Costa Concordia: νέα στοιχεία για την τραγωδία

13:58 18/1/2012 - Πηγή: Econews

Ανεστάλησαν οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των ναυαγών του Costa Concordia, καθώς, όπως ανακοίνωσε η ακτοφυλακή της Ιταλίας, το κρουαζιερόπλοιο έχει πάρει επικίνδυνη κλήση.

Οι Αρχές ευελπιστούν ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου σύντομα, αν και όσο περνά η ώρα οι πιθανότητες για την εξεύρεση επιζώντων μειώνονται.

Μαζί με τις επιχειρήσεις διάσωσης θα ξεκινήσουν και επιχειρήσεις για την άντληση πετρελαίου

από τις δεξαμενές του κρουαζιερόπλοιου.

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του ναυαγίου είναι 24 αγνοούμενοι και 11 νεκροί.

Εκφράζονται φόβοι ότι αν το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, που προσέκρουσε σε ύφαλο ανοιχτά της Τοσκάνης το βράδυ της Παρασκευής, γλιστρήσει ακόμα περισσότερο από τα βράχια που προσάραξε, θα βυθιστεί εντελώς.

«Τα όργανα μέτρησης κατέδειξαν ότι το κρουαζιερόπλοιο μετακινήθηκε. Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε αν έχει προσαράξει σε κάποιο άλλο σημείο έτσι ώστε να ξεκινήσουμε εκ νέου τις επιχειρήσεις. Προς το παρόν δεν μπορούμε να το πλησιάσουμε», δήλωσε ο κ. Luca Cari, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Όπως προαναφέρθηκε, μαζί με τις επιχειρήσεις διάσωσης θα ξεκινήσουν και οι επιχειρήσεις για την άντληση περίπου 2.000 τόνων καυσίμου από τις 17 δεξαμενές του πλοίου, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι πιθανότητες για μεγάλη διαρροή που θα προκαλούσε εκτεταμένη ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι λίγες.

Ο καπετάνιος αρνήθηκε να επιστρέψει στο πλοίο

Στο μεταξύ, νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ναυάγιο του Costa Concordia.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του καπετάνιου Francesco Schettino με τον αξιωματικό της ακτοφυλακής λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, ο καπετάνιος αγνόησε τις εντολές να επιστρέψει στο πλοίο.

Ειδικότερα, ο Schettino αρνήθηκε να επιστρέψει στο κρουαζιερόπλοιο για να συντονίσει την επιχείρηση διάσωσης, όπως τον διέταξε ο αξιωματικός, υποστηρίζοντας ότι συντονίζει τη διάσωση από τη σωστική λέμβο στην οποία βρισκόταν.

Ο καπετάνιος Francesco Schettino απελευθερώθηκε την Τρίτη με δικαστική απόφαση και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά συρροή, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη πλοίου.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα