Έφυγε από τη ζωή η Ισπανίδα συγγραφέας Αλμουδένα Γκράντες (1960-2021)

Η Αλμουδένα Γκράντες, μια από τις εμβληματικές μορφές της ισπανικής λογοτεχνίας, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 61 ετών στο σπίτι της στη Μαδρίτη, έπειτα από μάχη που έδωσε για πάνω από έναν χρόνο με τον καρκίνο, όπως επιβεβαίωσε ο εκδότης της (Tusquets Editores). Η συγγραφέας αποκάλυψε τον περασμένο μήνα στην τακτική της στήλη στην εφημερίδα El País ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Αλμουδένα Γκράντες υπήρξε από τις πλέον καταξιωμένες και παραγωγικές συγγραφείς της γενιάς της. «Η Γκράντες διέθετε την περιέργεια ενός ιστορικού και το σθένος ενός συγγραφέα»,

σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα El País. Ήταν νικήτρια πολλών βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του El Premio Nacional de Literatura στην Ισπανία, του Premio Ibero Αmericano de Novela Elena Poniatowska και του Prix Méditerranée. Η Γκράντες υπήρξε μαχόμενη φεμινίστρια και αυτοπροσδιοριζόταν ως «ρεπουμπλικανή, αριστερών και αντιεκκλησιαστικών πεποιθήσεων».

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε στο Twitter ότι η ισπανική λογοτεχνία «έχασε μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας. […] Αφοσιωμένη και θαρραλέα, αφηγήθηκε τη σύγχρονη ιστορία μας με μια προοδευτική ματιά. Η παρουσία και το έργο σου θα είναι για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας, Αλμουδένα Γκράντες. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της».

Η Αλμουδένα Γκράντες συστήθηκε στο κοινό το 1989 µε το Las edades de Lulú (Οι ηλικίες της Λουλού, μτφρ. Γιώργος Ράικος, Εκδόσεις Κριτική 1995). Το βιβλίο απέσπασε το βραβείο XI Premio La Sonrisa Vertical, πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως και έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Χαβιέρ Μπαρδέμ. Έκτοτε δεν σταμάτησε να απολαμβάνει την εκτίµηση αναγνωστών και κριτικών. Τα µυθιστορήµατά της Te llamaré Viernes, Malena es un nombre de tango (Μαλένα είναι το όνοµα ενός τανγκό, μτφρ. Λήδα Παλλαντίου, Εκδόσεις Πατάκη 1998), Atlas de geografίa humana (Οι εκδότριες, μτφρ. Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Εκδόσεις Πατάκη 1999), Los aires difίciles, Castillos de cartόn και El corazόn helado, µαζί µε τις συλλογές διηγηµάτων Modelos de mujer και Estaciones depaso, την καθιέρωσαν τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στον στίβο της σύγχρονης παγκόσµιας λογοτεχνίας. Πολλά έργα της μεταφέρθηκαν στον κινηµατογράφο και στο θέατρο και τιμήθηκαν με σημαντικά βραβεία. Τελευταίο έργο της που εκδόθηκε στα ελληνικά ήταν το μυθιστόρημα Όταν φιλούσαμε το ψωμί (μτφρ. Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Εκδόσεις Πατάκη 2018), το οποίο παρουσιάζει, µε τρόπο διεισδυτικό και συγκινητικό, τη ζωή ανθρώπων της διπλανής πόρτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα