Ηνωμένο Βασίλειο: Το απρόσμενο μπεστ σέλερ των Χριστουγέννων

00:57 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

Η μάχη για το μπεστ σέλερ των Χριστουγέννων στο Ηνωμένο Βασίλειο έληξε με έναν μάλλον απρόσμενο νικητή: το βιβλίο γρίφων μυστηρίου Murdle του Τζ. Τ. Κάρμπερ, που άφησε πίσω του δυνατά φαβορί, όπως είναι το νέο μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Όσμαν και η τελευταία έκδοση του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Nielsen BookScan, το Murdle, που περιλαμβάνει εκατό γρίφους με κώδικες και χάρτες που πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν οι αναγνώστες προκειμένου να βρουν τον δολοφόνο, έχει

πουλήσει πάνω από 200.000 αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιούνιο που κυκλοφόρησε. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των πωλήσεων έγιναν τον τελευταίο μήνα, λαμβάνοντας ώθηση και από την αλυσίδα βιβλιοπωλείων Waterstones, που το έχρισε «δώρο της χρονιάς».

Στη δεύτερη θέση έμεινε φέτος το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, του οποίου η περσινή έκδοση είχε κατακτήσει την κορυφή, ενώ τρίτο ήταν το The Last Devil to Die του Ρίτσαρντ Όσμαν (στα ελληνικά τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός), ο οποίος για έβδομη χρονιά έχει το πιο ευπώλητο λογοτεχνικό έργο την περίοδο των Χριστουγέννων. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο πέμπτος τόμος του graphic novel Heartstopper της Άλις Όουζμαν (στα ελληνικά τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα).

Μάλιστα, η Nielsen BookData έδωσε στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά τα χριστουγεννιάτικα μπεστ σέλερ των τελευταίων 25 ετών στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η κυριαρχία των βιβλίων μαγειρικής: δέκα φορές την τελευταία 25ετία το πιο ευπώλητο βιβλίο των γιορτών ήταν μαγειρικής – κάτι που άλλωστε συνέβη και το 2021 και το 2022. Ακολουθούν οι αυτοβιογραφίες με τέσσερις πρωτιές –πιο πρόσφατη αυτή του Becoming της Μισέλ Ομπάμα (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Athens Bookstore Publications), ενώ τα λογοτεχνικά έργα σπάνια καταφέρνουν να πιάσουν την κορυφή: τελευταίος το πέτυχε ο Ρίτσαρντ Όσμαν το 2020 με τη Λέσχη Φόνων της Πέμπτης, ενώ το 2019 είχε προηγηθεί ένα παιδικό βιβλίο, το The Beast of Buckingham Palace του Ντέιβιντ Ουάλιαμς (στα ελληνικά τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός).

Ακόμα πιο σπάνια επικρατούν τα χιουμοριστικά βιβλία – μόνο ένα έχει καταφέρει να φτάσει στην κορυφή την περίοδο των Χριστουγέννων, το Five on Brexit Island του Μπρούνο Βίνσεντ. Κι όμως, η περίοδος των γιορτών είναι η σημαντικότερη για τα χιουμοριστικά βιβλία, όπως και για τα βιβλία με παζλ και γρίφους, καθώς εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των συνολικών τους πωλήσεων μέσα στη χρονιά γίνεται στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες του έτους (και περίπου οι μισές πωλήσεις στις τελευταίες οκτώ εβδομάδες του έτους).

Keywords
Τυχαία Θέματα