Νίκη Σαλπαδήμου: «Στο δάσος με τη Μελωνίτσα και τον Τίκο»

20:17 6/6/2023 - Πηγή: Diastixo

Το νέο βιβλίο της Νίκης Σαλπαδήμου είναι ένα πανέμορφο παραμύθι με πρωταγωνιστές ζώα του δάσους. Τα παραμύθια αγγίζουν τα πιο ευαίσθητα σημεία των παιδιών, τη φαντασία και τη ροπή για δράση και εξερεύνηση, γι’ αυτό δεν υπάρχει παιδί που θα πει όχι σε παραμύθι. Σημαντικό ρόλο σε τέτοιου είδους κείμενα παίζει η προσωποποίηση των ζώων, γιατί πρόκειται για αφηγήματα που απευθύνονται σε παιδιά. Η προσωποποίηση κάνει τα ζώα οικεία και αναπτύσσει στο παιδί συναισθήματα που έχει για τους ανθρώπους. Στα μάτια τους

παίρνουν μορφή αγαπημένου τους προσώπου, που πρέπει να το αγαπήσουν και να το φροντίσουν. Οι ευαίσθητες χορδές του ψυχικού τους κόσμου συλλαμβάνουν τις δυσκολίες και τους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν στη διάρκεια της ζωής τους τα περισσότερα ζώα του δάσους.

Στο δάσος ζουν και οι πρωταγωνιστές του βιβλίου: η Μελωνίτσα, ο Τίκος και η προ-προγιαγιά του, η κυρα-Σιγανή. Ο Τίκος είναι ένα μικρό χελωνάκι, που αγαπάει πολύ την προ-προγιαγιά του. Και όχι μόνο την αγαπάει, αλλά τη θαυμάζει κιόλας για τη σοφία της, γιατί όπως λέει κουβαλάει πολλά χρόνια στην πλάτη της κι έχουν δει πολλά τα μάτια της. Μήπως όμως και η κυρα-Σιγανή τον αγαπάει λιγότερο; Όχι βέβαια! Κι αυτό το ξέρει ο Τίκος, γιατί πάντα του έχει φυλαγμένες λιχουδιές και του μαθαίνει εύκολα και γρήγορα, σαν να είναι παιχνίδι, ένα σωρό καινούργια πράγματα.

Εκείνο το πρωινό ο Τίκος πήγαινε στη γιαγιά του, γιατί τον βασάνιζε ένας πόνος στην κοιλιά του κι εκείνη είχε τον τρόπο της να τον κάνει να περάσει. Ανηφορίζοντας το μονοπάτι βλέπει, λίγο πιο κει στο ξέφωτο, μια δεσποινίδα στα μέτρα του, δηλαδή στην ηλικία του. Πρώτη φορά την έβλεπε στα μέρη τους και θέλει πολύ να τη γνωρίσει. Διστάζει όμως και σκέφτεται πως είναι καλύτερα να μιλήσει πρώτα με τη γιαγιά του.

Οι ώρες στο σπίτι της γιαγιάς περνούν όμορφα σαν γάργαρο νερό κι όταν ήταν έτοιμος να φύγει, της έφερε την κουβέντα στη χελωνίτσα του ξέφωτου. Η γιαγιά τον συμβούλεψε σωστά και περιχαρής κατηφορίζει το μονοπάτι με την προσδοκία να τη συναντήσει. Στον δρόμο σκέφτεται πώς να την πλησιάσει, τι πρέπει να της πει, πώς να φερθεί. Δε χρειάστηκε όμως να βασανίσει άλλο το μυαλό του, γιατί η Μελωνίτσα, έτσι την έλεγαν τη δεσποινίδα, ήταν εκεί σαν να τον περίμενε. Κι εκείνη ήθελε να έχει έναν φίλο, αφού ήταν νεοφερμένη στα μέρη τους και δεν γνώριζε κανέναν. Από δω και πέρα θα έκαναν παρέα, θα έπαιζαν μαζί και θα σκάρωναν σκανταλιές. Έτσι η Μελωνίτσα γνώρισε και τη γιαγιά του, αφού η ίδια δυστυχώς δεν είχε γιαγιά. Και η κυρα-Σιγανή τη συμπάθησε, μόλις τη γνώρισε.

{jb_quote}Το παραμύθι έχει ζωντάνια και περνάει μηνύματα για το περιβάλλον χωρίς ίχνος διδακτισμού.{/jb_quote}

Ένα απόγευμα στο σπίτι της, εκεί που συζητούσαν, τους έδειξε το φουγάρο με τον μαύρο καπνό του και τους εξήγησε πόσο κακό έκανε το εργοστάσιο στα φυτά, στον αέρα και στο νερό του μικρού ποταμού, που περνούσε δίπλα από το εργοστάσιο. Τα δυο χελωνάκια στενοχωρήθηκαν με το κακό που τους βρήκε και πιο πολύ η Μελωνίτσα, που δεν ήθελε να φύγει και να πάρει πάλι τους δρόμους με τους γονείς της, τώρα μάλιστα που βρήκε κι έναν φίλο! Η σοφή γερόντισσα έβαλε σε εφαρμογή ένα έξυπνο σχέδιο, για να μπει ένα τέλος στο πρόβλημά τους. Με τη βοήθεια της σαύρας, που έτρεχε γρήγορα, ειδοποίησε όλα τα ζώα του δάσους να μαζευτούν στο εργοστάσιο, πριν πάνε για δουλειά οι εργάτες. Το σχέδιο της κυρα-Σιγανής ήταν καταπληκτικό και έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το βιβλίο της Νίκης Σαλπαδήμου Στο δάσος με τη Μελωνίτσα και τον Τίκο είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για παιδιά, γιατί μέσα από τη ζωή των ζώων κατανοούν εύκολα και απλά τον ρόλο που πρέπει να παίξουν και εκείνα για να έχει μέλλον η γη μας, που είναι το σπίτι όλων μας. Η ρύπανση του περιβάλλοντος και η καταστροφή του πλανήτη μας είναι καυτά προβλήματα της εποχής μας και οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Η ευαισθητοποίηση των μικρών ηλικιών στα περιβαλλοντικά θέματα σίγουρα θα έχει θετικά αποτελέσματα. Το παραμύθι έχει ζωντάνια και περνάει μηνύματα για το περιβάλλον χωρίς ίχνος διδακτισμού.

Ιστορία για παιδιά χωρίς ζωγραφιές δεν γίνεται, γιατί μαζί με το μυαλό πρέπει να χορτάσουν και τα μάτια. Αυτό το φρόντισε ο εικονογράφος Γιώργος Βροντινός, που στόλισε το βιβλίο με λαμπερά χρώματα. Οι εικόνες έχουν ζωντάνια και συμπληρώνουν με αρμονικό τρόπο το κείμενο. Η εικονογράφηση στα βιβλία για παιδιά παίζει τον δικό της ρόλο, γιατί οι νεαροί αναγνώστες θα φτιάξουν με τη φαντασία τους και τις δικές τους εικόνες.

[O Νίκος Μπατσικανής είναι ποιητής, συγγραφέας, κριτικός θεάτρου και λογοτεχνίας.]

Στο δάσος με τη Μελωνίτσα και τον Τίκο
Νίκη Σαλπαδήμου
εικονογράφηση: Γιώργος Βροντινός
Εκδόσεις Αγγελάκη
60 σελ.
ISBN 978-960-616-324-1
Τιμή €9,00

Keywords
Τυχαία Θέματα