλά και για όλα τα παιδιά.

Το αγόρι και το βουνό
Mario Bellini
εικονογράφηση: Marianna Coppo
μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή
Κλειδάριθμος
44 σελ.
ISBN 978-960-645-580-3
Τιμή €13,30

Keywords
Τυχαία Θέματα