Biryani: το γιορταστικό ρύζι της Ινδίας

16:38 2/1/2012 - Πηγή: Econews

Aπό τις αγαπημένες μου κουζίνες, η ινδική. Έχω περάσει μαζί της εποχή λατρείας. Πέραν της διαφορετικότητας στην γεύση με συγκινεί αισθητικά ο μοναδικός συνδυασμός χρωμάτων, υλικών και αρωμάτων. Είναι σαν να καβουρδίζονται τα χρώματα για να αναδύουν άρωμα μαγικά γλυκό και καυτερό ή σαν οι γεύσεις να γίνονται μινιόν αμμόλοφοι βαμμένοι φούξια, πράσινο, τιρκουάζ και πορτοκαλί.

Η ινδική κουζίνα στο σύνολό της διαθέτει τον πλέον ευφάνταστο τρόπο χρήσης μπαχαρικών, αρωματικών και πρώτων υλών, που διαφοροποιείται στο τεράστιο τοπογραφικό της χώρας λόγω του κλίματος (από τροπικό έως αλπικό) και

της παραγωγής στις τοπικές κουζίνες, οι οποίες βρίθουν ποικιλίας και επιμερίζονται με συνήθειες (και απαγορεύσεις) φαγητού, επιπλέον έθιμα και διαφορετικές παραδόσεις ανάλογα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, καθιστώντας το φαγητό δείκτη θρησκευτικότητας, κουλτούρας και κοινωνικής ταυτότητας. Θα αρκεστώ σ΄αυτή την «επιπόλαιη» πρέζα προσέγγισης του θαυμαστού μεγέθους της ινδικής κουζίνας, μια και θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες με καταπληκτικά φαγητά για δοκιμή.

Το biryani είναι γιορταστικό πιάτο στην Ινδία και συνήθως έχει κρέας. Το συγκεκριμένο ωστόσο προέρχεται από τη Νότια Ινδία και είναι με λαχανικά. Είναι εύκολο στην παρασκευή, εντυπωσιακό όταν σερβίρεται και μυρίζει κανέλα και κάρδαμο. Συνοδέψτε το με την ελαφρώς spicy κρύα raita. Για λόγους ευκολίας τα υλικά είναι χωρισμένα σε ομάδες σύμφωνα με την σειρά που χρησιμοποιούνται.

Προετοιμασία: Το biryani μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα και να ξαναζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας απλώς πολύ λίγο νερό. Ωστόσο είναι καλύτερο όταν η τελική σύνθεση γίνεται πριν το σερβίρισμα. Μπορείτε έτσι, να έχετε μαγειρεμένα τα λαχανικά και να έχετε κάνει την προεργασία του ρυζιού από νωρίς. Το ρύζι μπορεί να παραμείνει στο νερό έως και 6 ώρες. Βράστε το απλώς στο τέλος και ζεστάνετε τα λαχανικά, ολοκληρώνοντας το πιάτο πριν σερβιριστεί.

Yλικά (για 4 άτομα)
400 γρ. ρύζι μακρύκοκκο ή basmati
1 κ.σ. λάδι ή βούτυρο
—————–
4 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. φιλεταρισμένα αμύγδαλα
2 φύλλα δάφνης
1 μπαστουνάκι κανέλα
10 σπόρους κάρδαμο
——————
3 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο καρότο σε μπαστουνάκια ή λεπτές φέτες
2 φλυτζάνια φασολάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα) σε κομμάτια περίπου 4-5 εκ.
1 πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
1-2 καυτερές πιπεριές ή 1/2 κ.γ. chilli σε σκόνη ή flakes ή cayenne
1 κ.γ. turmeric σκόνη
1 κομμάτι τζίντζερ 5 εκ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2-3 κ.σ. νερό
αλάτι
——————
1 ντομάτα σε μικρά κυβάκια
για το γαρνίρισμα
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μέντας

Ετοιμάζετε το ρύζι: Το ξεπλένετε καλά μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό και το βάζετε για τουλάχιστον μισή ώρα σε μπολ με νερό να το υπερκαλύπτει κατά 2.5 εκ περίπου. Το στραγγίζετε και το βράζετε σε αλατισμένο νερό με το βούτυρο ή το λάδι (1 κ.σ.) για 20 περίπου λεπτά ώστε να εί

Keywords
Τυχαία Θέματα